Baltimore’da Irkçılık Karşıtı Ayaklanma

* Fotoğraf: Independent. ABD’nin Baltimore kentinde polisin Freddie Gray’i öldürmesinden bu yana süren eylemler cenazeyle birlikte yayıldı, kentte olağanüstü...

* Fotoğraf: Independent.

ABD’nin Baltimore kentinde polisin Freddie Gray’i öldürmesinden bu yana süren eylemler cenazeyle birlikte yayıldı, kentte olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi, okullar tatil edildi, spor müsabakaları ertelendi.

Eylemciler polis araçlarını yaktı, altısı ağır 15 polis yaralandı. Göstericiler arasında da onlarca yaralı olduğu açıklandı. Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, bir haftalığına sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini açıkladı.

Washington Post’un haberine göre, Baltimore Emniyet Müdürü Anthony W. Batts, Ulusal Muhafız birliklerinin kentte konuşlandığını, polisin de nöbette olduğunu açıkladı.

Batts, dün gece yaptığı basın toplantısında Washington D.C. ve Philadelphia’dan da polis yardımı istediklerini ifade etti, “Kent sakinleşiyor, yanan araçları ve sokakları saymazsak” dedi.

Yüzbaşı Eric Kowalczyk de polisin olayları kontrol altına almaya çalıştığını ve bölgeye takviye biber gazı gönderildiğini söyledi.

Gray'in 19 Nisan'da ölmesinden bu yana protestolar sürüyordu. 25 yaşındaki Freddie Gray, gözaltında darp edilmiş, bir hafta hastanede kaldıktan sonra belkemiğindeki ciddi yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Ne olmuştu?

Geçen yıl da yine bir siyah olan Michael Brown’un polis tarafından vurulmasının ardından eylemler başlamıştı. Polis Darren Wilson’ın yargılanmaması kararının ardından Ferguson’dan başlayan protestolar ABD metropollerine yayıldı.

Göstericiler, "Hands up, dont shoot” (Eller yukarı, ateş etme) ve “adalet ve barış" sloganlarıyla, polisin silahsız bir siyah ABD’liyi öldürmesi ve yargılanmayacak olmasını protesto etti.

Irkçılık karşıtı protestolar o tarihten beri ABD’nin farklı kentlerinde siyahlara yönelik her olayda yinelendi.

Kasım 2014'te de Ohio eyaletindeki Cleveland kentinde parkta oynayan 12 yaşındaki siyah bir çocuk, “elindeki silahı bırakmadığı” gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. Çocuğun elindeki silahın oyuncak olduğu açıklandı.

Baltimore ırkçılığı 1968’de de büyük eylemlerle protesto etmişti. ABD siyah toplumun önderi ve insan hakları savunucusu Martin Luther King’in 4 Nisan 1968’de suikastla öldürülmesi, 100’den fazla kentte kitlesel isyanlara neden oldu.

Baltimore’da 6 kişi öldü, 700 kişi yaralandı. 5 bin 800 kişi tutuklandı. Binden fazla işyeri yağmalandı veya yakıldı.

Baltimore 1968'de de ayaklanmıştı

Dr. Martin Luther King'in 4 Nisan 1968 günü Memphis'te suikast sonucu öldürülmesinin ardından ABD'de 125 yerleşimde protesto gösterileri yapılmıştı. Bu gösterilerin en şiddetlilerinden biri Baltimore'da yaşandı. Kentte siyahların isyanı 14 Nisan'a kadar sürdü. Kente ordu birlikleri gönderilerek isyan bastırıldı. Altı kişi öldürüldü, yaklaşık 700 kişi yaralandı; 3 bin 488 kişi gözaltına alındı.. Bir asker kent içinde yaşanan bir trafik kazasında bir asker öldü. (AS)

Dünya Haberleri

Her Aralık ayında “Hristiyan fobisi”
Nefret dolu bir Nusayri miyim?
İran eleştirilerine 'selefi seviciliği' diyen misyonerlere kapak
Dünyanın en kalabalık havaalanı bomboş
ABD IRAK`TA YENİDEN ASKERİ YIĞINAK YAPIYOR