Bugün Paskalya Yortusu

Hıristiyan alemi İsa Peygamber’in dirildiği gün olduğuna inanılan Paskalya Yortusu’nu bugün kutluyor.Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı...

Hıristiyan alemi İsa Peygamber’in dirildiği gün olduğuna inanılan Paskalya Yortusu’nu bugün kutluyor.

Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günü. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı öneriliyor.

2015'te ise Paskalya Bayramı tarihi Katolikler (Batı) için 5 Nisan 2015, Ortodokslar (Doğu) için Paskalya Bayramı tarihi 12 Nisan 2015 olarak belirlendi.

Surp Giragos Kilisesi'nde Paskalya ayini

Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde Paskalya Bayramı düzenlenen ayinle kutlandı. İstanbul'dan Papaz Sevan Civanoğlu, Diran Nergiz ve Artaki Çokşen ve Mardin'den Yuhannes Uğurgel tarafından yönetilen ayinde, DTK Eş Başkanlık Divanı üyeleri, DTK İnanç ve Halklar Komisyonu, DBP'li ilçe belediye eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.

DTK ve HDP’den Paskalya mesajı

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile DTK yazılı bir açıklamayla Paskalya Bayramı'nı kutladı.

HDP'nin Paskalya mesajı şöyle:

“Türkiye'nin barış, kardeşlik ve özgürlüğün örnek coğrafyası ve tüm inanç gruplarının güvenli toprakları olması umuduyla Ermeni toplumunun ve tüm Hristiyanların Paskalya Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz. Bu vesileyle, her yurttaşımızın eşit koşullarda bir arada yaşadığı; farklı halkların ve inanç gruplarının kendi kültürlerini, anadillerini, kimliklerini özgürce kullandıkları ve geliştirdikleri bir ülke olma mücadelesini sürdürme kararlılığımızı bir kez daha paylaşıyoruz."

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Paskalya mesajı ise şöyle:

"Binlerce yıldır bütün dinlere, inançlara ve kültürlere  beşiklik etmiş kadim Mezopotamya toprakları  halklar ve inançlar arası kardeşliğin ve hoşgörünün de ana vatanı olmuştur. Mezopotamya  topraklar’ında  yeniden  filizlenen, yeşeren ve tohum vermeye başlayan halklar, inançlar ve  kültürler arası birlikte yaşam felsefesi bütün inançların bir arada kardeşçe ve birlikte yaşamalarının da en  temel güvencesi olmuştur.

"Bugün bütün Hristiyan alemi’nin büyük bir coşku ile kutladığı Paskalya Bayramının Halklar ve İnançlar arasında kardeşliği ve birlikteliği geliştirip pekiştireceği inancıyla bütün Hristiyan aleminin Paskalya bayramını en içten duygularla kutluyoruz."

Erdoğan'dan Paskalya kutlaması

Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın Paskalya mesajı şöyle:

“Bizler, farklılıkları zenginlik olarak gören kadim medeniyetimizden aldığımız güç ve adalet anlayışıyla, insanların din, dil, etnik köken ayrımına maruz kalmamalarına; kendi kültür, gelenek ve inançlarını özgürce yaşayabilmelerine büyük önem veriyoruz.

“Bu anlayış doğrultusunda, barış içinde beraber yaşadığımız Hristiyan vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm Hristiyanlara Paskalya yortuları vesilesiyle tebriklerimi ve esenlik dileklerimi sunuyor, kendilerini en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Paskalya Yortusu nedir?

Paskalya kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik geleneklerle kutlanıyor. Bunlar arasında en yaygını çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve soğan kabuğuyla kaynatılarak dışı kırmızıya boyanan ya da boyayla süslenen Paskalya yumurtası hediye etmektir.

Paskalya, büyük perhiz adı verilen perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile kutsal hafta adı verilen son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü'nde yani Paskalya Pazarı’nda sona eriyor. (ÇT)

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor