Adını JİTEM'e ilk kez soruşturma açarak duyurdu, 'Cüppeli Ahmet Hoca'nın da aralarında bulunduğu 69 kişiye yapacağı operasyon Erzurum özel yetkili savcısına takıldı. Elindeki son dosya Fethullah Gülen'le ilgiliydi.
İSTANBUL - Gözaltına alınan Başsavcı İlhan Cihaner'in portresinde dikkat çeken ilk faaliyeti, 1999 yılında Şırnak'ın İdil ilçesinde görevliyken JİTEM'e soruşturma açması oldu. Başsavcı olarak görev yaptığı Erzincan'da ise İsmailağa cemaatine yönelik operasyona başlayarak adını duyurdu. İşte Başsavcı Cihaner'in dosyasından başlıklar...
1968 Kars doğumlu olan İlhan Cihaner, 2007 yılının Temmuz ayından beri Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapıyor.
İlhan Cihaner göreve başladığı yıl İsmailağa cemaati ile Fethullah Gülen hakkında soruşturma başlattı.
Cemaate bağlı Medine Vakfı'nın kentte ve bazı ilçelerdeki evlerinde çocuklara yatılı dini eğitim verildiği iddiaları üzerine dinleme kararı alındı. 17 vakıf ve derneğe yapılan baskınlarda gözaltına alınan 26 kişiden 7'si tutuklandı.
Başsavcılığın cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile 'Cüppeli Ahmet Hoca' diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 69 şüpheliyi gözaltına almak için 16 kentte operasyon yapma hazırlıkları ise özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na takıldı.
Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal, bir ihbar mektubunu dayanak gösteredi ve "cemaatin silahlı olduğu ve anayasa"yı zorla yıkmayı hedeflediğini söyleyerek dosyanın yetki alanına girdiğini savundu.
Erzincan savcılığının iddiasına göre operasyon yapılacak grup silahlı değildi ve ihbar mektubu dosyanın Erzurum'da görülmesini isteyen şüpheliler tarafından gönderilmişti. Bu tarihten itibaren Erzurum ve Erzincan savcılığı arasında yetki kavgası başladı.
Soruşturma elinden alınan İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı 26 yıl hapis istemi ile dava açtı.
İddianemin en dikkat çeken suçlaması ise imar kirliliğine neden olmaktı. Başsavcı Cihaner'in adliye lojmanlarının bahçesine yaptırdığı kameriye ile imar kirliliğine yol açtığı iddia edildi.
Silahlı örgüt olduğu gerekçesiyle İsmailağa cemaatine yönelik soruşturma dosyası elinden alınan İlhan Cihaner'in Fethullah Gülen cemaatine yönelik başlattığı soruşturma ise sürüyor.
1999 yılında Şırnak'ın İdil ilçesinde görev yapan savcı İlhan Cihaner, JİTEM'le ilgili ilk soruşturmayı açan savcı olarak adını duyurmuştu.
BAŞSAVCI'NIN KALEMİNDEN YAŞANANLARIN İÇYÜZÜ
Başsavcı İlhan Cihaner, gözaltına alınmasına yol açan gelişmeleri 3 ay önce Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) verdiği "yazılı savunma" metninde anlatmıştı. O savunmayı okuyunca bugün olup bitenleri anlamak daha kolaylaşıyor.
İlhan Cihaner, Erzincan'da İsmailağa cemaatiyle ilgili soruşturmanın nasıl başladığını HSYK'ya verdiği savunmada şu sözlerle anlattı:
"Erzincan'da göreve başlamamla birlikte her ay valilikte düzenlenen emniyet toplantılarına katıldım. Bu toplantılarda güvenlik birimleri Erzincan'da bazı dini grupların taban genişletme faaliyetinde bulunduklarını tesbit ettiklerini söylediler.
Söz konusu gruplardan İsmailağa cemaati mensuplarının il genelinde faaliyetlerini arttırdığı tesbit edildi. Ben de kolluk güçlerine bu grubun faaliyetleri konusunda ayrıntılı bir inceleme yapılması talimatını verdim."
BENİM NİYE HABERİM YOK!
Başsavcı Cihaner, iletişim tespit tutanakları çerçevesinde Fethullah Gülen, Süleymancılar ve Nenzil grubunun da soruşturmaya dahil edildiğini belirtti. Aramaların yapılacağı sırada Erzurum yetkili savcılığının dosyayı kendisinden istediğini belirten Cihaner, bazı Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de dosyayı Erzurum'a göndermesi yönünde telkinde bulunduklarını öne sürdü.
"Soruşturmanın benden alınmasına anlam veremediğim için Erzurum Başsavcı'sını aradım. Bana "Böyle bir soruşturma yapılıyor, benim niye haberim yok" diye çıkıştı. Ben de böyle bir yükümlülüğüm olmadığını belirttim.
Soruşturmayı sürdürmem halinde "gizliliğin ortadan kalkacağı, bu tartışmanın duyulmasıyla yargının yıpranacağı ve en önemlisi de delilerin karartılacağı" endişesiyle dosyayı göndermeye karar verdim. Bu arada adliyemize teftişe gelen başmüfettiş de dosyayı göndermemin iyi olacağını ima etti."
CEMAAT ÜYELERİ DELİLLER TOPLANMADAN BIRAKILDI
Cihaner, Erzincan jandarmasının kendisini cemaat soruşturması nedeniyle iftira ve komplo ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardığını da anlattı. Cihaner, dosya Erzurum'a gittikten sonra cemaat üyelerinin deliller toplanmadan salıverildiğini öne sürdü.
"İsmailağa cemaati soruşturmasında tutuklanan kişiler haklarında anayasal düzenil zorla değiştirmeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiği halde birkaç ay sonra salıverildiler. deliller toplanmadı, soruşturma çok sınırlı tutuldu."
KAYNAK : NTV - 17 Şubat 2010