ALEVİ ÖRGÜTLERİ DÖRT KONUDA UZLAŞMA SAĞLADI
İlki gerçekleştirilen Alevi Çalıştay'ı sona erdi. Alevi örgütleri dört ana başlık üzerinde fikir birliğine vardı. Diyanet'in kaldırılması ve Alevi Dedelere maaş bağlanması konularında ise uzlaşma sağlanamadı. Çalıştayın ilk gününde, Madımak Oteli'nin müze yapılması ve Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması konularında Alevi Örgütleri, mutabık kalmıştı. Çalıştay'ın ikinci gününde görüş birliğine varılan konulara, zorunlu din derslerinin kaldırıp seçmeli hale getirilmesi ve Alevi köylerine zorla cami yapılması uygulamasına son verilmesi de eklendi.
Alevi örgütleri arasında tartışma yaratan konular ise, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması ve Alevi Dedelere maaş bağlanması. Çalıştay'da özellikle Cem Vakfı temsilcileri, Diyanet'in mevcut halinde korunması ve Aleviliği de kapsayan bir yapıya dönüşmesi gerektiği fikrini savundu. Alevi Bektaşi Federasyonu'na bağlı dernek temsilcileri ise, Diyanet'in demokratik ve laik ilkelerle bağdaşmadığı için kaldırılması gerektiğini ve Alevilerin Diyanet gibi bir kurumda yer almasının mümkün olamayacağını ifade etti. Bir diğer tartışmalı konu ise dedelere maaş bağlanması. Bu konuda da çalıştayın ilk toplantılarında Alevi örgütleri arasında ortak bir nokta bulunamadı.
KENANOĞLU: TARİHİ BİR TOPLANTIYDI
Çalıştay hakkında bilgi veren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, "Altı talebin dördünde Alevi örgütleri birleşti. Bu noktadan bakarsak Alevi örgütleri arasında bir yakınlaşma, uzlaşma ve diyalog olduğu söylenebilir. Bu bakımdan çalıştay olumlu geçti. Ayrışmalar değil birleştiğimiz noktalar üzerinden hareket etmek istiyoruz." dedi.
Kenanoğlu tartışılan samimiyet konusunda ise şunları söyledi: "Bakan Çelik konuşmalarında bir samimiyet var fakat bunun parlamentoya ya da Bakanlar Kurulu'na nasıl yansır bunu bilemeyiz. Devlet şu anda dinleyici pozisyonunda. Toplantıda devletten kaynaklı sorunlar konuşuldu. Çalıştay sonrasında Alevi sorunlarının hemen çözüleceğini düşünmüyoruz. Fakat devlet Alevi kurumlarını muhatap kabul etmiştir bundan geri adım atılamaz. Bunun için tarihi bir toplantıdır diyebilirim."
BİRGÜN - Ozan Bilir - 05 Haziran 2009
***
Aleviler umutlu ayrıldı
İki gün süren ve dün sona eren Çalıştay Alevileri memnun etti: Hükümete teşekkür borçluyuz. Yolumuz uzun ama umutluyuz
Alevi örgütleri, hükümet tarafından gerçekleştirilen ve dün sona eren Alevi Çalıştay’ından memnun ayrıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hem Alevilerin birbirlerini, hem de Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Alevileri dinlediğini söyledi.
Balkız, Madımak Oteli’nin müze olması, Cemevleri ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılma politikalarından vazgeçilmesi gibi konularda tüm katılımcıların mutabık kaldığını kaydetti.
Balkız şöyle devam etti:
“Yolumuz uzun ama umutluyuz. Geçmişte yaşadıklarımızı bize unutturmak istiyorlar. Belki geçmişte yaşadıklarımız hafızalarımızın bir köşesinde kalacak ama çok daha önemli olanı önümüzdeki günler, aylar, yıllardır.
Aleviler geçmişte yaşananları hak etmemişti, bundan böyle güzel, insani, haklı, yasal şeyleri beklemek gibi bir hakka da sahipler. O hakkımızı alıncaya kadar bu yolda yürümeye devam edeceğiz.”
Cem Vakfı Başkanı İzzetin Doğan ise, Alevilerin, Alevi Çalıştayı dolayısıyla hükümete bir açıdan teşekkür borçlu olduğunu belirterek, “Kendi aramızda biraraya gelmeksizin konuşmadığımız, tartışmadığımız konuları hükümetin huzurunda konuşmak gibi bir imkâna kavuşmuş olduk” dedi.
Unutalım anlayışında değiliz
Çalıştay’ın kapanış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, 40’ın üzerinde kanaat önderinin bu tarihi toplantıda yer alarak, düşünce, öneri, dilek ve temennilerini, hoşgörü ve demokratik olgunluk çerçevesinde ortaya koyduklarını vurguladı.
