Kahramanmaraş Narlı beldesi halkı 1. derece tarım arazisi üzerine kurulan çimento fabrikalarına karşı çıktı
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde 1. derece tarım arazisi üzerine kurulan çimento fabrikalarına karşı açılan davalar için gönderilen bilirkişi heyeti, fabrikalardan etkilenecek köylerde incelemeler yaptı. Gaziantep 2. Bölge Mahkemesi’ne ‘ÇED olumlu raporunun iptaline” ilişkin açılan davada görevlendirilen heyete davaya müdahil olan TMMOB’a ait odalarla çevre dernekleri de eşlik etti. KİPAŞ ve SANKO şirketlerinin bölgede kurduğu fabrikalara karşı çıkan çevre dernekleri, meslek odaları ve avukatlar, şirketlerin aldığı ÇED olumlu raporlarının birçok eksiği bulunduğuna dikkat çektiler.
ÇED raporunun iptali için açtıkları davalarda talep edilen keşif heyetinde bulunması gereken uzmanların yerine yalnızca 3 kişilik bir keşif heyetinin görevlendirilmesine tepki gösteren Avukat Mehmet Horuş ve mühendisler, fabrikaların kuruluşu sürecinde oluşan usulsüzlüklere yenilerinin eklenebileceği uyarısında bulundular.
8 kilometrelik yürüyüş
Önceki gün Onuruma ve Ovama Dokunma Çevre Hareketi’nin düzenlediği eylemde, Narlı halkı yaklaşık 8 kilometre yürüyerek çimento fabrikasını topraklarında istemediklerini dile getirdi. Yaklaşık bin kişi, her türlü tarım ürününün yetiştirilebildiği verimli toprakların ve havanın çimento fabrikası ile birlikte kirleneceğini belirterek fabrikalara karşı çıktı. Narlı’dan hareket ederek tarlaların içinden tek sıra halinde SANKO çimento fabrikasına kadar yürüyen Narlı halkı, SANKO ve KİPAŞ şirketlerinin ovayı çimento tozu ile yok etmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Ovamızdan defol” dedi.
Eyleme Bergama köylülerinin sözcüsü Oktay Konyar da katılarak destek verdi. Konyar eylemde yaptığı konuşmada, Türkiye’de inanılmaz bir yağma ve katliamın başladığını belirterek, Narlı’da kurulan iki çimento fabrikasıyla bu verimli toprakların öldürüleceğini ifade etti.
Narlı Çevre Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Elif Üyüklü de kadın, yaşlı, çocuk demeden bu yürüyüşe katılan Narlı halkının bu fabrikaları istemediğini kesin bir dille ifade ederek, halkın SANKO’ya ve KİPAŞ’a karşı ovaya sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi. Eylem esnasında fabrikaya karşı mücadelede kararlı olduklarını ve fabrikalara izin vermeyeceklerini belirten Narlı sakinleri de, en çok yerel yönetimlerin kendilerini fabrikalara karşı yalnız bırakmasından rahatsız. Belediye başkanlarına ve muhtarlarına duydukları öfkeyi dile getiren köylüler, bütün engellemelere rağmen mücadelelerinin devam edeceğini, topraklarına sahip çıkmakta kararlı olduklarını söylediler.
Yaklaşık 8 kilometre yolu tek sıra halinde yürüyen Narlı halkı, eylemine, yine yürüyerek Narlı merkezde bulunan çarşı girişinde devam etti. Dönüş sırasında gazetecilerin de aralarında bulunduğu 18 kişilik grup jandarma tarafından GBT soruşturması gerekçesi ile yaklaşık 1 saat engellendi. Çarşı girişinde toplanarak “Narlı’nın yolları çetelere kapalı”, “SANKO KİPAŞ ovamızdan defol” sloganları ile ovayı kirletecek olan şirketlere tepki gösteren Narlı sakinleri, mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler. Eyleme KSÜ öğrencileri de destek verdi.
(Kahramanmaraş / EVRENSEL) - 09 Mayıs 2008