Ders ve örtü ısrarı

Ders ve örtü ısrarı AKP'nin anayasa taslağı şekilleniyor, türbana vize var, din dersi zorunluANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan'ın...

Ders ve örtü ısrarı

AKP'nin anayasa taslağı şekilleniyor, türbana vize var, din dersi zorunlu

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle profesör Ergun Özbudun başkanlığında hazırlanmakta olan Anayasa değişikliklerinin ikinci taslağı da tamamlandı. Radikal'in elde ettiği bilgilere göre, üniversitelerde türbanın serbest bırakılması eğilimi devam ediyor. Aynı şekilde zorunlu din ve ahlak eğitimini de içeren Anayasa'nın 24'üncü maddesi korunuyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in sivil toplum örgütlerine "Anayasa çalışmasını rölantiye aldık; sizin çalışmanızı bekliyoruz" dediği günün (önceki gün) akşamı, AKP Merkez Yürütme Kurulu, yeni anayasa taslağına ilişkin değerlendirmesini tamamladı.

AİMH'ye karşın zorunlu din dersi: AKP, Alevi kökenlilerin AİHM'ye taşıyıp haklı görüldükleri zorunlu din dersi konusunda 1982 Anayasası'ndaki düzenlemenin aynen korunmasını benimsedi. Buna göre, 'din ve vicdan hürriyeti'ni düzenleyen 24. maddenin, 'Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır' ile ardından gelen, 'Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır' fıkraları korunacak.

Uygulama değişecek: Bu maddelerin uygulanmasında sıkıntı yaşandığını öngören AKP yönetimi, İslam'a ait ritüellerin öğretildiği din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatını değiştirecek. Dinsel inanışların tamamının öğretileceği bir ders haline getirilecek. Herhangi bir dinin eğitimi ya da ritüellere verilmeyecek. Din eğitimi ve öğretimi ise ancak kişilerin kendi isteği ve yasal temsilcilerinin talebine bağlı olarak verilecek.

Türbana vize: AKP yönetimi, taslakta üniversitelerdeki türban yasağını ortadan kaldıracak bir düzenlemenin yer almasını da benimsedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu yönde ısrarlı olduğu belirtildi. Taslakta, 'Üniversitelerde kılık ve kıyafetin Devrim Kanunları'na, genel ahlaka ve Anayasa'da gösterilen temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını engelleyen sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla serbest olduğu' şeklinde bir düzenlemenin yer alması kabul gördü.

Kürtçe eğitime geçiş yok: AKP, akademisyenlerin taslağındaki, 'Kürtçe eğitime imkân tanıdığı' savunulan düzenlemeyi ise benimsemedi ve 82 Anayasası'nın 42. maddesi aynen korundu. İlk taslakta, başka dillerde eğitimin önündeki Anayasa engeli kaldırılıyor; konunun kanunla düzenlenmesi öngörülüyordu.

Köşk'e üye atama yetkisi: İlk taslakta Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'ye çıkarılırken, birini cumhurbaşkanı atayacak.

'2008 başında gündeme gelir'

AKP yönetimi yakında yeniden akademisyenlerle bir araya gelerek bir değerlendirme daha yapacak. Sonra sivil toplum örgütlerinden gelecek olan anayasa hazırlıkları beklenecek. Bu taslaklar da görüldükten sonra yeni bir değerlendirme yapılacak ve taslak tartışmaya açılacak. AKP yönetimi, çalışmanın 'rölantiye alındığı' değerlendirmesinin doğru olduğunu, ancak bunun hiçbir faaliyet yapılmayacağı anlamına da gelmediğini savundu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Biz daha dün beş saat çalıştık, askıya alınma yok" dedi. Fırat, taslağın 2008 yılı başında gündeme gelebileceğini söyledi.

NAZİF İFLAZOĞLU
11/10/2007 - RADİKAL

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR