Kültür Bakanlığı tahsisli olarak kullanılan alan, Kültür Bakanlığı'nın emri ile yıkıldı
Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne (ÇGD), 1993 yılında tahsis edilen ve 15 yıldır kullanılan "ÇGD Lokali" , Kültür Bakanlığı tarafından "yerle bir edildi." Lokali boşaltma kararı ellerine ulaştıktan sonra itiraz davası açan ancak dava sonucunun beklemeden lokalin yıkılmasıyla adeta "şok olarak" , ne yapacağını şaşıran lokal yöneticileri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay' a tepki gösteriyor.
ÇGD tarafından kullanılmak üzere, 1993 yılında dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından tahsis edilen Atatürk Kültür Merkezi alanı içindeki lokal, aradan geçen 15 yıl sonucunda, yine Kültür Bakanlığı tarafından, bu kez AKP'li Ertuğrul Günay'ın kararıyla yıkıldı. Yıkılan alan, "Basın Şehitleri Koruluğu ve ÇGD Lokali" olarak kullanılıyordu. Şimdi alandan geriye, yıkılan lokalin molozları, harfiyatı kaldı... Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇGD'ye 5 Mayıs 2008'de, AKM alanının yeniden düzenleneceği ve bu kapsamda lokalin boşaltılmasının istendiği bir uyarı yazısı gönderdi. Dernek ise karara itiraz ederek, Ankara 3. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Hukuki sürecin işlemesi ve yargıdan çıkacak sonuç beklenirken, 1 Temmuz'da çevik kuvvet ekipleri ve dozerler eşliğinde, lokalin kışlık kısmı yıkıldı. Güçlükle mutfak ve diğer kısımların bulunduğu yerin yıkılması engellenebildi ancak aradan 6 gün geçtikten sonra 7 Temmuz Pazartesi günü yeniden gelen ekipler, lokalin kalan kısmını da yıktı. ÇGD'nin 15 yıldır kültürel ve sosyal faaliyetlerinin adresi olan, üyelerinin kişisel organizasyonları için de kullandıkları lokalden geriye, sadece yıkıntılar kaldı. Basın şehitleri koruluğunun ne olacağı ise henüz belli değil. Eğer Kültür Bakanlığı koruyu da yok ederse, dikilen onlarca ağaç kesilecek. Üstelik bu ağaçlar arasında, bombalı suikast sonucu yitirdiğimiz yazarımız Uğur Mumcu , suikaste kurban giden gazeteciler Çetin Emeç, Abdi İpekçi gibi Türk basının simge isimleri için dikilen ve onların adı verilenler de bulunuyor.
'Faşizan saldırı'
Yaşadıkları süreci Cumhuriyet Ankara'ya anlatan ÇGD Lokali İşletmecisi Ramazan Talaş, kendilerinin 15 yıldır Kültür Bakanlığı'ndan "tahsisli" olarak kullandıkları alanın boşaltılmasının istendiği karar ellerine ulaştıktan sonra dava açtıklarını ama yıkım için hukuki sürecin işlemesinin beklenmediğini vurguladı. Talaş, "Tam bir faşizan saldırı ile dozerlerle buraya dayanarak yıkıldı. Bu tavır Kültür Bakanı'nın kültürünü de gösterdi" dedi.
'Rezervasyon yaptıranlar mağdur'
Talaş, yaz ayı olduğu için ağustos sonuna kadar bir dizi düğün rezervasyonu yaptırıldığını, hatta davetiyeleri dağıtılan düğünler olduğunu, yıkımla birlikte kendileri kadar düğün sahiplerinin de zora girdiğini söyledi. Ortalığın harabeye döndüğünü ve bu durumda hiçbir organizasyon için kullanılamayacağını anlatan Talaş, "Rezervasyon yaptıran insanlar mağdur oldu. Ne yapacaklarını onlar da bilmiyor" dedi. Orta yol bulmak için ulaşabildikleri Kültür Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini, hiç olmazsa rezervasyonu yapılan organizasyonların tamamlanması için 2 aylık süre istediklerini anlatan Talaş, taleplerine kulak verilmediğinin altını çizdi. Talaş, elektriklerinin kesildiğini, bakanlığın buna yetkili olmadığını söylerken, 7 Temmuz'daki yıkıma gelenlerin kimliklerini açıklamadığını, kendilerine herhangi bir belge vermediğini ve avukatlarının tuttuğu tutanağı imzalamadıklarını da aktardı. Ertuğrul Günay'a oldukça tepkili olan ve "Gerçek AKP'lilerin yapmadıklarını yaptı" vurgusunu yapan Ramazan Talaş, "Kendisine söyleyeceğimiz tek söz: 'Ağaç baltaya demiş ki; sen beni kesemezdin, sapın benden olmasa.' Günay bunu özellikle yaptı" diye konuştu.
Zeynep ŞAHİN / CUMHURİYET ANKARA - 11 Temmuz 2008