Aralarında Sine-Sen, Dev Sağlık-İş ve Birleşik Metal-İş’in de bulunduğu birçok sendika tarafından düzenlenen ‘3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ 1-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eşzamanlı olarak yapılacak.
“Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema” başlığıyla düzenlenen ve 25 ülkeden 50 filmin gösterileceği festival daha sonra Anadolu’nun çeşitli kentlerinde bir yolculuğa çıkacak. Etkinlikte tüm gösterimler bu yıl da ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Sevil Üzrek’ in 1990 ve 1991 yıllarında Zonguldak, İzmit, İstanbul Paşabahçe ve Çorum’da yapılan dört ayrı işçi direnişinde çektiği fotoğrafların yer aldığı “Direnişin Gündelik Halleri” adlı sergi ise festival kapsamında 2-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde, 6 Mayıs akşamı ise Beyoğlu Emek Sineması’nda izleyicilerle buluşacak. ( 0 212 245 82 65)
İşçinin festivali gün sayıyor
Film festivali, İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Gelenekselleşerek ''işçinin, emekçinin festivali'' olarak anılmaya başlanan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin üçüncüsü, 1-10 Mayıs günleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı gerçekleştirilecek.
Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını, mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkede işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, bu yıl düzenleyen kurumların sayısının artmasıyla daha güçlü bir şekilde izleyicilerin karşısına çıkacak.
3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl Halkevleri, Sendika.Org, DİSK'e bağlı Sine-Sen, Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş, Türk-İş'e bağlı Hava-İş, Petrol-İş ve KESK'e bağlı SES tarafından düzenlenecek.
''Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema'' temasıyla gerçekleştirilecek festivalde, 25 ülkeden 50 filmin gösterilecek. Bu yılki festivalde, mahallelerde, iş yerlerinde ve sendikalarda düzenlenen özel gösterimlerin sayısı önceki yıllara göre artırılacak. Tüm gösterimler önceki yıllarda olduğu gibi ücretsiz olacak.
Festival daha sonra da yine önceki yıllarda olduğu gibi Adana'dan Artvin'e, Bursa'dan Eskişehir'e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.
Festivalin açılış filmi ''Tariş-Çimentepe-Gültepe Direnişi'' 2 Mayıs akşamı İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde gösterilecek. Özgür Açılım tarafından hazırlanan ''Unutturulanlar'' başlıklı belgesel serisinin dördüncü filminin ilk gösterimi festival kapsamında gerçekleştirilecek. Film sonrasında, belgeselde yer alan 2 işçinin de katılımcılarından olduğu ''Dünden Bugüne Tariş'' başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek.
Festival kapsamında 7 Mayıs saat 20.00'da Beyoğlu Emek Sineması'nda Festival Gecesi düzenlenecek. Gecede sinema emekçilerine, işçi filmlerine emeği geçmiş oyuncu, yönetmen ve emek dostlarına teşekkür plaketi verilecek. İspanya'dan ''Çalışma Üzerine Anlatılar'' filminin yönetmeni Montse Romani'nin de katılacağı gecede özel performanslar gerçekleştirilecek, festival filmlerinden fragmanlar sunulacak. Gecenin sunuculuğunu oyuncu Yetkin Dikinciler yapacak. Ayrıca Moğollar grubundan Cahit Berkay ve Emrah Karaca da bir konser verecek.
''TUZLA TERSANELERİNDEKİ YAŞAM'' FESTİVALDE
Festivalde 12'si uzun metrajlı kurmaca, 38'i ise belgesel film izleyici ile buluşacak. Ayrıca 7 film özel gösterimle izleyicilere sunulacak. Festivalde yer alan 4 çizgi film de bazı film gösterimleri öncesi izlenebilecek.
Arjantinli yönetmen Fernando Solanas'ın 2007 yapımı ''Argentina Latente'' (Uykudaki Arjantin) filmi Türkiye'de ilk kez 3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilecek.
İngiliz sinemacı Ken Loach'a ait ''Kerkenez'', İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranoa'nın imzasını taşıyan ''Güneşli Pazartesiler'', İranlı yönetmen Marzieh Meshkini'nin ''Şaşkın Köpekler'', Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin eseri ''Kibritçi Kız'', Ömer Kavur'un yönettiği ''Yusuf ile Kenan'', Erden Kıral'ın eseri ''Bereketli Topraklar Üzerinde'' bu yıl festivalde gösterilecek uzun metrajlı kurmaca filmlerden birkaçı.
Gösterim programındaki yerli belgeseller arasında ''Ruhi Su'', ''Arka Bahçede Yıkım'', ''Tuzla Tersanelerinde Yaşam'', ''3 Direniş 3 Öykü'', yabancı belgeseller arasında ''Darwin'in Kabusu'', ''Devrim Adımları: Che'', ''Jari Mari Giysiler ve Diğer Öyküler'', ''Demokrasiye Karşı Savaş: Bolivya, El Salvador, Şili'' yer alıyor.
Festival kapsamında Ahmet Soner'in yönetiminde, ortaya bir işçi filminin çıkmasını hedefleyen bir atölye çalışması düzenlenecek. 5 Nisanda 50'den fazla katılımcı ile başlayan atölye çalışması, festival boyunca sürecek. Ayrıca, başkentte, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin katkıları ile düzenlenen ''Sinema Atölyesi'' de festival boyunca devam edecek. Festival filmlerinden biri görme engelliler için sesli betimleme ile sunulacak.
Önceki yıllarda olduğu gibi bazı gösterimlere yönetmenler de katılarak izleyicilerle sohbet edecek, ayrıca çeşitli paneller düzenlenecek.
Festival kapsamında bir fotoğraf sergisi yer alıyor. Sevil Üzrek'in Türkiye'nin bir dönem işçi eylemlerini anlatan ve toplumsal belleği taze tutmayı hedefleyen ''Direnişin Gündelik Halleri'' adlı sergisi 2-7 Mayıs günleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde, 6 Mayıs akşamı da Beyoğlu Emek Sineması'nda görülebilecek. Üzrek'in sergisinde 1990 ve 1991 yıllarında Zonguldak, İzmit, İstanbul Paşabahçe ve Çorum'da gerçekleştirilen dört ayrı işçi eyleminin fotoğrafları yer alıyor.
GÖSTERİM YERLERİ
Gösterimler İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Halkevi İstanbul Merkez Şubesi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Ankara'daki gösterimler TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.
İzmirli izleyiciler ise festivali Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Alsancak Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi'nde takip edebilecek.
Ayrıca, üç kentte de birçok mahalle, sendika ve iş yerinde özel gösterimler gerçekleştirilecek.
A.A. - GERÇEK GÜNDEM - 28 Nisan 2008