Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde her Çarşamba günü başarılı bir konuğu üyeleriyle buluşturma geleneğini sürdüren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubesi’nin önceki günkü konuğu, İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan efsanevi Belediye Başkanı Osman Özgüven idi.
Belediye Başkanlığı görevini yapmakta olduğu Dikili ilçesinde, vatandaşlardan su bedeli almadığı için hakkında dava açılan, halkından otobüs ücreti almayan, ilçede belediye fırınında çıkarılan 225 gram ekmeği kar gözetmeden 25 kuruşa halkına satmasıyla ve tüm bu sosyal çalışmalardan dolayı ‘Dikili’nin Castro’su’ olarak tanınan başkan Özgüven, Ayvalık’ta ‘Sosyal Belediyeciliği’ anlattı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubesi binasında yaklaşık 150 kişinin katılımıyla yapılan söyleşide, “Castro olarak anılmak benim için gurur verici ama Fidel Castro tektir” diyerek konuşmasına başlayan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Belediyecilikte en önemli unsur, insanın sosyal yaşamına katkıda bulunmaktır. Biz yıllardır bu perspektiften belediyeciliğe baktığımız için, kimi zaman komünist olarak, kimi zamanda PKK’lı olarak birileri tarafından lanse edildik. Sosyal belediyecilikte ve bizde her şey insan içindir. 1984’ten bu yana uygulamalarımızı övünçle ve iftiharla anlatıyorum. Biz, Dikili’de halkımızdan su parası almıyoruz diye, mahkemeye verildik. Ama ne yazık ki, hiç bir belediye başkanından destek görmedik. Belediyecilikte 10 şart koyduk. Neydi bu 10 şart; 1- Amaç insandır. İnsan merkezdir. 2- Yoksul ve ezilen kesimler önceliklidir. 3- Emeğe ve sosyal adalete saygı esastır. 4- Beslenme, Su, Barınma, Eğitim, Sağlık, Kolektif ulaşım insan hakkıdır. 5- Kentin ve Kent insanının her sorunu, yerel yönetiminde sorunudur. 6- Tüm canlılara, doğaya ve çevreye saygı zorunluluktur. 7- Rüşvetin, yolsuzluğun, kayırmacılığın olmadığı; Eşitlikçi, Özgürlükçü, Demokratik, Katılımcı, Açık, Dürüst, Temiz yönetim temel ilkedir. 8- Herkese eşit hizmet ve farklılıklarımızla, barış içinde bir arada yaşama ortamına katkı sağlamak hedeftir. 9- Çocuklar, Gençler, Kadınlar her alanda olumlu ayrımcılığa tabi olmalıdırlar. 10- Engellilerimizi sosyal-gündelik yaşama katmak insanlık görevidir” diye konuştu.
“SU TİCARETLEŞTİRİLMEMELİDİR”
Konuşmalarıyla dikkat çeken Osman Özgüven, ”Biz suyu 10 tona kadar ücretsiz halkımıza dağıttığımız için mahkemelerde yargılanıyoruz. Geçenlerde İller Bankasından kredi çekmeye kalkıştık. Ödeme planı için 4 yıllık bir takvim istedik. Oradaki yetkililerden, ‘Sen suyu bedava veriyorsun. Vermeseydin, bu krediyi bize 2 yıllık periyotta çok rahat ödeyebilirdin’ yanıtını aldım. İşte, devletin bazı yetkilileri bu şekilde düşündüğü için 20 yıllık kısa bir zaman diliminde ‘Temiz İçme Suyu’ dünyanın sorunu olacaktır. İnanın beni mahkemede yargılatanlar sadece ve sadece, ‘Ya birilerine bu ücretsiz su uygulaması örnek olur da onlarda suyu bedava verirlerse’ kaygıları nedeniyle biz mahkemeye verildik” dedi.
“6–7 TRİLYON BORCUMUZ VAR”
Başkan Özgüven, “Biz, Dikili’yi devletten beş kuruş destek almadan Jeotermal sistemle ısıtıyoruz. Bedava denize akan suyu jeotermal ile ısıya çevirdik. Bizim belediye olarak 6–7 Trilyon borcumuz var. Bu borçta jeotermal sisteminden kaynaklanmaktadır. Biz belediye olarak parası olmayan vatandaşlarımızı da birkaç yıl içinde jeotermal sistemiyle ısıtacağız” diye konuştu.
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’i, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ni dolduran konuklar ve Alevi vatandaşlar dakikalarca alkışlayarak uğurladılar.
Haberciniz.biz - İHA - 18 Eylül 2009