Sivas Katliamı sanıklarından Cafer Erçakmak’ın yerini tespit eden Avukat Saruhan, diğer firarilerin evlilik, askerlik işlemleri yaptığını ancak bulunamadığını söyledi
‘SAVUNMA BAKANLIĞI DA MI BULAMIYOR?’
Sivas katliamı davası müdahil avukatlarından Avukat Şenal Saruhan BirGün’e konuştu. Saruhan, “Şu anda yargılamaları sürenlerin bir grubu Sivas’ta da aranmamış. Kendi köylerinde evlenip nikah işlemleri için nüfus dairesine gidiyorlar haklarında arama emri olmasına rağmen tutuklanmıyorlar. Askere gidiyorlar hadi İçişleri ya da nüfus gözden kaçırdı, Milli Savunma Bakanlığı da mı gözden kaçırdı. Bunu ihmal diye değerlendirmek vicdanımı sızlatıyor” dedi.
‘KAÇANLARIN BİLGİSİ VAR!’
Erçakmak’ın Fransa’da olduğunun tespiti süreciyle ilgili de konuşan Saruhan, “Hakkında kırmızı bültenle arama var, hem İçişleri, hem Dışişleri ve Adalet Bakanlığı’nın sorumluluğu altında ve bunlar ancak bizim verdiğimiz bilgiler üzerinden çalışmaya başladı. Hâlbuki bu ülkeden çıkış yapan birinin bilgisi hem İçişleri hem de Dışişleri Bakanlığı’nda vardı zaten, bu kişinin bilgisi nüfus sayımı yapılırken TÜİK’in eline geçince bizimle paylaştı” dedi.
Katliamın hükümlü sanıkları korunuyor mu?
CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, Sivas Katliamı hükümlülerinin kaldıkları cezaevlerinde "yasal mevzuata aykırı biçimde korunup kollandıkları" iddilarını Meclis gündemine taşıdı.
Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, hükümlülerin kaldıkları Sivas Cezaevindeki "korunup kollandıkları ve personel üzerinde hakimiyet kurduklarına" yönündeki iddiaları hatırlattı.
Sivas Katliamına karışanlardan kaç kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldığının açıklanmasını isteyen Okay, müebbet hapis cezası alanların Sıvas Cezaevinde tek kişilik odalarda tutulmadıklarına ilişkin ileri sürülenlerin doğru olup olmadığını öğrenmek istedi.
Okay, önergesinde Adalet Bakanı Ergin'in yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verdi:
"Sivas katliamı hükümlülerinin yasal mevzuata aykırı şekilde korunup kollandığına ve cezaevi personeli üzerinde hakimiyet kurduklarına ilişkin şikayetler Bakanlık birimlerine ulaşmış mıdır? Eğer ulaştıysa, bu şikayetler kim ya da kimler parafından hangi tarihlerde yapılmıştır ve içerikleri nedir? Bu şikayetler üzerine ne gibi işlemler yapılmıştır ve bu işlemlerin sonuçları ne olmuştur?
Sivas katliamı hükümlülerinin Mayıs 2009 tarihinde yapılan bir şikayet üzerine, değişik cezaevlerine dağıtıldıkları doğru mudur? Eğer doğru ise hangi tarihte, hangi hükümlüler, hangi cezaevlerine dağıtılmıştır? Bu hükümlülerden hangileri ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmıştır. Adalet Bakanlığının bu işlemine kimler hangi tarihte, hangi gerekçelerle itiraz etmiş, Adalet Bakanlığı bu itirazları nasıl sonuçlandırmıştır?
Sivas katliamı hükümlülerinin hangileri başka cezaevlerine dağıtıldıktan sonra tekrar Sivas Cezaevine nakledilmişlerdir? Bunlardan hangileri ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmıştır? Sivas Cezaevine tekrar gerçekleştirilen nakiller hangi mevzuat uyarınca ve hangi gerekçelerle yapılmıştır?"
BİRGÜN / SERHAT BOZTAŞ - 15 Ocak 2010