Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin hayata geçirmek için düğmeye bastığı Alevi açılımını olumlu bulduklarını belirterek, “Projeyi görmemiz ve konuşmamız gerekiyor. Görüşmeye hazırız” dedi.
İSTANBUL - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin Alevi açılımını NTV’ye değerlendirdi. Haber Merkezi programına katılan Ali Balkız, Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, şöyle konuştu: “Biz yıllardır mücadele ediyoruz. Milyonlarca imza taşıyan dilekçeler verdik, devlet katında çokça kapı çaldık. Sonuç itibariyle yolları aşındırmamız gerekiyormuş. Aleviler, 9 Kasım’da barışın dilini konuştular. Tek dilden taleplerini sıraladılar. Hükümetin, siyasi partilerimizin bunu anlamış olduğunu görüyoruz.
Daha önce biz kendi kendimize konuşuyorduk. Bu sorunu elbette devletin de anlaması gerekiyordu. Bu miting bu anlamda yararlı olmuştur. Bunu parlamentonun tartışması hükümetin tartışması bir başlangıçtır. İlk kez devletin bu işi çözmeye çalışıyor olması önemli bir gelişmedir. Biz hep yok sayıldık, atıldık, itildik, dinlenmedik ve görmezden gelindik. Daha önceki Alevi açılımları gibi tüketilmesini, bir süre sonra unutulmasını asla istemiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Şimdi hükümetin böyle bir çalışma yapmış olması elbette olumlu bir şey. Onlar projelerini üretecek, biz de üreteceğiz. Karşılıklı görüşmeye hazırız. Makulde buluşmaya bizim niyetimiz tamdır. Kimi taleplerimiz için örneğin, zorunlu din dersleri, Diyanet’in yapısıyla ilgili Anayasa değişikliği gerekiyor. Ama diğer taleplerimiz için üçlü kararnameler, Bakanlar Kurulu kararıyla ya da İmar Yasası’nda yapılacak değişikliklerle bir çoğu çözülebilir. Ben hukukçu değilim, bilemiyorum ama İmar Yasası’nda ibadethane sayıyor. ‘İbadethanelere imar planı yapılırken yer ayrılır’ diyor yasa, cami, sinagog, havra demiş ve pantez kapatmış. Oraya beli cemevi sözcüğü eklenerek çözülebilir.”
Ali Balkız, “CHP temsilcisi, Kültür Bakanlığı içinde bir birim oluşturulmasına acaba Aleviliği bir kültür olarak mı görüyor, burada bir endişem var’ dedi, katılır mısınız?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Evet, katılırız. Alevilik bir inanç, aynı zamanda bir yol, bir felsefedir. Şu anda bu konuda ‘doğru değil’, ‘Doğrusu şudur’ diyecek durumda değiliz. Hükümetin projesini net olarak görmemiz ve konuşmamız; doğru yolda buluşmamız gerekiyor. Şu haliyle olumlu diyoruz.”
NTV-MSNBC - 21 Kasım 2008 Cuma