Emekçilere polis copu

Ankara'da SSGSS Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için TBMM'ye yürümek isteyen çalışanlara izin verilmedi Emekçilere...

Ankara'da SSGSS Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için TBMM'ye yürümek isteyen çalışanlara izin verilmedi

Emekçilere polis copu

Tasarının görüşmelerine devam edilirken dışarıda da olaylar çıktı. Düzenlemeyi protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi yapan ve 3 ayrı noktadan TBMM önüne yürümek isteyen çalışanlar engellendi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Ankara'da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için TBMM önüne yürümek isteyen çalışanlar, polis engeliyle karşılaştı. Güvenpark'ta toplanan çalışanlara müdahale eden polis, emekçileri copladı. Polis, Akay Caddesi ve Numune Hastanesi önünden TBMM önüne yürümek isteyen çalışanlara da izin vermedi.

Tasarının görüşmelerine TBMM Genel Kurulu'nda devam edilirken, dışarıda da olaylar çıktı. Düzenlemeyi protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi yapan ve 3 ayrı noktadan TBMM önüne yürümek isteyen DİSK, KESK, TMMOB, TDB, TEB, Türk-İş Ankara Şubeler Platformu ve TTB ile onlarca sivil toplum örgütü üyesi çalışanlar, polis engeliyle karşılaştı. İlk grup, öğle saatlerinde Kızılay'daki Güvenpark'ta toplandı. Eyleme destek verenler arasında ODTÜ ile Ankara Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları ile Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi de vardı. Emekçiler, Güvenpark'tan, Meclis'in Dikmen Kapısı'na yürümek ve orada basın açıklaması yapmak istedi. Ancak yürüyüş, polis tarafından engellendi. Panzerler yolu kapattı. Bunun üzerine KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve beraberindeki heyet, polislerle görüşmelere başladı. Ancak polis, uzun süren görüşmelere karşın emekçilerin TBMM'ye yürümesine izin vermedi. Polis engeliyle karşılaşan emekçiler, burada sık sık "Çetelere barikat, emekçiye değil", "AKP halka hesap verecek", "İşte sendika işte KESK" sloganları attı. Polisle yapılan görüşmelerin uzaması üzerine emekçiler, oturma eylemi başlattı. DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Özdal Uçer ile görevden alınan Diyarbakır'ın Sur ilçesinin eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da çalışanlara destek vermek için Güvenpark'a geldi.

'Güçlerimizi seferber ettik'

Burada, emekçiler adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir , tasarının "yaratacağı tahribata karşı bütün güçleriyle seferber olduklarını'' söyledi. Emekçiler, daha sonra, "Barikat kalksın yürüyüş başlasın'' sloganlarıyla çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Emekçiler, TBMM'ye yürümelerine izin verilmeyince polis barikatını aşıp, Kızılay Meydanı'na yöneldiler.

Bu sırada polis çalışanları coplamaya başladı. Taş ve sopaların da kullanıldığı çatışma bir süre devam etti. Dağılan çalışanlar, bir süre sonra Kızılay Meydanı'nda toplanarak, yolu trafiğe kapattı. Arbede sırasında bazı emekçilerin yaralandığı gözlendi. Kızılay Meydanı'na çıkan tüm yolları tutarak barikat kuran polis, emekçilere Kızılay'ı trafiğe açarak dağılmaları uyarısında bulundu. Bu sırada yoldan geçen yurttaşların da alkışlar ve ıslıklarla emekçilerin eylemine destek verdiği gözlendi.

Çelebi: Mücadele için ant içtik

Kızılay Meydanı'nda açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi , bütün engellere karşın halkın yasa tasarısının "geleceği kararttığını, emekliliği ortadan kaldırdığını ve sağlığı yok ettiğini" bildiğini kaydederek "Bu yasaya karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Milyonlarca insan yasalara yönelik saldırılara karşı mücadele etmeye devam edecek. Bunun için bu alanda ant içiyoruz" dedi.

Tombul: Alanlarda olacağız

KESK Genel Başkanı Tombul da tasarıyla emeklilik yaşının 65'e çıkarılacağını, sağlığın paralı hale geleceğini ve emekli aylıklarının düşeceğini vurguladı. Tombul, önümüzdeki günlerde de alanlarda olacaklarını bildirdi. AKP'nin "kendine demokrat" olduğunu belirten Tombul, gerçek demokrasinin halkın taleplerinin dikkate alınmasıyla mümkün olduğunu ve bu sağlanana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy da toplum kesimlerinin itirazları dikkate alınmadan çıkarılmak istenen yasa tasarısının uygulanmasının mümkün olamayacağını söyledi.

Yaklaşık 2 saat alanda kalan emekçiler, daha sonra dağıldılar.

