Video: Dersim 1937-38 : Dersim’de neler olmuştu? Müzik ve fotoğraflar eşliğinde 1937-38 yıllarında yaşananlar... >>>
Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) tarafından düzenlenen "Dersim 38 Katliamdır" mitingi sona erdi.
DTP, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, EMEP, ESP gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği mitingde, Dersimle ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen Onur Öymen ve partisi CHP tepki gördü. Tunceli'ye Dersim isminin iade edilmesi istenen mitingde, Dersim olaylarıyla ilgili Genelkurmay ve devlet arşivlerinin açılması talep edildi.
Miting katılımcıları Tepe Alışveriş Merkezi önünden saat 12.00'da yürüyüşe geçti. "Dersim İsmi İade Edilsin", "Dersim Onurumuz, onuruna sahip çık" yazılı pankartlar ve sloganlar eşliğinde miting alanına kadar yürüyen katılımcılar, polis noktalarındaki arama sonrası Kadıköy İskele Meydanı'na alındı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen çok sayıda Tuncelili-alevi, şemsiyeleriyle mitinge katıldı. Mitingde Dersim sözleriyle Alevilerin tepkisini çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve DTP'nin kapatılmasına tepki vardı. Bazı vatandaşlar CHP'li Öymen'i Hitler'e benzeten fotoğraflar taşırken, bazıları da "Öymen Faşist Kemalist Diktatörlüğün Zihniyetidir" yazılı pankart taşıdı. DTP'nin kapatılması da "DTP'nin kapatılması tüm ezilenlere saldırıdır" pankartıyla protesto edildi.
Dersim olaylarında hayatını kaybedenler adına saygı duruşu ile başlayan mitingde ardından Tunceli Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacer, Dersim olaylarıyla ilgili yıllardır süren sessizliğin sona ermesi ve toplumun gerçeklerle yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Olaylarda suçlunun kim olduğunun ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Tacer, Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinin açılarak gerçeğin ortaya konmasını istedi.
Tacer ardından hükümetten taleplerini dile getirdi. Öncelikle arşivlerin açılması gerektiğini vurgulayan Tacer, Seyid Rıza ve diğer Dersim kayıplarının mezarlarının nerede olduğunun açıklanmasını istedi. Devletin Dersimle ilgili vatandaştan özür dilemesini ve insanların adalet duygusunu tatmin etmesi gerektiğini aktaran Tacer, öldürülen, sürgün edilen ve evlatlık verilenlerin sayılarının ve kimliklerinin de açıklanması talebini dile getirdi. Alevilik, Kızılbaşlık kimliğinin kabul edilmesini talep eden Tacer, Tunceli'ye tekrar Dersim isminin geri verilmesini istedi.
"HİTLER'İN ARKASINDAN GİDEN FAŞİST CHP ALEVİLERE SAVAŞ AÇTI"
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker de, CHP ve Onur Öymen'e tepki gösterdi. Öker, "Bu gün ideolojileri bırakarak birleşme günüdür. Gördüğünüz gibi bu gün Hitler'in arkasından giden Faşist CHP, bir taraftan bize savaş açarken, diğer taraftan da Alevi dostu gözüken Yavuz'un torunları bu gün utanmadan alçakça Maraş'ın katillerini Alevilerin kurtuluşu olarak önümüze sunuyorlar." ifadesini kullandı.
Mitinge destek veren sanatçılar adına konuşan sanatçı Ferhat Tunç da, CHP ve Öymen'e tepki gösterdi. Öymen'in, "Dersim'de analar ağlamadı mı?" sözlerine tepki gösteren Tunç şöyle konuştu: "Bunun içindir ki dersim de analar ağlamadı mı diyen, Onur Öymen ve onun temsil ettiği zihniyetin, bir kez daha kınıyoruz. Dersim de analarımız ağladı ve hala ağlamaya devam ediyor. Dersim'de analarımızın bedduaları bu kafatasçı zihniyet, insanlıktan nasibini almamış Onur Öymen gibi bir insanın üzerinden asla eksik olmayacaktır."
Miting, konuşmaların ardından sanatçıların konseri ile devam etti. Konserin ardından katılımcılar olaysız bir şekilde dağıldı.
Sabah - 13 Aralık 2009 Pazar
Kadıköy'de Dersim mitingi
İstanbul'da CHP'li Onur Öymen’in sözleriyle gündeme gelen Dersim isyanıyla ilgili miting düzenlendi. Mitingde, "geçmişte yaşanan utanç verici olayların açıklanması" istendi.
İSTANBUL - Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun (TUDEF) çağrısı üzerine Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan katılımcılar, ''Sürgünler kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın'' yazılı pankart açarak, ''Dersim onurdur, onuruna sahip çık'', ''Dersim faşizme mezar olacak'', ''Direnen halklar yenilmezler'' şeklinde slogan atıp, Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.
TUDEF, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, bazı parti ve sivil toplum kuruluşları ile sendika ve dernek üyeleri, miting alanına emniyet güçlerinin kurduğu arama noktalarından geçerek girdi.
BALKIZ: ÇAĞIN KERBELASI
Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, bu mitinge hak aramaya geldiklerini belirterek, ''Hukuk arıyoruz, eşitlik istiyoruz, tarihimizdeki karanlık noktaların aydınlığa kavuşturulmasını istiyoruz'' dedi.
Dersim'in çağın Kerbela'sı olduğunu ileri süren Balkız, Madımak ve Maraş'ın, Dersim'in devamı olduğunu savundu.
''Biz bu topraklarda, güzel topraklarda hep böyle katliamlara mı maruz kalacağız?'' diyen Balkız, insanların, toplumların tarihlerinde gurur duyacakları anların olduğunu ama bir o kadar da anımsamak istemedikleri, gündemlerine getirmek istemedikleri, yüzleşmek istemedikleri sayfaların da var olduğunu anlattı.
TUNCER: UTANÇ VERİCİ GEÇMİŞİ BİLELİM
Tunceli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer de atalarının haklarının ilk kez kamusal bir alanda dile getirildiğini belirterek, Dersimliler'in bu ülkede dürüstlükleri, adaletleri ve hukuka karşı saygılarıyla tanındığını söyledi.
''Bu utanç verici geçmişi utanç verici boyutlarıyla bilelim'' diyen Tacer, ''Bu konuda yüzleşelim ki adalet duygusunu egemen kılalım. Yüzleşelim, eşitlikler, özgürlükler ve kardeşlikler Türkiye'si kuralım'' diye konuştu.
Güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı miting, konserlerin ardından sona erdi.
Ntvmsnbc - 13 Aralık 2009 Pazar