Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Kömürlük Köyü sakinleri, köylerinde ilköğretim okulu olmadığı için yıllarca çile çekti. Bazıları evlerini terk edip göç etti, bazıları çocuklarını yüksek bedeller ödeyerek servisle onlarca kilometre ötedeki okullara göndermek zorunda kaldı.
2006'DA HAREKETE GEÇTİLER
En sonunda Atmalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mehmet Ali Başıböyük’ün öncülüğünde, 2006’da köylerine 8 derslikli bir okul yaptırmak için harekete geçtiler. Devletin “yüzde 100 eğitime destek” kampanyası kapsamında, masrafların yüzde 51’ini derneğin ve işadamlarının, yüzde 49’unu devletin karşılayacağı Atmalılar İlköğretim Okulu’nun yapılması için başvuruda bulundular.
"49 FAZLA, YÜZDE 25’İNİ VERİRİZ"
Ancak çoğunluğu Atma Aşireti’nden Kürt ve Alevi olan Kömürlük köyü sakinleri, devletin açıkça ayrımcılığına uğradılar. Kampanya dâhilinde, Türkiye’nin her yerinde yapılan okulların yüzde 49’unu devlet öderken, Malatya Valiliği “Yalnızca yüzde 25’ini biz öderiz” dedi.
Hatta İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu yüzde 25’e de karşı çıkarak, “Okulun yüzde 25’inin devlet tarafından yapılması maddi açıdan gereksiz yük getirir, binanın tamamını dernek yapsın” diye rapor verdi.
DEVLET BU OKULA DİRENİYOR!
Yöre halkının ve derneğin ısrarlı çabaları sonucu, okulun yüzde 25’inin devlet, yüzde 75’inin dernek tarafından yapılacağı, 10 Nisan 2007’de, Malatya Valiliği’yle dernek arasında imzalanan protokolle resmen kabul edildi. Atmalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri ve Şemsettin Polat’ın başını çektiği işadamları, okulun yüzde 75’ini yapmak üzere inşaata başladı. Ancak devlet bu süreçte de okulun yapımını engellemeye devam etti.
HER ZORLUĞU ÇIKARDILAR
İşadamı Şemsettin Polat, bu engellemeleri şu sözlerle anlattı: “Yapı denetim işlerine bakan Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü müfettişleri okulu yaptırmamak için ellerinden gelen her türlü zorluğu çıkardılar. Diyelim bir yere gidilecek, ‘Siz bizi götürün, biz gitmeyiz, bir buçuk ay beklersiniz’ diyorlardı, biz kendimiz onları götürüyorduk, yediriyorduk, içiriyorduk. Sonra bir kontrolde ufacık bir olaya takıyorlardı. Onların bu engellemeleri yüzünden 7-8 ayda bitirebileceğimiz inşaatı bir yılda bitirdik.”
KÖYLÜLER BAŞARDI
Tüm bu engellemelere karşın okul inşaatı 2009’da bitirildi. Ancak devlet yapması gereken yüzde 25’lik ödemenin önemli bir kısmını yapmamıştı. Bahçe düzenlemesi yoktu, okulun bahçesi çamur içindeydi. Dernek, bunları da kendi çabasıyla yapmaya çalıştı. Okul, tüm bu eksikliklere karşın 2009-2010 eğitim öğretim yılında 96 öğrenciyle açıldı.
'DEVLETİN BORCUNU HACİZLE ÖDEDİK'
Devlet hala sözünü tutmuş değil. Dernek başkanı, 30 yıllık öğretmen Mehmet Ali Başıböyük, devletin ödemesi gereken 250 bin liranın 75 bin lirasını hala ödemediğini söyledi. Başıböyük, şöyle konuştu: “Bu 75 bin lira hala kayıp. Ayrıca bahçe düzenlemesini devlet yapacaktı, onlar yapmayınca biz yaptık. Bir firmayla anlaştık, devletin araçlarını kullandık. 25 bin lira harcadık. Bu parayı da ödemediler, iki arkadaş haciz yoluyla biz ödedik.”
'YAZIKLAR OLSUN'
Bu yörede, Cumhuriyet tarihinde ilk kez devlet yurttaş işbirliğiyle bir okul yapmak istendiğini belirten Başıböyük, şöyle devam etti: “Buna engel oldular. Yazıklar olsun, ben 30 yıllık öğretmenim. Bütün çocuklara evladım gözüyle bakarım, hiçbirini ayırmam. Ama biz ayrımcılığa uğradık. Yüzüme dosyalar fırlatıldı, hakaretlere uğradım. Valiye bir gün sordum, ‘Sayın Valim, neden yüzde 75-25, ben bu sorunun cevabını veremiyorum’ dedim. Bana, ‘Hocam, zurnanın son deliği olur ya, sizin orası zurnanın son deliğidir, anlayacağın bu’ dedi. Yani devlet için gereksiz bir yermiş orası.”
AİHM’E GİDECEĞİZ
Şu anda okulun 96 öğrencisi olduğunu, seneye bu sayının 106’ya çıkacağını söyleyen Başıböyük, devletin ödemeye söz verdiği 75 bin lirayı vermesini, okulun eksikliklerini tamamlamasını istedi. Başıböyük, “Son olarak Başbakanlığa şikâyette bulunduk. 30 gün içinde bize dönecekler. Cevap olumsuz olursa iç hukuk yolları tükenmiş olacak, biz de AİHM’e gideceğiz” diye konuştu.
SEVGİM DENİZALTI / BİRGÜN - 23 Haziran 2011