CHP ve DTP'li vekillerden destek

Aynı saatlerde Genel-İş Sendikası önünde toplanan DİSK ve TMMOB üyeleri ise Yüksel ve Akay caddeleri istikametini takip ederek, TBMM'ye yürümek istedi. Emekçiler, Akay Caddesi'nin Atatürk Bulvarı ile kesiştiği köşede barikat kuran polislerce engellendi. Panzerlerle yolu kapatan polis ekipleri, DİSK ve TMMOB üyelerinin geçişine izin vermedi. Bu sırada, bazı DTP ve CHP milletvekilleri de eyleme destek vermek üzere Akay Caddesi'ne geldi. CHP'li Çetin Soysal, Durdu Özpolat ve Yaşar Ağyüz yürüyüşe izin vermeleri konusunda polislerle görüştü ancak ikna edemedi. CHP'li Soysal, "Bu antidemokratik bir uygulamadır. Özgürlükten dem vuranlar hak arayışındakileri barikatlarla durdurmamalılar. Buradakiler asiller, bizse TBMM'de onların vekilleriyiz. Ne yazık ki asillerin vekillere ulaşması engelleniyor'' dedi.

Numune'de arbede

SES üyesi sağlık çalışanları aynı saatlerde Numune Hastanesi'nden TBMM'ye yürümek istedi ancak yine polis engeliyle karşılaştı. Numune Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçilerinin yürüyüşüne, "farklı güzergâhtan gitmek istedikleri gerekçesiyle'' polis tarafından izin verilmedi. Sağlık emekçilerini engellemek için barikat kuran çevik kuvvetle çalışanlar arasında çıkan gerginlik üzerine de olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi. Emekçiler burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi. Dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hastanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı.

Bekleyiş sürerken, çalışanlar hastanenin arka çıkışına yöneldi. Hacettepe Hastanesi'nin önünde polis tarafından durduruldular. Burada çalışanlarla polis arasında arbede yaşandı. Bu gruba destek veren SES'e üye başka bir grup da polis tarafından İbni Sina Hastanesi önünde durduruldu. Hacettepe Hastanesi önündeki cadde tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı'na karşı tüm yurtta alanları dolduran emekçilerAnkara'da polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Yurdun değişik illerinden Ankara'ya gelen gazeteciler de Abdi İpekçi Parkı'nda buluşarak tasarıyı protesto ettiler. TGS Başkanı Ercan İpekçi "30 yıllık yıpranma hakkımız elimizden alınmak isteniyor'' dedi. Bazı sağlık çalışanları da görev yaptıkları kurumların balkonlarından eyleme destek verdi.

CUMHURİYET - 02 Nisan 2008

Meclis ve çalışanı polis ayırdı
 
Polis Meclis'e yürümek isteyen çalışanları panzerlerle durdurdu ve ardından da copla müdahale etti. FOTOĞRAF: REUTERS
 
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB öğle saatlerinde tüm Türkiye'de kitlesel eylem gerçekleştirdi. Ankara'da TBMM'ye, İstanbul'da AKP merkezine yürümek isteyen emekçiler polis ekipleri tarafından engellendi

RADİKAL - ANKARA / İSTANBUL - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı (SSGSS) protesto eden çalışanlar dün de, Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

Tasarıyı protesto eden DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) öğle saatleri itibarıyla tüm ülkede kitlesel eylemler gerçekleştirdi. Başkentte TBMM'ye yürümek isteyen DİSK ve TMMOB üyeleri polis tarafından zor kullanılarak engellendi.

Panzerlerle karşılaştılar

Genel-İş Sendikası önünde toplanan DİSK ve TMMOB üyeleri Yüksel ve Akay caddeleri istikametini takip ederek, TBMM'ye yürümek istedi. Yasa tasarısını protesto eden sloganlar atan protestocular, Akay Caddesi'nin Atatürk Bulvarı ile kesiştiği köşede barikat kuran polislerce engellendi.

Panzerlerle yolu kapatan polis ekipleri, DİSK ve TMMOB üyelerinin TBMM'ye yürümesine izin vermedi. Bu sırada, bazı DTP ve CHP'li milletvekilleri eyleme destek vermek üzere Akay Caddesi'ne geldi. CHP milletvekilleri Çetin Soysal, Durdu Özpolat ve Yaşar Ağyüz yürüyüşe izin vermeleri için bir süre polisle görüştü.

Polis yetkililerinin toplu halde yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirmeleri üzerine milletvekilleri telefonla Ankara Valisi Kemal Önal'a ulaşmaya çalıştı. Burada açıklama yapan Çetin Soysal, hükümeti eleştirerek, "Bu antidemokratik bir uygulamadır. Özgürlükten dem vuranlar hak arayışındakileri barikatlarla durdurmamalılar. Buradakiler asiller, bizse TBMM'de onların vekilleriyiz. Ne yazık ki asillerin vekillere ulaşması engelleniyor" dedi.