Sorunları görmezden gelmek yerine kabullenmenin ve çözüm için seferber olmanın hedefleriyle aralarındaki mesafeyi daha da kısaltacağını kaydeden Çelik,
“Geçmişte yaşananlara sünger çekelim, unutalım, unutturalım anlayışında değiliz. Aksine geçmişten ders alalım. Kederlerimizi, acılarımızı değil, sevincimizi, birlik ve beraberliğimizi ebedileştirmek, ayrılıklarımızı demokratik çoğunluğa dönüştürmek istiyoruz” dedi.
TARAF/ANKARA - Istanbul - 05 Haziran 2009, Cuma
***
Alevi Çalıştayı'ndan çözüm çıkmadı
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan Çalıştay'la ilgili 'bir ufuk çizgisi' göremediklerini söyledi.
Hükümetin Alevi açılımı çerçevesinde gerçekleştirilen 'Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısından sonra bir açıklama yapan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, sorunlara çözüm getiren 'bir ufuk çizgisi' göremediklerini söyledi
Hükümetin Alevi açılımı çerçevesinde düzenlediği “Alevi Çalıştayı” serisinin ilk toplantısı, farklı görüşlerden Alevi örgütlerini bir araya getirmeyi başarırken, somut karar çıkarmadı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevi sorunlarının çözümüne ilişkin “ufuk çizgisini” göremediklerini söyledi.
İstekler doğrudan iletildi
Toplantının ikinci gününde Alevi grupları son değerlendirmelerde bulunurken, Devlet Bakanı Faruk Çelik de kapanış konuşmasını yaptı. Çelik, daha önce değişik platformlardan düşüncelerini açıklamak durumunda kalan Alevi ve Bektaşilerin isteklerini doğrudan iletme fırsatı bulduğunu söyledi.
'Devlet eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır'
Çelik, “İnsan haklarına dayalı laik hukuk devletinde inançlara baskıdan, inançlar üzerinde hâkimiyet alanı oluşturmaktan söz edilemez. Devlet inanç sahiplerine eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır. Bunun inanç sahiplerinin azlığı, çokluğu ve yoğunluğuyla bir ilgisi olamaz, olmamalıdır. Çoğulcu demokratik yapılarda az olanların hukukunun korunması her zaman daha öncelikli olagelmiştir” dedi.
'Hükümet topu dolaştıracak'
Doğan da, hükümetin daha çok dinleyen taraf olduğunu ifade etti. İki günlük bir toplantıda en azından bir ufuk çizgisi beklendiğini bildiren Doğan, beklenen ufuk çizgisini ve çözüme ilişkin ipuçlarını göremediklerini kaydetti. Hükümetin Alevi sorunları konusunda “topu dolaştıracağını” kaydeden Doğan, istendiğinde bazı sorunların bir ayda, 15 günde, bir günde çözülebileceğini kaydetti.
Toplantılar devam edecek
Çalıştayın ikinci gününde, devletin Alevi dedelerine maaş bağlamasını isteyen Cem Vakfı ve beraberindekilere, ABF ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin tepki gösterdiği öğrenildi. Alevi Çalıştayı, 15'er gün arayla yapılacak toplantılarla devam edecek.
***
Doğan: Nihayet biraraya gelip sorunlarımızı konuşabildik
Ankara'da önceki gün başlayan 'Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı dün sonra erdi. Çalıştay çıkışında konuşan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevilerin, Alevi Çalıştayı dolayısıyla hükümete bir açıdan teşekkür borçlu olduğunu belirterek, 'Kendi aramızda bir araya gelmeksizin...
Ankara'da önceki gün başlayan 'Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı dün sonra erdi. Çalıştay çıkışında konuşan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevilerin, Alevi Çalıştayı dolayısıyla hükümete bir açıdan teşekkür borçlu olduğunu belirterek, "Kendi aramızda bir araya gelmeksizin konuşmadığımız, tartışmadığımız konuları hükümetin huzurunda konuşmak gibi bir imkana kavuşmuş olduk" diye konuştu.
MADIMAK MÜZE OLSUN
Çalıştayda, kamuoyunda bugüne kadar duyulanın tersine Alevi kuruluşlarının istekleriyle ilgili çok önemli noktalarda fikir birliğinde olunduğunun görüldüğünü vurgulayan Doğan, Alevi temsilcilerinin cemevlerinin hukuki bir statüye kavuşturulması ve devletin genel bütçesinden Alevi yurttaşlara mutlaka adil bir pay ayrılması ve Madımak Oteli'nin müze haline dönüştürülmesi konularında fikir birliğine varıldığını dile getirdi.
