Diyanet-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bayraktutar’dan AİHM’in nüfus cüzdanlarından din hanesinin çıkarılması kararına ilginç tepki: Aleviler Müslüman. Karar toplumsal barışı bozacak.
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Genel Sekreteri Mehmet Bayraktutar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) nüfus cüzdanlarında yer alan din hanesinin kaldırılmasına yönelik kararıyla ilgili olarak, “Toplumsal açıdan kabul edilebilir gözükmüyor. Yetkililerden toplum barışını bozmayacak bir karar almasını istiyoruz” dedi.
“ALEVİLER MÜSLÜMANDIR”
Bayraktutar, AİHM’ye din hanesine Alevi yazılmasıyla ilgili olarak da, “Aleviler bu dinin mensuplarıdır, Müslümandır. Din hanesinde alevi olarak yazılmasına taraftar değiliz, toplum barışını bozma ihtimali söz konusu olacağından ve ayrı bir din mensubu gibi algılanma tehlikesi olduğundan buna katılmıyoruz.
Bize gelen ilk tepkiler ‘din hanesinin kaldırılmaması’ yönünde oldu. Yetkililerin tansiyonu iyi tutmaları lazım” yorumunda bulundu. Bayraktutar, din derslerinin zorunlu okutulmasından yana olduklarını, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin de İslam dininde ikinci bir ibadethane ortaya çıkmasına sebep olacağını kaydederek, uygun görmediklerini söyledi.
GENÇ: KARAR UYGULANSIN
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri ve AİHM’de davayı kazanan Sinan Işık’ın vekili Avukat Kazım Genç “Nüfus Cüzdanlarında din hanesinin bulunmasının inançsal ve hukuksal olarak kimseye sağlayacağı bir fayda olmadığı gibi, bulunmasının da sağlayacağı bir fayda da yoktur” açıklamasında bulundu. AİHM kararı uygulandığında inanç özgürlüğü sağlanacağını belirten Genç, hükümete de seslenerek, sürecin uzatılmadan mahkemenin kararının uygulanmasını istedi.
“ANORMAL BİR KARAR DEĞİL”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı bir konferansta AİHM’nin “dini” hanesi ile ilgili kararı ile ilgili olarak sorulan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararı, laikliğin bir gereği olarak değerlendirir misiniz? İnsan haklarıyla ilgili bir karar mıdır?” sorusuna şu yanıtı verdi: “AİHM’nin verdiği son karar, Anayasa Mahkememizin de bu noktadaki attığı adımla paralellik arz eden bir konu. Nüfus kâğıtlarında din ile ilgili sütunun olup olmaması çok şeyi değiştirmez. Burada AİHM’nin vermiş olduğu kararı ben anormal bir karar olarak görmüyorum. Yani bu oradan kaldırılabilir çok da önemli değil.”
Birgün - 5 Şubat 2010