Milletvekilleri açıklamaların ardından TBMM'ye döndü. DİSK ve TMMOB üyelerinin Akay Caddesi'ndeki bekleyişleri sürdü. Eyleme destek veren sendika sayısı da arttı. Çoğunluğunu Türk-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da eylemlere katıldı.

Takviye ekipler geldi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin, Numune Hastanesi'nden TBMM'ye yürümek istemeleri üzerine eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. SES'e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 'geri çekilmesi' istemiyle iş bıraktı.

Buradan TBMM'ye yürümek isteyen gruba, 'farklı güzergâhtan gitmek istedikleri gerekçesiyle' polis tarafından izin verilmedi. Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.

Güvenlik Şube Müdürü Vedat Koyuncu, göstericilerin TBMM'ye yürümekte ısrar etmeleri üzerine, "Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Devam ederseniz güç kullanarak sizi gözaltına almak zorunda kalacağız. Lütfen güç kullanmak zorunda bırakmayın" diye uyarıda bulundu. Göstericiler, burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi.

Daha sonra göstericilerin güzergâh konusunda ikna edilmesi üzerine yürüyüşlerine izin verileceği belirtildi. Bu sırada, yürüyüşe izin verilmediği gerekçesiyle dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hstanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı. Göstericiler, Hacettepe Hastanesi'nin önünde durduruldu. Burada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Bu gruba destek veren SES'e üye başka bir grup da polis tarafından İbni Sina Hastanesi önünde durduruldu ve bekletildi.

İstanbul'da da olaylar

İstanbul'da da DİSK, KESK, TMMOB TTB ve TDB'nin oluşturduğu, 'Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu' üyeleri, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden AKP İstanbul İl Başkanlığı yakınına kadar gerçekleştirdikleri yürüyüşle tasarıyı protesto etti. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan grup, tasarı karşıtı sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti. AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın bulunduğu Piyalepaşa Bulvarı'na çıkarak yolu trafiğe kapatan grup, parti yakınlarında polislerce durduruldu.

Bu arada SSK'lılar için prim ödeme gün sayısı 9 binden 7 bin 200 güne düşürüldü. Genel Kurul'da görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı üzerindeki önergeye göre, prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak.

Türk-İş hükümet gibi

Türk-İş, iş bırakma eylemini eleştirerek, "Türk-İş, eylem silahının yerinde ve zamanında kullanılmasının gerekliliğine inanıyor, aksi halde eylemliliğin ciddiyetini ve inandırıcılığını yitireceğini düşünüyor" dedi. Türk-İş'ten yapılan açıklamada, maddelerinin müzakeresi kabul edilen bir tasarının, müzakereler sonrasında 'Geri çekilsin' denilmesinin tutarlı görülmediği, bunun gecikmiş bir talep olduğu belirtildi. Açıklamada, "Türk-İş, tasarıyla ilgili taleplerin takipçisidir. Talepler konusundaki ısrarını tasarı yasalaşsa bile sürdürecektir" denildi. Açıklamada, basında yer alan ilanlarda, prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürüleceğinin açıklanmasına karşın 9 bin gibi gösterilmesinin de bakanlık tarafından atılan adımların yok sayılması anlamına geldiği savunuldu.

Gazeteciler hak mücadelesi yapıyor

Değişik illerden Ankara'ya gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi gazeteciler, dün sabah saatlerinde Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Gazeteciler, yıpranma hakkının kaldırılmasını öngören 'Sosyal Güvenlik Reformu'na karşı oturma eylemi düzenledi. Değişik illerden Ankara'ya gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi gazeteciler, dün sabah saatlerinde Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı. 'Yıpranma hakkımız gasp edilemez', 'Özgür basın susturulamaz', 'Yaşasın sendikal mücadelemiz' sloganları atan gazeteciler görev başında öldürülen ve yaralanan gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdılar. TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, açıklamasında, sosyal güvenliğe ilişkin yeni düzenlemeler içeren ve reform gibi sunulan tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü anımsatırken, tasarının çalışanların birçok hakkını geriye götürdüğünü söyledi.

Tasarının, gazeteciler açısından en önemli unsurunun yıpranma hakkının gasp edilmesi olduğunu kaydeden İpekçi, "30 yıllık yıpranma hakkımız elimizden alınmak isteniyor" dedi. İpekçi, tasarı gündeme geldiğinden bu yana milletvekilleri ve bakanlarla yaptıkları görüşmelerle sundukları raporlar hakkında bilgi verirken, "Ama dinlemediler. Artık kravatlarımızı, takım elbiselerimizi attık. Sokaklarda ve meydanlardayız. Gazeteciler, hak alma mücadelesini bugünden itibaren başlatıyor" dedi.

RADİKAL - 02 Nisan 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor