TUDEF'in çağrısıyla sosyalistlerin, meslek ve hak örgütlerinin destek verdiği mitingde binlerce kişi Genelkrumay arşivlerinin açılmasını, dönemi yalayanların konuşmasını istedi. CHP'ye tepki, DTP'yle dayanışma vardı.
Tunceli Dernekleri Federasyonu'nun (TUDEF) Kadıköy'de düzenlediği "38 Dersim Katliamdır" mitingine katılan binlerce kişi devletin özür dilemesini, Genelkurmay'ın arşivlerini açmasını istedi.
Öğle saatlerinde toplanarak Kadıköy İskele meydanına yürüyen göstericiler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve hükümetin açılımına karşı çıkarken Dersim katliamını çözüme örnek gösteren Onur Öymen'e tepki gösterdi.
Yürüyüşe Tunceli milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli belediye başkanı Edibe Şahin, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) başkanı Sami Evren, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) başkanı Ali Balkız, Eğitim-Sen başkanı Zübeyde Kılıç, sanatçılar Ferhat Tunç, Aynur Doğan, Rojin, Ayfer Düztaş ve Hasan Sağlam da katıldı.
Mitinge Alevi örgütlerinin yanı sıra sol ve sosyalist parti ve gruplar, meslek ve hak örgütleri de destek verdi. Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Muzur dernekleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve 10 Aralık Hareketi, Ekmek ve Özgürlük Dergisi destek veren örgütler arasındaydı.
Mitingde “Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın”, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık”, “Dersim faşizme mezar olacak”, “Direnen halklar yenilmezler” pankartları açıldı, sloganları atıldı.
TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacer "Konuşulması yasaklanan bu vahşete tanıklık yapmanın zamanı gelmedi mi? Dersim’de asker, komutan, gazeteci olarak görev yapanlara, onların çocuklarına, torunlarına çağrımız var: Bildiğiniz ve size anlatılan bütün bu zalimce uygulamaları artık kamuoyuna anlatmanın zamanı gelmedi mi?” dedi.
Konuşmalarda Anasaya Mahkemesi'nin Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) kapatma kararı da kınandı. Tacer "DTP'nin yanındayız" dedi.(EÜ)
* Bu haberde Atılım, ntvmsnbc, Radikal ve ABF'den yararlandık.
İstanbul - BİA Haber Merkezi - 14 Aralık 2009, Pazartesi
***
“DERSİM KATLİAMI KABUL EDİLSİN”
Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun (TUDEF) çağrısıyla Kadıköy’de biraraya gelen binlerce Dersimli, Dersim 38 katliamını protesto etti; arşivlerin açılmasını, Dersim isminin iade edilmesini istedi. Mitinge DTP’nin katılması dikkat çekti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in 10 Kasım’da Meclis Genel Kurulu’ndaki ‘Açılım’ tartışmalarında ‘Dersim Katliamı’yla ilgili sözlerine bir kez daha tepki gösteren Dersimliler, Öymen’in Hitler şeklinde gösterildiği dövizler taşıyarak “Faşist Öymen hesap verecek, Dersim halkından özür dilensin” sloganları attı.
Kötü hava koşullarına rağmen katılımın yoğun olduğu mitinge, ülkenin her yerinden Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) bileşeni örgütler, Alevi örgütleri, sendika ve meslek örgütleri ile aralarında ÖDP, EMEP, TKP, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi, EHP, SDP, Sosyalist Parti’nin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti de destek verdi. Tepe Nautilus önünde buluşan kitle, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık”, “Munzur’da baraş istemiyoruz”, “Arşivler açılsın” sloganları eşliğinde Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Dersimliler, “Dersim ismi iade edilsin”, “70 yıldır kapanmayan yara, şehitlerimizin mezarları nerede” pankartları taşıdı.