İNANÇLARA BASKI OLAMAZ
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Yolumuz uzun ama umutluyuz. Geçmişte yaşadıklarımızı bize unutturmak istiyorlar. Belki geçmişte yaşadıklarımız hafızalarımızın bir köşesinde kalacak ama çok daha önemli olanı önümüzdeki günler, aylar, yıllardır" diye konuştu.Devlet Bakanı Faruk Çelik, "İnsan haklarına dayalı laik hukuk devletinde inançlara baskıdan, inançlar üzerinde hakimiyet alanı oluşturmaktan söz edilemez. Devlet, inanç sahiplerine eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır" dedi.
05.06.2009
***
Alevi çalıştayında 'tanım' krizi
Alevi Çalıştayı'nın 2. gününde 'Aleviliğin tanımı' kavgası yaşandı. Alevi örgütü temsilcileri, “Hacıbektaş Müzesi, Alevilere devredilsin” önerisinde bulundu. Devlet Bakanı Faruk Çelik ise “Devlet, inanç sahiplerine eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır” dedi.
‘1. Alevi Çalıştayı’nın ilk oturumu dün, Alevi dedesi Mehmet Yaman’ın okuduğu ‘Gülbang’ (Türkçe dua) ile kapandı. Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, toplantının sadece devletin Alevileri dinlediği için değil, bugüne kadar bir araya gelmeyen Alevi örgütleri temsilcilerinin bir araya gelmesi açısından da önemli olduğunu söyledi. Doğan, akıllı hükümetin toplantıdan dersler çıkarması gerektiğini savundu.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız şu değerlendirmeyi yaptı: “İyi bir çalışma. Hem biz birbirimizi dinledik, hem bakan bizi dinledi. Alevi sorunlarının çözümü hem çok kolay, hem çok zordur. Kolay çünkü laiklik ve demokrasi arzu ediyoruz. Ama kimi direnç noktalarını da biliyoruz. Sayın Bakan, içeride ‘Herkes sınav verecek. Nerelerde takılacak göreceğiz’ dedi.”
Bakan Çelik’se şöyle konuştu: “Değişik inançları benimseme ve o inanç içerisinde, farklı yorumlarla dini hayatı anlama ve yaşama her insanın doğal ve özgür tercihidir. Devlet; inanç sahiplerine eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır. Bunun, inanç sahiplerinin azlığı-çokluğu ve yoğunluğuyla bir ilgisi olamaz. Demokratik hak talebi söz konusu olduğunda, bu talebi ifade edenlerin biri de birdir, bini de birdir.”
Çalıştayda bazı delegeler Aleviliğin tanımının yapılmasını istedi. Diğer Alevi örgütü temsilcileriyse Aleviliğin herkesin kendi yaşadığı şekliyle tanımlanabileceğini belirterek, “Aleviliğin tanımı yapılamaz” dedi. Moderatör Necmettin Subaşı da, çalıştayın böyle bir görevi olmadığını belirterek, “Aleviliğin tanımını yapmaya kalkarsak, birleşme yerine ayrışma çıkar” dedi.
Su Tv’nin sahibi Yalçın Özdemir’in, Kürt sorununa karşı Alevilerin kullanılmak istendiğini iddia edip bununla da Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın görevlendirildiğini öne sürünce, Doğan itiraz etti.
Alevi örgütü temsilcileri, Hacıbektaş ’ta bulunan Hacıbektaş-ı Veli Dergâhı’nın kendilerine veya Hacıbektaş Belediyesi’ne devrini istediler.
RADİKAL - BEHZAT MİSER - 05.06.2009
***
Alevi Çalıştayı’nda aldatmama sözleri
Alevi Çalıştayı’nda Devlet Bakanı Faruk Çelik’in "Ne aldatan ne de aldatılan olacağız" sözüne Alevi Bektaşi Federasyonu Ali Balkız’dan, "Bakanın manidar cümlesi bizler için de geçerli. Biz de ne aldatan, ne aldatılan olmak istiyoruz" yanıtı geldi.
Bilkent Otel’de iki gün boyunca süren Alevi Çalıştayı dün öğlen okunan dualar ve Bakan Çelik’in konuşmasıyla sona erdi. Balkız "Madımak Oteli’nin müze olması, Cem ve Kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılma politikalarından vazgeçilmesi, başta Hacı Bektaş dergahımız olmak üzere elimizden alınmış olan değerlerimizin iade edilmesi konusunda bütün katılımcılar mutabık kaldık" dedi.
HÜRRİYET - 5 Haziran 2009