Yoğun katılım nedeniyle mitingin yeri değiştirilirken yine de bazı gruplar kalabalıktan alana ulaşamadı.
Kadıköy'ü dolduran yaklaşık 250 bin Alevi, 'Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık' mitinginde 'Madımak müze olsun', Diyanet kaldırılsın, 'Cemevleri ibadethanemiz', 'Zorunlu din dersleri kaldırılsın' sloganları attı
İSTANBUL - ‘Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı’ mitingi için dün İstanbul’da bir araya gelen Aleviler Kadıköy’e sığmadı. Alevilerin başlıca talepleri olan ‘Madımak müze olsun’, ‘zorunlu din dersleri kaldırılsın’, ‘Cemevleri ibadethanemizdir’, ‘Diyanet kaldırılsın’ gibi istekler dev pankarlartla boy gösterirken, binlerce Alevi, taleplerini gün boyu attıkları sloganlarla dile getirdi.
Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından organize edilen ve Pir Sultan Abdal Derneği ile çeşitli Alevi örgütlerinin desteklediği ‘ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı’ mitingine binlerce Alevi katıldı. Hazırlıkların günler öncesinden başladığı mitingin yeri, çok yoğun katılım olacağı beklentisiyle değiştirildi. Miting Kadıköy İskele Meydanı’nda değil, İskele Caddesi üzerinde yapıldı. Konuşmalar ve konserler için hazırlanan platform caddedeki İETT otobüs durağına kuruldu. Miting için ilk toplanma yeri olarak üç nokta belirlendi. Kadıköy Salı Pazarı, Nautilus Alışveriş Merkezi önü ve Haydarpaşa Tren Garı üst geçidinde toplanan kalabalık aynı anda Kadıköy İskele Caddesi’ne yürüdü. Ancak miting alanı kısa sürede dolduğu için birçok grup alana gidemedi.
Alana giremeyen olduğu yerde halaya
Platform önündeki topluluğun bir ucu Kadıköy Haldun Taner Tiyatro Salonu’ndan başlarken, diğer bir ucu da Haydarpaşa Tren Garı’na doğru uzandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, “Bir milyon kişiyi bekliyoruz” derken katılımın yaklaşık 250 bin kişiyi bulduğu belirtildi. Birçok grup da miting alanına giremediği için bulunduğu yerde halaylar çekti. Gruplar, Alevilerin öncelikli talepleri olan ‘Zorunlu din dersleri kaldırılsın’, ‘Sevgi bizim dinimizdir’, ‘Madımak müze olsun’, ‘Cemevleri ibadethanemizdir’, ‘Diyanet kaldırılsın’ yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Kalabalık sık sık slogan atarken, Madımak Oteli’nin müze yapılması konusundaki sloganlar dillerden düşmedi. İskele Caddesi üzerindeki birçok binaya da çeşitli pankartlar asıldı.
Sivas’ta katledilenler de mitingdeydi...
Miting semah gösterisiyle başladı. Ardından saygı duruşunda Sivas Katliamı’nda öldürülenlerin adları sıralandı. Bu sırada kalabalık hep bir ağızdan isimler okundukça ‘Burada’ diye bağırdı. Mitinge katılanlar bir ara kanser hastalığı nedeniyle serbest bırakılan DHKP -C hükümlüsü Güler Zere’ye de alkışlarla destek verdi.
ABD’den, Britanya’dan katılım
Türkiye’nin dört bir yanından katılım olan mitingde Britanya, Bulgaristan ve KKTC’den de Alevi ve Bektaşi dernekleri yerlerini aldı. İzmir’den 43 otobüs Kadıköy’e gelirken, Kıbrıs’tan da uçak kaldırıldı. Alevilerin çoğu, haklı taleplerini dile getirmek ve barış, kardeşlik için mitinge katıldığını söylerken, Radikal için görüş bildiren Aleviler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün cemevi ziyaretinin gerçek düşünceleri yansıtmadığını ve samimi olmadığını savundu.
ABD Kaliforniya’da yaşayan Kerim Yıldız, “ABD’de Alevilerin bir topluluğu yok. Türkiye’de Alevilerin söz sahibi olduğunu düşünmüyorum. Buna destek olmak için buradayım” derken, Ahmet Ayan da, “Haklarımızı vermiyorlar. Cami hocasının maaşı veriliyor, camilerin tüm masrafları karşılanıyor. Neden cemevlerine aynı uygulama yapılmıyor?” diye konuştu.
Miting için Balıkesir Altınoluk’tan gelen Gülten Göçer’se “Çocuk din dersini okudu ama torunların zorunlu olarak okumasın istiyorum” dedi. İzmir’den 43 otobüs geldiklerini söyleyen Binali Demirel de birlik ve beraberliği korumak için Kadıköy’de bulunduğunu belirtti. Çorum’dan miting için uçakla İstanbul’a gelen Sakine Özcan ise “Bizi dışlamasınlar, artık hor görülmek istemiyoruz” diyerek sitemde bulundu.
Alevi olmayan da vardı
Diyarbakır’dan DTP’nin organizasyonuyla Kadıköy’e gelen Songül Haran ise tek amacının barış ve kardeşlik olduğunu söyleyerek, “Alevi değilim ama Alevilerin de Kürtlerle aynı kaderi paylaştığıın düşünüyorum” dedi.
Mitinge Tunceli’den katılan Nisan Delaserna da taleplerini “Ayrımcılık istemiyoruz, din dersleri zorunlu olmasın. Gül’ün gelişi güzel ama samimi gelmiyor bize” diye dile getirdi. Miting, Sabahat Akkiraz, Edip Akbayram, Suavi, Ferhat Tunç ve Şevval Sam’ın konserleriyle sona erdi.
RADİKAL - SERKAN OCAK - 9 Kasım 2009