Kitle, kalabalık nedeniyle alana sığmakta zorluk yaşayınca, konuşmalar geç başladı. TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, “72 yıl önce Dersim’de katledilen, sürgün edilen, eşya gibi dağıtılan, yaşları küçültülerek idam edilen atalarımızın hatırasını konuşmak, konuşulmasını talep etmek için buradayız” dedi. Dersim katliamının kabul edilmesini, tüm yaşanmışlıklarla yüzleşilmesini istediklerini belirten Tacar, taleplerini şöyle sıraladı:
“Cumhuriyet Devleti Dersim halkının yaralarını adalet duygusuyla sarmalıdır. Bunun için en evvel Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerini göstermelidir. Öldürülenlerin, sürgünlerin, kayıpların,evlatlık alınanların sayısını, adlarını ve akıbetlerini açıklamalıdır. Bu insanlık suçunun bütün boyutlarıyla ve resmen kabul edilmesi gerekir. Dersim halkından özür dilenmelidir. Dersimlilerin, bütün diğer kesimler gibi kendi dil/etnik, inanç/kültürel kimliklerini özgürce yaşamalarının kabul edilmesi gerekir. Dersim halkının vicdanında kabul gören, Dersim isminin iade edilmesi talebimizdir. Bir diğer talebimiz, geçmişteki uygulamaları çağrıştıran Munzur Barajı, Dersim coğrafyasını, insansal ve bitkisel yaşam koşullarını yok etmeye adaydır. Bu ve benzer uygulamalardan vazgeçilmelidir.”
‘EVLADI KERBELAYİMİ, ZULİMO, CİNAYETO’
DTP’nin kapatılmasını da kınayan Tacar, sözlerini Seyit Rıza’nın idama giderken söylediği “Evladı kerbelayimi,be gunayimi, ayibo, zulimo, cinayeto!..” sözleriyle bitirdi.
BirGün’e konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, “Seyit Rıza’nın Pir Sultan’ın evlatları burada Dersim, Sivas, Maraş katliamlarının hesabını sormaya geldiler” dedi. Kürt açılımının kapatmalara, Alevi açılımının ise Ökkeş Kenger’lerle konuşmaya dönüştüğünü söyleyen Balkız, “Bütün katliam dosyalarının açılmasını, katillerin bulunmasını, Seyit Rıza’nın mezarının ortaya çıkarılmasını, katliamı meşrulaştırmak için konulan Tunceli adının değiştirilerek Dersim’in iade edilmesini ve 72 yıldır Dersimlilerin beklediği özrün dilenmesini talep etmek, özgürlüğümüzü istemek için buradayız” diye konuştu.
DTP, DTP Kapatılamaz İnisiyatifi, Barış Meclisi, KEG, 78’liler Derneği, Gençlik Muhalefeti, 10 Aralık Hareketi, Halkevleri, Alınteri, Halk Cephesi, Partizan, DEV-LİS’in yanı sıra aralarında Ferhat Tunç ve Aynur Doğan’ın bulunduğu Munzurlu sanatçılar da eyleme destek verenler arasındaydı.
Ne söylediler?
Sanatçı Ferhat Tunç: Biz 72 yıl önce yaşanmış bu katliamı Onur Öymen’in faşist söylemleriyle hatırlamış değiliz. Çünkü 38 kıyımını biz bugüne kadar içimizde bir kor gibi taşıdık. Belki Onur Öymen bilmeden de olsa, bu insanlık dışı trajediyi Türkiye’de yaşayan tüm insanların vicdanına sunmuş oldu. Bu kıyımın unutulması mümkün değil. Tunceli ismi atalarımıza gerçekleştirilmiş büyük kıyımın adıdır. O yüzden bu utanç ile yaşamak istemiyoruz. Dersim isminin bir an önce iade edilmesini istiyoruz.
KESK Genel Başkanı Sami Evren: Bu miting, 72 yıl sonra Dersimlilerin demokratik isyanıdır. Sadece burada olan insanlar için değil, mitinge gelemeyen ama yüreğiyle burada olan insanlar için de bu böyledir. Siyasi partilerin kapatıldığı bir ülkede demokrasiyi savunmak insanı savunmakla eşdeğerdir. Bu ülkede katliamları, devletin içindeki kontrgerilla örgütlenmesini açıkça savunan partilere soruşturma bile açılmazken DTP’nin kapatılması siyasi bir karardır. Dersimli olmak bu ülkede nasıl potansiyel bir suçsa, demokrasiyi savunmak da suç sayılıyor. Bu açıdan bu miting büyük önem taşıyor.
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Dersim 38’de yaşananlar yıllarca resmi tarih tarafından gizlenmeye çalışıldı. Fakat yaşananlar Dersimlilerin beyninden, yüreğinden asla silinmedi, capcanlı duruyor. Dersim’de yaşananın bir katliam olduğunu yaşayanlar da yaşatanlar da çok iyi biliyor. Arşivlerin bir an önce açılıp bu insanlık dışı kara lekenin tüm yönleriyle açığa çıkarılması gerekiyor.
BirGün - Sevgim Denizaltı- Zeynep Kuray - 14 Aralık 2009