Hükümetin, Alevi açılımı kapsamında düzenlediği Alevi çalıştaylarının dördüncüsü sivil toplum örgütlerinin katılımı ile yapıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, çalıştayların kitapçık haline getirilip önümüzdeki ay kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Çalıştayın açılış oturumunda konuşan Çelik, hükümetin gerçekleştirdiği açılımların bazı kesimler tarafından istismar edildiğini iddia ederek, "Bu kadar özenle ve üzerine titreyerek sürdürdüğümüz açılımları istismar edenleri, istismarda istikbal arayanları vatandaşlarımızın takdirlerine bırakıyorum" dedi. Sorunları çözmek, anlamak ve üstesinden gelmek istediklerine dikkat çeken Çelik, "İşi uzatmak, ipe un sermek, oyalamak ya da vatandaşları aldatmak" gibi zaman zaman iyi niyetlerini provoke etmek isteyen değerlendirmelere de kulak asmadıklarını kaydetti.
SABAH - ANKARA - 01.10.2009
***
Önce çalıştay sonra açılım
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi Çalıştayları ile biraraya gelmeyi hiç düşünmeyen kesimlerin biraraya geldiğini söyledi. Çelik, çalıştaylar sona ermeden hükümetin herhangi bir adım atıp atmayacağı sorusuna “Bazı adımlar atılabilir ancak ben şahsen bakan olarak bunu çok doğru bulmuyorum” dedi.
Alevi Çalıştayı'nın dördüncüsü Swiss Otel'de düzenlendi. Çalıştayın açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, temel amacın Alevi vatandaşların sorunlarını tespit etmekle sınırlı olmadığını söyledi. Çelik şöyle konuştu: “Hiç kuşkusuz, sorunların tespiti de önemli. Çalıştaylar aracılığıyla bilgi dünyamızı derinleştiriyoruz. Muhataplar arasındaki diyalog sorunlarını gidermeye çalışıyoruz. Neler yapabiliriz, sorusuna da cevap arıyoruz. Toplumsal hassasiyetlerin farkındayız. Bir yeri düzeltirken başka bir yeri bozmaktan yana değiliz.”
KAPSAMLI BİR RAPOR HAZIRLANACAK
Son çalıştayda kapsamlı bir rapor hazırlanacağını anlatan Çelik, “Umarım çözümlere yönelik talepler netleşecek ve onları da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir araya gelmeyi bugüne kadar düşünemeyen ve gelemeyen kesimlerin bir araya gelmesinin ve bundan sonra çok kolay bir şekilde bir araya gelinebileceği konusunda bir yumuşamanın olduğunu, böyle güzel bir psikolojik ortamın oluştuğunu memnuniyetle görüyorum.” Çelik, çalıştaylar sona ermeden hükümetin herhangi bir adım atıp atmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise bazı adımların atılabileceğini ancak şahsen bakan olarak bunu doğru bulmadığını söyledi.
STK VE SANATÇILAR KATILDI
4. Alevi Çalıştayı'na Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, sanatçı Sebahat Akkiraz, Bejan Matur, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan, Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman ve Hak-İş Başkanı Salim Uslu gibi çeşitli STK temsilcisi ve sanatçı ve katıldı. Daha önceden katılımcılar arasında yer aldığı açıklanan sanatçı Ferhat Tunç ise katılmadı.
Bedel ödemeye hazırız
Devlet Bakanı Faruk Çelik, birbiri üstüne yığılmış pek çok sorunu deşmek ve devleti tüm vatandaşların taleplerine duyarlı bir meşruiyet noktası olarak seferber etme şerefinin AK Parti hükümetine nasip olduğunu söyledi. Sorunların çözümü yolunda soğukkanlı ve kararlı adımlarla ilerlediklerini, müzakere bilincini geliştirmeye, siyasi ve toplumsal sorumlulukları genişletmeye önem verdiklerini belirten Çelik, “Bedel ödemekten kaçınmıyoruz” dedi. Çelik, “Makbul vatandaşlığın değil, eşit vatanlığın takipçisiyiz. Biz makbuliyete eşit vatandaşlık temelinde ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.
Aleviler eşit haklarını istiyor
Çalıştaya katılan sanatçı Sabahat Akkiraz, Alevilerin taleplerinin konuşulup değerlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Hak verilmediği için Aleviler eşit haklarını istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Halk kültürünün bazı eserlerine yasaklar getirildiğini ifade eden Akkiraz, bunun Alevi bir sanatçı olarak kendisini rahatsız ettiğini, dergahlar ve cemevleri konusunda Alevilerin yaşadığı sıkıntıların bulunduğunu söyledi.
Niyetler iyi ama somut adım şart
Sinema Emekçileri Sendikası Başkanı Sırrı Süreyya Önder, çalıştayda, Alevilerin yok sayılma, ötekileştirme, sansüre uğrama gibi sorunlarına ilişkin tebliğ sunduğunu anlattı. Çalıştayı iyi niyetli bir çalışma olarak gördüğünü kaydeden Önder ancak somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Türkiye tabuları bir bir yıkıyor
• Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Sedat Laçiner: Türkiye, tabularının hepsini bir anda yıkmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bu da 'normalleşmenin, demokratikleşmenin' bir göstergesi.
• Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Büyük Türkiye idealini gerçekleştirmek için devletiyle milletiyle ötekileştirmeye fırsat vermemek lazım.
• Hak-İş Başkanı Salim Uslu: Devlet yurttaşlarına herhangi bir din, mezhep ve görüşü dayatamaz. Farlılıkların bir arada yaşamasına zemin hazırlamalı.
• Mazlum-Der eski Başkanı Yılmaz Ensaroğlu: Devlet, Alevilerin sorunlarını insan hakları ve özgürlükler ekseninde çözüme kavuşturmalı.
• Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Ümit Fırat: Devlet toplumun içinde yaşanan problemleri artık gör-meye başladı. Buradan çok verimli tartışmaların çıkacağına inanıyorum.
• Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan: Tabu sayılan konular bir bir ele alınmaya başladı. Bu güzel başlangıçtan çok güzel çözümler çıkabilir.
• Türk Ocakları Başkanı Nuri Gürgür: Çalıştayın olumlu bir sonuç vermesi için herkese görevler düşüyor.
• Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman: Çalıştayların önemli gelişmeleri doğuracağına inanıyorum.
YENİ ŞAFAK - EVİN GÖKTAŞ / ANKARA - 01.10.2009