Hükümet’in gündeme getirdiği Alevi açılımına CHP’den şartlı destek geldi. Açılımı yeterli bulmayan CHP Madımak’ın müze yapılmasını ve bütün derneklerle görüşülmesini istiyor. Zorunlu din dersinin kaldırılmasıyla açılımın genişletilmesi de öneriliyor.
İSTANBUL - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, NTV yayınında Hükümet’in Alevi açılımını değerlendirdi. Okay, “Öneriyi önemsiyorum. Alevi dernek ve federasyonlarının taleplerinin ardından hükümetin böyle bir adım atmış olması memnuniyet verici ancak yeterli değil” dedi.
Okay, imar kanununda yapılacak iki maddelik değişiklikle cemevlerine ibadethane statüsü verilebileceğini ve Alevilerin önemli isteklerinden birinin Madımak Oteli’nin müzeye çevrilmesi olduğunu dile getirdi.
Açılımın daha da genişletilebileceğini ifade eden Okay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersleriyle verdiği kararın uygulanmasının yepyeni bir adım olabileceğini söyledi.
Okay, Kültür Bakanlığı’nda kurulacak bir birimde Alevilerin temsil edilmesini ise sakıncalı bulduklarını vurguladı. Okay, “Acaba Hükümet Aleviliği bir kültür olarak mı görüyor?” diye sordu.
CHP Grup Başkanvekili Okay, şu açıklamayı yaptı:
15 gün önce Alevi federasyonlarının ve Alevi derneklerinin yapmış olduğu mitingin etkili olduğunu ve hükümetin bu yönde bir açılım içinde olduğunu görmek önemli. Ancak ortaya getirilince açılım yeterli değil. Örneğin cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması için imar yasasında yapılacak değişiklik yeterli. Kaldı ki Alevi toplumu bir an önce Madımak’ın müze olmasını istiyor. Madımak Oteli, kamulaştırabilir, satın alabilir. Bunların yapılması çok daha kolay, bunun için yeni bir projeye gerek yok. Bir imar yası değişikliği ile ve Madımak’ın müze olmasıyla hiç olmazsa önemli bir başlangıç olur. Bunun yanı sıra tabi çok daha önemli olan bir bölümü var: Din derslerinin zorunluluktan çıkartılması. Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zaten bir karar vermişti. Türkiye AİHM’in yargısını kabul etmiştir, nihayetinde bu yargı kararına uymakla yükümlüdür. CHP de bu yönde zaten başlangıçtan bu yana din kültürü ve ahlak derslerinin isteğe bağlı hale getirilmesini dile getirmektedir. Keza cemevlerinin de isteğe bağlı olarak devlet desteğinden yararlanması CHP’nin talepleri arasındadır. Bütün bunlara baktığımızda bir inanç ve ibadet özgürlüğünün de güvence altına alınacağını kabul etmemiz lazım. Ancak Hükümet’in açılımında açılımda Kültür Bakanlığı’na bağlı bir birim oluşturulmasını ifade ettiniz, onu dinleyince bir endişeyi paylaşmak istiyorum. Acaba Aleviliği bir kültür olarak mı algılıyorlar? Yani bir mezhep, bir inanç olarak kabul etmiyorlar mı? Niçin Kültür Bakanlığı diye kafamda bir soru işareti oluştu. Bunun yanı sıra bu taleplerin değerlendirilmesinde sayın Çamuroğlu ve sayın bakanın yetkilendirildiği söyleniyor. Çok önemli olan bir girişim bana göre Alevi-Bektaşi Federasyonun ve bunun yanı sıra Pir Sultan Abdal, Hüseyin Gazi, Aşık Veysel ve Hacı Bektaş gibi derneklerin de mutlak muhatap alınması ve onlarla birlikte bir çözüme gidilmesi önemlidir. CHP, bu konuda Alevi-Bektaşi mezhebini, inancını veya kültürünü paylaşan kesimlerin taleplerinin yapılacak olan bu açılımda -eğer siyasal iktidar da bu konuda samimiyse- destek vermeye hazırdır. Ancak bu desteğin ön şartı da çok doğal ki doğrudan, bire bir muhataplarıyla görüşüp paylaşmak ve bu paylaşım sonucunda muhatapların taleplerini önemsemektir. Bu da hiç olmazsa yıllardır bu inancı paylaşanların beklentilerinin veya kararlı duruşlarının ses getirdiği anlamını gösteriyor ki bu bakımdan da bu açılımı önemsiyorum. Bu o toplumun samimi bir talebidir. Bu talebin karşılanması lazım.”
NTV-MSNBC - 21 Kasım 2008 Cuma