Çelebi : 12 Eylül zihniyeti korunuyor

12 Eylül zihniyeti korunuyorÇelebi, AKP’nin hazırladığı sendikalar ve toplusözleşme yasa teklifini değerlendirdiDİSK Genel Başkanı...

12 Eylül zihniyeti korunuyor

Çelebi, AKP’nin hazırladığı sendikalar ve toplusözleşme yasa teklifini değerlendirdi

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yasa teklifini, “Sendikal hak ve özgürlükleri geliştirmekten çok 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini korumaya yönelik” sözleriyle yorumladı.

Süleyman Çelebi, Türkiye’de demokratik bir sendikal yaşamın hayata geçmesi için mücadele edeceklerini bildirdi. Çelebi, “Teklif, işçilerde hayal kırıklığı yarattı” yorumunu yaptı.

İstanbul Haber Servisi - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP’nin hazırladığı sendikalar ve toplusözleşme yasa tekfinin, “sendikal hak ve özgürlükleri geliştirmekten çok 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini korumaya yönelik” olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de demokratik bir sendikal yaşamın hayata geçmesi için sürdürdükleri mücadeleye aynı kararlılıkla devam edeceklerini bildirdi.

Çelebi, önceki gün gerçekleştirilen DİSK Başkanlar Kurulu toplantısının sonuçlarını açıkladı. Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelebi, hükümetin hazırladığı ve TBMM’de görüşülmesine başlanacak olan 2821 sayılı Sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini değerlendirdi. Çelebi, 12 Eylül döneminin uzantısı olan ve emeği tutsak alan 2821 ve 2822 sayılı yasaların Türkiye için utanç kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bu yasalarda yapılmak istenen değişikliklerle ilgili olarak bir grup AKP milletvekili tarafından sunulan yasa teklifi, ülkemiz sendikal hareketinde ve örgütlenme beklentisi içinde olan işçilerde hayal kırıklığı yarattı” yorumunu yaptı.

Söz konusu yasa teklifiyle, sendikalara üyelikte ve istifada noter şartının kaldırılmasının olumlu ama yetersiz olduğunu anlatan DİSK Genel Başkanı Çelebi, “İş kolu barajını kaldırıyorum diyerek başka barajlar getirmek, diğer taleplerimize ve ILO sözleşmelerine aykırı sorunları görmezden gelmek, ‘günü kurtarmaya’ yönelik yetersiz düzenlemelerdir” dedi.

Çelebi, yasa teklifine yönelik eleştirilerini şöyle özetledi:

“Hâlâ belge-bilgi eksikliğine dayanarak sendika kapatmayı öngören; işkollarını objektif standartlara göre değil, sendikaların öznel durumlarına göre belirleyen; sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen barajları koruyan ve yıllardır süren yetki uyuşmazlıklarına çözüm getirmeyen bir yasa, reform olarak nitelendirilemez. Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, toplusözleşme ve grev haklarının tam tanınması olmak üzere 3 temel konu bizim en önemli taleplerimiz.”

Diğer sendikalara eleştiri

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Süleyman Çelebi, “yasa teklifine karşı diğer sendika ve konfederasyonlarla ortak bir mücadele içinde olup olmayacaklarına” yönelik bir soruya şu yanıtı verdi:

“Bu konuların bugüne dek askıda kalmasına, bazı sendika ve konfederasyonların tavrı neden oldu. Bazı konularda onlardan aynı duyarlılığı göremiyoruz. İrade konusunda tamam ama, ortak mücadele hattını bugüne dek öremedik.”

CUMHURİYET - 28 Mayıs 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor