Kemalpaşa’daki Hamza Baba Anma Etkinlikleri’ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Anadolumuzun kültürü ve inançları, bizi diğer uluslardan ayıran en büyük zenginliğimizdir. Hükümetler ve yerel yönetimler, bunları yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak zorundadır” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu ile Kemalpaşa Hamzababa Köyü muhtarlığı tarafından 30-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ve Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği 21.Hamzababa Anma Etkinlikleri’nde birlik beraberlik mesajı verdi.
Hamzababa Köyü’nde gerçekleştirilen anma etkinliğine Başkan Kocaoğlu’nun yanısıra, Tunceli bağımsız Milletvekili Kamer Genç, CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, Konak Belediye Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Kemalpaşa Kaymakamı Yüksel Topal, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yakup Karaca, Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Elvan Çelen, Kemalpaşa Muhtarı Halil Topbaş, ünlü halk ozanı Musa Eroğlu ile yüzlerce vatandaş katıldı.
Köy meydanında törenle karşılanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir süre vatandaşlarla sohbet ettikten sonra Hamzababa türbesini ziyaret etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hamzababa etkinliklerine her zaman destek verdiğini söyleyen Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Elvan Çelen, “Hamzababa, bizim inanç merkezimizdir. Bizden yardımlarını esirgemeyen ve İzmir’i bir oya gibi işleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyor ve bu yardımların devamını diliyorum” dedi.
Anadolu’da 1960’lı yıllara kadar herkesin kültürünü, geleneğini, göreneğini, inancını, adet ve törelerini kendi olanakları çerçevesinde ve dilediği gibi yaşadığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, kırsaldan kente hızlı göçle birlikte bu gelenek ve göreneklerin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Töre, adet ve inançların metropol kentlerde sürdürülemez hale geldiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “En tehlikelisi de, bu geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktaramamakla karşı karşıya olmaktır. Anadolumuzun kültürü, inançları, bizi diğer uluslardan ayıran zenginliğimizdir. Bunları yaşatmak zorundayız. Gerek hükümetler, gerek yerel yönetimler, gerekse inanç sahipleri, atalarından devraldıkları bu örfleri, çocuklarına ve torunlarına taşımak zorundadırlar” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu düşünceyle hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizin özgür inanç, gelenek ve göreneklerini yaşatarak, gelecek kuşaklara aktarmanızı sağlamak amacıyla İzmir’de kültürevi ve cemevleri yapıyoruz. Bornova’daki cemevimizi bitirdik. Çiğli’dekinin temelini attık. Bornova Altındağ’da yapacağımız cemevinin ise projesi tamamlandı, ihale aşamasına geldik. Ayrıca, Gültepe’de bulduğumuz bir arazide yeni bir cemevi oluşturmak için proje çalışmalarına başladık.”
KAYNAK : izmir.bel.tr - - 02 EYLÜL 2008