Çalıştay'ın balonu ilk günden patladı!

Çalıştay'ın balonu ilk günden patladı!Alevilerin sorunlarını çözme iddiasıyla toplanan Alevi Çalıştayı'nın ilk...

Çalıştay'ın balonu ilk günden patladı!

Alevilerin sorunlarını çözme iddiasıyla toplanan Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı sönük geçti.

soL (HABER MERKEZİ) AKP’nin seçim döneminden önce yeniden gündeme getirdiği Alevilere yönelik açılımları hayata geçirecek Alevi Çalıştayı dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Uzun süredir gündemde tutulan çalıştayın ilk toplantısı sönük geçerken, açılımlar samimi bulunmayıp çeşitli örgütler tarafından protesto edildi.

Katılımcıları arasında Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı (AVF) Doğan Bermek, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve Veli Ulusoy yer aldı.

Sık sık çalıştayın öneminden ve herkesin bu çalıştaya ilgi duymasının gerekliliğinden bahseden Çelik ''Hamın pişmesine katkı sağlamayanlar pişmişe ham ekmekten geri durmamışlardır'' dedi. Çelik, Alevi toplumunun bazı kesimlerinde kendini ötekileştirme ve mahrumiyet psikolojisiyle bütünleşme gibi olumsuzluklara yol açtığını belirtti.

Aleviler her zaman lazım

Alevilere yönelik açılımın seçim döneminde dillendirilmeye başlanması AKP’nin seçim yatırımı yaptığına dönük eleştirilere neden olmuştu. AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana Alevi açılımları kamuoyunda tepkiyle karşılanmış, bu tür açılımlarla Alevilerin taleplerinin yerine getirilmediği sadece kapsamaya çalışıldığına dikkat çekilmişti.

Bakan Çelik, Alevi Çalıştayı'nın yeniden gündeme gelmesini  ''Bu da konuya yaklaşımımızdaki samimiyetimizin bir göstergesidir'' diyerek AKP hükümetinin her zaman Alevilerin yanında olduğunu iddia etti.

Çamuroğlu konuşmuş ciddiye alınmamıştı

Çalıştay oluşturulmadan önce AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, iki yılda konuyla ilgili bütün sorunları çözmeyi hedeflediklerini, Aleviliği "İslam dışı görmeyen" yeni bir örgütlenmeye de gidebileceklerini söyledi. Aleviliğin mutlaka devlette temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Çamuroğlu, "Türkiye'de Alevilikle ilgili bir kuruma ihtiyaç var. Şu anda netleşmiş bir şey yok. Çözüm metodlarını araştırıyoruz" demişti.

Alevi derneklerinin öne çıkardığı talep, Diyanet İşleri'nin feshedilmesi yoluyla laikliğe aykırı olan mevcut durumun ortadan kaldırılmasıyken, hükümet, Alevi inancını da devlete tabi hale getirecek uygulamalar peşinde. Alevilikle ilgili kurumun, Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanmak yerine, Kültür Bakanlığı'na bağlı ayrı bir "genel müdürlük" olarak planlanması düşünülüyor. Hükümet, "Başka dini gruplara emsal teşkil edebileceği ve değişik ibadethane isteklerinin gelebileceği" gerekçesiyle Alevi açılımının Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla 'kültürel açılım' olarak uygulanmasını planlıyor.

Aleviliğin devlete bağlanması ve kontral mekanizmaları kurulması aleviler tarafından olumlu karşılanmamıştı. Alevi Kültür Dernekleri ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından Ankara'da düzenlenen toplantıda, AKP'nin "Alevi açılımı" tartışılmış ve önerilerin büyük bir kısmı reddedilmişti.

Çalıştayın ilk toplantısında yer alan  Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişi Veli Ulusoy, tartışmanın sürdüğü günlerde bir açıklama yaparak 9 Kasımda Ankara’da düzenlenen mitingin katılımının yüksek olmasının ardından AKP’nin işleri hızlandırdığına dikkat çekmişti.  Alevi dedelerine maaş bağlanması fikrini de doğru bulmadığını ifade eden Ulusoy, devletten maaş alan dedelerin Alevi toplumu tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyeceğini belirtmişti. Bunun "devletin kendi Aleviliğini yaratma amacı taşıdığı" anlamına geleceğini vurgulayan Ulusoy, "Devletten maaş alan dede bizim dedemiz olamaz, maaş aldığı yerin dedesidir. Bu, Aleviliği öldürme anlamı taşıyor" açıklamalarında bulunmuştu.

AKP'nin alevi açılımlarını protesto eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç, Önde gelen Alevi örgütleri, sanatçılar, yazar ve edebiyatçılar gazetelere ilan vererek "AKP iktidarı, Alevi sorununu çözme konusunda samimi ise öncelikle ortay yerde duran zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki AİHM kararını uygulasın. Alevilere yönelik baskılara ve başkalaştırarak yok etme anlayışına son versin. Bu konuda sorumlu davranmayan yöneticileri cezalandırsın" demişti.

Protestolarla başlayan çalıştay

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, yazılı bir açıklama yayımlayarak, AKP’nin Alevi Çalıştayını eleştirdi. Yıldırım, “Alevilerin taleplerini pazarlık edilecek, uzlaşılacak konular olarak görmek, topluma böyle lanse etmek Alevi açılımı değil Alevilere atılmış bir çalımdır. Aleviler AKP’nin arka bahçesi olmayacak, AKP’nin gölgesine teslim olmayacaklardır. Hükümet Alevilere çalım atmak yerine onların haklarını hukuklarını derhal teslim etmelidir” dedi.

Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Bilkent Otel önünde çalıştayı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Aleviliğin gizli kapılar ardında tartışılamayacağı savunularak, çalıştayın halka açılması istendi.

SOL HABER - 4 Haziran Perşembe 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR