Aralık 2019 olağan meclis toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen, mülkiyeti Belediyeye ait Bitez Mahallesi’nde kayıtlı ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrılan taşınmazın Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’ne tahsis edilmesi teklifine ilişkin komisyon raporu Bodrum Belediyesi’nin ocak ayı meclis toplantısında görüşüldü.
Gündemin 3. Maddesi olan mülkiyeti Belediyeye ait Bitez Mahallesi, 331 ada, 3 parselde kayıtlı ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrılan taşınmazın Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğine tahsis edilmesi teklifine ilişkin alınmış olan 26.12.2019 tarih ve 2019/21 sayılı komisyon kararının görüşülmesi öncesi İYİ Partili meclis üyelerince bir önerge verildi.
Önergede şunlar ifade edildi:
“Gündem maddesinde de belirtildiği gibi bahse konu taşınmaz belediyemiz mülkiyeti altında olduğuna ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrıldığına ve 5393 sayılı belediye Kanunu’nun 14. Maddesi b fıkrasına göre belediyeler “mabetlerin yapımını, bakımını, onarımını” yapabildiğine göre işbu parselin adı geçen derneğe tahsis edilmesi yerine Cemevinin belediyemiz tarafından yapılarak Bodrum’da yaşayan Alevi vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Zira talepte bulunan dernek bir kamu kuruluşu olmadığı için, işbu tahsisin bir ortak protokolle yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bugün bu yöntemle bu parselin tahsisi sağlanacak olursa, emsal teşkil edeceğinden, ileride başka ibadet yerleri için başka grup ve dernekler tarafından gelebilecek taleplerin de önünün açılarak belki de kontrol dışına çıkabileceği kaygısı taşımaktayız. Sonuç olarak Alevi vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilmeleri için cemevlerinin yapılması gerekliliği konusunda hem fikiriz. Bu gerekliliğin “Kamu Yararı Kararı”na haiz olmayan derneklerle karşılanması yerine; kanunun kendisine verdiği yetkiye ve göreve dayanarak Belediyemiz tarafından bir cemevi yapılarak, içinde bulunacak sosyal tesislerin de yine Belediyemiz tarafından işletilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.”
Önerge belediye başkanının ilgili maddenin benzeri bir öneri ile çözüme kavuşturulduğunu dile getirmesi neticesinde oylanmadan geri çekildi.
Ardından yapılan görüşmeler sonunda Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği ile Bodrum Belediyesi arasında yapılacak protokol ile arazi tahsisi yapılmamasına belediye ile cemevinin ortaklaşa binanın yapılmasına, kullanım hakkının 25 yıllığına derneğe verilmesi için Ortak Hizmet Protokolü imzalanmasına ve başkan Aras’ın yetkilendirilmesi oylandı.
Meclis üyelerinin çoğunluğu kabul ederken, İYİ Partili Uluç Tezer ve Numan Cömert’in grup kararına rağmen olumlu oy kullandığı diğer üyelerin ise çekimser kaldığı görüldü.
Komisyon raporunda herhangi olumsuz bir durumun olmadığını ifade eden Başkan Aras, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda ibadethane yapımı, bakımı ve dernek-vakıflarla ortak projeler geliştirebileceğine ilişkin maddeleri hatırlatarak şunları söyledi:
“Ortak Hizmet Projesi yoluyla cemevi yaptırılması, sosyal, kültürel ve eğitim maksatlı projeler geliştirilmesi amacıyla Bodrum Belediyesi ve Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği arasında 25 yıl süreli ortak hizmet protokolü yapılması için yetki verilmesini Meclisimizden istiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde bu şekilde yapılan emsal projeler olduğunu biliyoruz. Bu projenin ortak yürütülmesi demek iki tarafından konuya katkı koyması demektir. Cemevini ibadet yeri olarak kabul etmeyen insanlar var memleketimizde. Ama biz bunu tescillemiş olduk. Belediye meclisimiz bu kararı daha evvelden almıştı cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesi yönünde. Zor günlerden de geçiyoruz malumunuz; ötekileştiren diller kullanılıyor ne yazık ki. Burası Bodrum, hepimiz birbirimizi kucaklıyoruz burada. Bodrum’daki bu iklimin bütün Türkiye’ye de yayılmasını umuyorum. Cemevi Bitez’e artı değer katacaktır.”
Konuşmaların ardından maddenin oy çokluğu ile kabul edilmesi salonda alkışlarla desteklendi.
(Kaynak-bodrumgundem.com)