"Çağdaş Solda Büyük Buluşma" Gerçekleşti: SHP, EDP İle Birleşti

"Çağdaş Solda Büyük Buluşma" Gerçekleşti: SHP, EDP İle Birleşti SHP, 3. Olağanüstü Kurultayı'nda, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşti....

"Çağdaş Solda Büyük Buluşma" Gerçekleşti: SHP, EDP İle Birleşti

SHP, 3. Olağanüstü Kurultayı'nda, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşti. Yapılan tüzük değişikliği ile SHP ismi EDP ile değiştirildi. Kurultay'da yapılan genel başkanlık seçiminde tek aday Ziya Halis oldu.

SHP 3. Olağanüstü Kurultayı, "Çağdaş Solda Büyük Buluşma' sloganıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde yapıldı. Kurultay salonunda Atatürk posteri ve Türk bayrağının yanı sıra SHP ve EDP Genel Başkanlarının posterleri de yer aldı.

HALİS: İLK HEDEFİMİZ ANAYASA'YI DEĞİŞTİRMEK

EDP Genel Başkanı Ziya Halis, Kurultay'da yaptığı konuşmada hedeflerinin başında 12 Eylül Anayasası'nın halkın iradesiyle değiştirilmesi olduğunu bildirdi. Bugün Türkiye'nin tam anlamıyla laik bir devlet olmadığını söyleyen Halis, "Yurttaşlarımızı din devletinin veya devlet dininin etkisinden kurtarmak için mücadele edeceğiz. Bunu değiştirmek devletin dini örgütlenmesine son vermekten geçer" dedi. Sivas katliamını unutmadıklarını da belirten Halis, Türkiye'yi bir barış ve kardeşlik ülkesi yapmak istediklerini, izlenen politikalarda Kürt sorununun çözümü için bir umut göremediklerini kaydetti. Kürt sorununun çözümü için şiddetin bir yöntem olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Halis, şöyle konuştu:

"Çözüm ve kalıcı barışın sağlanması için emek ve demokrasi güçleri olarak barışçıl politikaların yaratıcısı olacağız. Silahların bırakıldığını, hiçbir evladımızın çatışmalarda ölmediğini, barışçıl yöntemlerle çözüme ulaşıldığını görmek en büyük hayalimdir. Dağdakileri ovaya indirerek, sosyal ve siyasal yaşama katılmalarını sağlamak gerçekleştirmemiz gereken hayati bir görevdir."

Partinin kuruluş aşamasında kendilerine "Solu ve CHP'yi bölüyorsunuz, AKP'yi güçlendiriyorsunuz" gibi suçlamalar yöneltildiğini anlatan Halis, "CHP, 20 yıldır Türkiye siyasetinde aktif olarak yer almaktadır. CHP'nin bugüne kadar iktidar olmasının önündeki engel biz değildik. Bize, "AKP'nin ekmeğine yağ süreceksiniz' diyenler yanlış adrese mektup yazıyorlar. Onların mektup yazacağı adres, şüphesiz ki Baykal ve CHP'nin kendisidir" diye konuştu.

ERGÜN: ERDOĞAN İLE BAYKAL'IN SULTANLIKLARI SALLANMAYA BAŞLADI

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün de yaptığı konuşmada, vefat eden eşine 2009 yılında genel başkanlığı bırakacağını sözünü vermesine karşın ancak onun ölümünden birkaç ay sonra bunu gerçekleştirme fırsatı bulduğunu dile getirerek "Şimdi senden af dilemek neye yarar? Yine de bağışla beni, ışıklar içinde yatan sevgili eşim" dedi. Ergün'ün bu sırada duygulandığı ve gözlerinin yaşardığı gözlendi.

Türkiye'nin siyasi yelpazesinin solunda bir boşluk olduğunu, Türkiye İşçi Partisi'nin 1965'te Meclis'e girmesinin ardından solda bölünmelerin yaşanmaya başladığını, 45 yıl sonra ilk kez "iktidar yürüyüşüne başlamak için" solun biraraya geldiğini söyleyen Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Sizin gibi "Kürt sorununu 2009 içinde hallederiz' deyip Kürt belediye başkanlarını ve politikacılarını ellerini kelepçelettirip, gözaltına aldırmayacağız. Ermenistan kapısını iktidara gelişimizin ilk ayında açacağız. Anayasa değişikliğine giriştik mi sonuna kadar götüreceğiz" diye seslendi. Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da seslenerek "Deniz bey geliyoruz; fuzuli şagil bitecek. Siz yıllardır MHP'nin yanına sokulup solu işgaliniz altına aldınız. Artık, bugünden itibaren Türkiye solu üzerindeki işgaliniz sona erecek" diye konuştu. Ergün, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Baykal'ın "kayıkçı kavgası ile kurdukları sultanlıklarının" sallandığını savundu. Ergün, siyasette yol ayrımına geldiklerini, partililerden haklarını helal etmelerini istediğini belirterek ,"Bu yürüyüşte bundan sonra bize sayın ve sevgili Ziya Halis önderlik edecek" dedi.

Halis'in ardından bir konuşma yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, soldaki bölünmeye dikkat çekerek "Artık güçlerimizi birleştirmemizin, bir araya gelmemizin zamanı geldi de geçiyor" dedi.

Partinin kuruluşuna destek verenlerden KESK Başkanı Sami Evren ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin en acil sorunlarından birisinin demokrasi sorunu olduğunu kaydederek çeşitli kesimlerin buluştuğu EDP'nin buna katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından SHP ve EDP'nin birleşmesine ilişkin yapılan oylamada oy birliğiyle iki partinin birleşmesi kararlaştırıldı. Daha sonra, genel başkanlık seçimine geçildi. Seçime tek aday olarak giren Ziya Halis, EDP Genel Başkanlığı'na seçilecek.

KAYNAK : HaberX - (ANKA) - 13.03.2010

SHP ve EDP birleşti

Alevi ve sol örgütlerin desteği ile bu hafta içinde kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Sosyal Demokrat Halk Partisi ile birleşti.

ANKARA - Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin 3'üncü olağanüstü kurultayı, Ankara'da yapıldı.

Genel Başkan Hüseyin Ergün, siyasi yelpazenin 'sol'unun boş olduğunu gördüklerini ve bu adımı atmaya karar verdiklerini söyledi.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin başkan adayı olan Ziya Halis ise, "Sosyal Demokrat, sol düşüncede kitle partisi" olarak tanımladığı EDP'nin temel hedeflerini , anayasayı değiştirmek, tüm inanç gruplarına eşit mesafede yaklaşmak, Kürt sorununu barışçıl yollardan çözmek ve ekonomide yeni bir dönem olarak sıraladı.

EDP Genel Başkanlığına seçime tek aday olarak katılan Ziya Halis'in oy birliğiyle seçildiği kurultayda, 100 kişilik parti meclisi de oluşturuldu. Parti meclisinde İbrahim Gürsoy, Şahin Ulusoy, Salman Kaya, Erol Katırcıoğlu, Hüseyin Ergün ve Kazım Genç gibi isimler de yer aldı.

Kurultaya, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği gibi Alevi toplumunun temsilcileri de katıldı.

KAYNAK : Ntvmsnbc ve Ajanslar - 13 Mart 2010

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor