DTP'li Demirtaş "Alevilerin talepleri haklı ve gerçek. Hepsini Meclis gündemine taşıdık. 21 DTP milletvekilinin altısı Alevi. Rejimin baskısının birleştiği noktalardan biri Kürt-Alevi kimliği. Alevilerin partimize büyük desteği ve gönül birliğimiz var" diyor.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, parti olarak Alevilerin hak mücadelesinin yanında olduklarını söylüyor.
bianet'in sorularını yanıtlarken, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun önceki gün Kadıköy'de düzenlediği "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitingine de hem milletvekili düzeyinde hem de kitlesel olarak katıldıklarını söyleyen Demirtaş'ın sözleri şöyle.
Bu mücadeleye destek vermek ilkemiz: DTP olarak sürdürdüğümüz demokrasi mücadelesi, farklı etnisite, inanç ve kimlikleri kapsayan bir mücadele. Alevilerin neredeyse Cumhuriyet tarihiyle özdeş talepleri haklı ve gerçek. DTP olarak, bu taleplerin gerçekleşmesi, gündemde hak ettiği yeri alabilmesi için destek olmak, mücadele etmek, ilkesel yaklaşımlarımızdan biri.
Altı milletvekilimiz Alevi: Alevi inancına veya kimliğine bakış açımızın en somut göstergesi 21 kişilik grubumuzdaki Alevi milletvekili sayısının altı olması. Bunlar, Aysel Tuğluk , Gültan Kışanak, Sevahir Bayındır , Fatma Kurtulan , Şerafettin Halis , Sebahat Tuncel.
Dolayısıyla, hem Alevilerin partimize büyük desteği var, hem de gönül birliğimiz var. Alevilerin hak mücadelesi, temel mücadele alanlarından biri; çünkü baskının birleştiği noktalardan biti Kürt-Alevi kimliği.
Kırılma noktası Kürt sorunu: Türkiye'deki resmi ideolojinin kırılma noktası Kürt sorunu. Kürt sorununda bir kırılma yaratılabilirse, Alevi sorununun çözümü son derece kolaydır. Çünkü sistemin en çok direndiği nokta, ırka dayalı tek millet anlayışı. Sistem kendini buradan besliyor, farklı inançları da eziyor. Tek din ve tek mezhep anlayışı da fiilen sürüyor. Bu tekçi anlayış kırıldığında, diğer bütün alanlar direnç noktalarını yitirmiş olacak.
Alevilerin taleplerini Meclis'e taşıdık: Alevilerin hak talepleriyle ilgili özgül olarak da çalışıyoruz. Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması, Madımak'ın müze haline getirilmesi, Diyanet'in kaldırılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması konularını ya yasa teklifleriyle ya da soru önergeleriyle hep Meclis'in gündemine taşıdık. (TK)
Tolga KORKUT
<!--
var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy13118 = 'tolgakorkut' + '@';
addy13118 = addy13118 + 'bianet' + '.' + 'org';
var addy_text13118 = 'tolgakorkut' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';
( '' );
13118 );
( '' );
//-->n
<!--
( '' );
//-->
<!--
( '' );
//-->
Ankara - BİA Haber Merkezi - 10 Kasım 2009, Salı