Erdoğan AKTAŞ : CHP de neler oluyor?

Erdoğan AKTAŞ : CHP’de neler oluyor?22 Temmuz sonrası CHP iyiden iyiye kaynamaya başladı. Bir yanda Deniz Baykal’a muhalefet sesleri yükselirken,...

Erdoğan AKTAŞ : CHP’de neler oluyor?

22 Temmuz sonrası CHP iyiden iyiye kaynamaya başladı. Bir yanda Deniz Baykal’a muhalefet sesleri yükselirken, diğer yanda yeni arayışlar hız kazandı. Kongreye doğru giden CHP’de, inanılmaz kavgalar yaşanıyor.

Kavganın nedeni de, yıllar önce yaşanan ünlü ‘Garaj Operasyonu’na benzer olayların tekrar yaşanmaya başlanması. Ancak bu kez başrolde Ali Topuz değil Genel Sekreter Önder Sav var. İddialara göre Önder Sav tüm alevi ve Kürt kökenli delegeleri parti dışında tutmak için düğmeye bastı. Bütün listeler buna göre hazırlandı. Önder Sav zaten delege bazında yaptığı çalışmalarla parti içinde çok güçlenmişti. Fakat bu arada, son seçimler öncesinde Kürt kökenli adayları listeye koymadığı için tepki toplamıştı. Eşref Erdem de, bu yaklaşıma ısrarla karşı çıkıyordu.

Son genel seçimlerde milletvekili listelerinde de Önder Sav’ın ağırlığı hissedildi. Eşref Erdem’e yakın isimler listelerin sonlarına konuldu. Böylece milletvekillerinde ibre Önder Sav’a döndü.

Zaten, partinin bu iki önemli ismi grup başkanvekilliği seçimlerinde de karşı karşıya gelmiş, açık açık kavga etmişti.

Eşref Erdem’in desteklediği Tacidar Seyhan’a karşı Önder Sav ikinci turda ağırlığını koymuş ve Seyhan’ın yerine Hakkı Süha Okay’ı grup başkanvekili seçtirmişti.

Eşref Erdem yaklaşan kurultay öncesi özellikle kendi bölgesi olan Ankara’da arka arkaya darbe aldı. Bu olaylar, Sav-Erdem gerginliğini iyece artırdı. Son olarak Çankaya ilçe başkanı görevden alınınca Eşref Erdem çileden çıktı ve isyanını da önceki günkü MKYK toplantısında yüksek sesle dile getirdi: Erdem, “Bir Genel Sekreter kapalı kapılar ardında delege hesabı yapmamalı!” dedi. Önder Sav ise bu sözlere açık açık “Ben Genel Sekreterim yaparım!” karşılığını verince olanlar oldu. Kavgaya Erdem’e yakınlığı ile bilinen isimler de katıldı. Fuat Çay, “Önce partiden Kürtleri attınız, şimdi de Alevileri uzaklaştırıyorsunuz!” diyerek tepki gösterdi.

Tartışma büyüyünce Baykal masadan kalktı ve hiç konuşmadan odasına çekildi. Baykal’ın Önder Sav’dan yana tavır koyması üzerine Eşref Erdem, yanında MYK üyesi Fuat Çay, Muhasip Mahmut Yıldız ve Engin Altay’la birlikte toplantı salonunu terk etti.

Eşref Erdem olaydan sonra Genel Başkan Baykal’ın kendisini aramasını bekledi. Ancak arayan soran olmayınca iyice çileden çıktı ve partiye giderek odasını topladı. Genel Başkan Yardımcılığı, MYK üyeliği ve PM üyeliklerinden istifa etti.

Bu durumda, alevi ve Kürt kökenli en az 10 milletvekilinin de Erdem ile birlikte CHP’den istifa etmeleri bekleniyor.

Eşref Erdem, hafta sonu bazı milletvekilleri ile toplantı yapacak. Buradan çıkabilecek kararlar arasında, parti içi muhalefete ya da yeni oluşuma fiili olarak destek olmak bulunuyor.

Yani Eşref Erdem’in bu çıkışının, kan kaybetmekte olan CHP’ye daha da büyük zarar vereceği görülüyor.

Fakat bu arada ilginç bir rastlantı çok dikkat çekici. CHP için için kaynarken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat önceki gün, “Yakında zaten CHP ana muhalefetten de düşecek” demişti.

Acaba AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, alevi ve Kürt milletvekillerinin CHP’den rahatsızlığını ve muhtemel istifaları daha önceden biliyor muydu?

Fırat’ın, CHP yönetiminde de bulunan bazı Kürt kökenli milletvekilleriyle zaman zaman bir araya gelip sohbet ettiğini söylersek, bu açıklama sanırım başka şekilde değerlendirilebilir..

Görünen o ki CHP’de kan kaybı devam edecek.

Erdoğan AKTAŞ - 16 Kasım 2007
www.internethaber.com

Makale Haberleri

Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku