Çözümü 'ilahiyat'ta arıyor

Çözümü 'ilahiyat'ta arıyor YÖK Başkanı Özcan üniversite kapısında bekleyenler için ilahiyat fakültelerinin...

Çözümü 'ilahiyat'ta arıyor

YÖK Başkanı Özcan üniversite kapısında bekleyenler için ilahiyat fakültelerinin kontenjanını arttırdı

ANKARA - YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan , üniversite kapısında kalan öğrenci sorununu çözmenin yolunu "ilahiyat kontenjanlarını arttırmakta" buldu. Özcan, türban ve katsayının ardından gündemine daha fazla ilahiyatçı yetiştirmeyi de alırken özellikle eğitim, tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki sorunları görmezden geldi.

YÖK Başkanı Özcan, göreve geldiğinde ilk açılım olarak üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik adımlar attı. Daha sonra imam hatiplilerin alanı dışından üniversiteye girişinin önündeki engeli kaldırmak için katsayı sorununu çözmeye koyuldu ve YÖK'te komisyon kurdurarak çalışma başlattı. Özcan'ın, "adeta bunları tamamlayıcı nitelik taşıyan" yeni adımı ise "daha fazla ilahiyatçı yetiştirmek" yönünde oldu. Özcan, üniversite kapısında kalan öğrencilerin sorununu çözmek adına, kontenjan arttırımı formülünü gündeme getirirken kontenjanı arttırılacak ilk fakülte olarak da ilahiyatları belirledi.

İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarını arttırmayı hedefleyen Özcan, diğer fakültelerin sorunlarını ise adeta görmezden geliyor. Kendinden önceki dönemde üzerinde çalışılan en önemli sıkıntılardan biri eğitim fakülteleri.

Her kesimin "bacasız fabrika" tanımlamasını yaptığı eğitim fakültelerinin, gerek eğitim kalitesi gerekse mezunlarının işsiz kalışı kangren halini alan bir sorun. Bu fakülteler yerine öğretmen okulları oluşturulması formülü gündeme getirildi, ancak üzerinde çalışılıp sonuçlandırılamadı. Hesapsız kontenjan artışı ve MEB'in öğretmen alımında kısıtlı davranması ise eğitim fakültesi mezunlarının kendi alanında ilerleyememesine neden oluyor.

Tıp fakültelerine tırpan

Tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakültelerinin kontenjan azlığı ise bir başka sorun. Bu sorun, devamında hekim açığını, özellikle kırsal kesimler ile doğu illerinde sağlık hizmetlerinin sunum kalitesinin düşmesini getiriyor.

Uzun yıllardır tıp ve diş hekimliği fakültelerinde kontenjan arttırımı istenirken YÖK'ün attığı son adımla tıp fakültelerine verilen uzmanlık eğitimi kadrolarını neredeyse yüzde 100'e varan oranda tırpanlamasına tepki de sürüyor.

Öte yandan fen-edebiyat fakültelerindeki başta tarih, coğrafya, biyoloji gibi alanlar olmak üzere bölümlerin hem kontenjanlarının az olması hem de buralardan mezun olanlara iş sahası açılmaması, çözülmesi gereken bir diğer önemli sorun olarak görülüyor.
 
ZEYNEP ŞAHİN / Cumhuriyet - 18.04.2008

İLGİLİ HABERLER :

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor