Diyarbakıra Alkol Yasağı

Diyarbakır’a alkol yasağı  PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ LOKALİDE KAPATILIYOR Diyarbakır’da yıllardır alkol...

Diyarbakır’a alkol yasağı  

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ LOKALİDE KAPATILIYOR
 
Diyarbakır’da yıllardır alkol veren 22 dernek lokalinin, ’içkili bölgede’ olmadıkları gerekçesiyle alkol ruhsatlarının iptal edilmesi kararı tepkilere neden oldu.

Çeşitli meslek gruplarına ve derneklere ait 22 içkili lokale, Dernekler Daire Başkanlığı’nın 10.01.2008 tarihinde yazdığı yazı, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu tarafından tebliğ edildi.

İÇKİLİ BÖLGE

Dernek lokalleri ile çalışanlarını şoke eden yazıda şunlar yer aldı: "Dernekler yönetmeliğinin 61’inci maddesi ’Dernek lokallerinde alköllü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Ancak, alkollü içki izni verilebilmesi için dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alınması zorunludur’ hükmüne amirdir. Bu nedenle dernek lokalinizin, dernekler yönetmeliğinde ön görülen şartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu eksikliklerin giderilmemesi durumunda 31.03.2008 tarihi itibari ile lokal işletme belgesinin iptal edileceği hususunu bilgilerinize rica ederim."

BÜYÜK TEPKİ

Diyarbakır’daki içkili lokal işletmecileri ise yazıya büyük tepki gösterdi. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, "Aileleriyle birlikte 5 bin kişi bu lokallerden ekmek yiyor. Yatırım yaptık, borçlandık şimdi ne yapacağız. Şimdi kapatmak zorunda kalırsak borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz. Yetkililer, bu uygulamanın sadece sporla ilgili dernek lokallerinde uygulanacağını, diğerlerinin ise kapsam dışı kalacağını söylüyordu. Ancak bu uygulama tüm lokalleri kapsadı. AB’ye girme çabası içindeki AKP’nin, içkili yerleri kapatması bir ikilemi gösteriyor."

DAVA AÇACAKLAR

Diyarbakır’daki derneklerin içkili lokallerinde çalışan yüzlerce personel de tedirgin oldu. Garsonlar, uygulamanın durdurulmasını istedi. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetmelikle yapılan düzenlemenin ibadethane ve okullara yakın olan lokallerle ilgili olduğunu söyledi, şöyle dedi: "Diyarbakır’daki uyarı yazısı gönderilen dernek lokallerin tümü bu yönetmelikten önce ruhsat almışlar ve kazanılmış hakka sahipler. Bu lokallerin hepsi üyelerine hizmet veriyor. Lokallerin kazanılmış haklarını korumak ve kapatılmalarının önüne geçebilmek için onlarla birlikte dava açacağız."
 
Ramazan YAVUZ, DHA
HÜRRİYET - 16 Şubat 2008 

Lokallere içki yasağı

Diyarbakır'da 'içkili bölgede' olmadıkları gerekçesiyle 22 dernek lokalinin içki ruhsatlarının iptal edileceği açıklandı. Lokallere 'içkili yer bölgesine' taşınmaları için 31 Mart'a kadar süre tanındı
 
Diyarbakır'da yıllardır alkol servisi yapılan 22 dernek lokalinin "içkili bölge"de olmadıkları gerekçesiyle ruhsatlarının iptal edileceğinin açıklanması tepki yarattı. Lokallere "içkili yer bölgesi"ne taşınmamaları halinde içki ruhsatlarının 31 Mart 2008 tarihinde iptal edileceği tebligatı yapıldı.

Dernekler Daire Başkanlığı'nın 10.01.2008 tarihinde yazdığı yazı, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu imzasıyla tebliğ edildi. 31.03.2005 tarihinde yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliği esas alınarak alınan karara, içkili lokal işletmecileri ve çalışanları tepki gösterdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği lokali işletmecisi İbrahim Güzelgül, Diyarbakır'da büyük bir işsizlik sorunu bulunurken, dernek lokallerinin kapatılmaya maruz edilmesinin bir mağduriyete yol açacağını söyledi.

AKP'ye suçlama

Güzelgül, Diyarbakır'daki içkili dernek lokallerinde çalışan personel sayısının yaklaşık bin kişi olduğunu, aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişinin bu uygulamadan mağdur olacağını belirtti.

Daha önce kendilerine bu uygulamanın sadece sporla ilgili dernek lokallerini kapsayacağı, diğer dernek lokallerinin ise kapsam dışı kalacağı yönünde açıklamalar yapıldığını söyleyen Güzelgül, "Ancak şimdi uygulama bütün lokalleri kapsadı. AKP bir taraftan AB'ye girme çabasındayken diğer taraftan içkiyi yasaklamaya çalışıyor. Bu çifte standarttır" dedi.

DTSO dava açacak

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da, bu lokallerinin içki ruhsatlarının iptal edilmesinin aynı zamanda kapatılması anlamına geldiğini söyledi. Kaya, "Hiçbir çözüm üretmeden, sadece böyle bir kapatma yönüne gidilmesi büyük bir mağduriyeti de beraberinde getirecektir.

İdarecilerden bir çözüm bekliyorduk ama pek çözüm bulunacak gibi görünmüyor. Bu lokallerin hepsinin işletmecileri bizim üyelerimiz. Bu yönetmelikten önce ruhsat almış lokallerin kazanılmış haklarını korumak ve kapatılmalarının önüne geçebilmek için onlarla birlikte dava açacağız" diye konuştu.

RAMAZAN YAVUZ DHA
MİLLİYET - 16 Şubat 2008 / Cumartesi

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor