'Ayak'lar 'baş'ı dinlemiyor

'Ayak'lar 'baş'ı dinlemiyor   1977'deki olaylı 1 Mayıs'tan sonraki yıl işçiler son kez Taksim'e çıkabilmişti....

'Ayak'lar 'baş'ı dinlemiyor
 
1977'deki olaylı 1 Mayıs'tan sonraki yıl işçiler son kez Taksim'e çıkabilmişti. İstanbul Valiliği'nin bu yıl da izin verilmeyeceğini açıklamasına karşın, sendikalar ve birçok sivil toplum örgütü Taksim Meydanı'na çıkmakta kararlı.
 
On binlerce işçi, Başbakan'ın 'Ayaklar başları yönetemez' diyerek karşı çıktığı Taksim'deki 1 Mayıs kutlamasına hazırlanıyor. Üç koldan girilecek meydanda 500 bin kişinin toplanması hedefleniyor

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayakların baş olduğu yerde kıyamet kopar" sözleriyle karşı çıkmasına karşın, sendikalar ve meslek örgütleri 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacak.

Tarihsel adıyla, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Bakanlar Kurulu kararıyla da 'Emek ve Dayanışma Günü'nde Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederayonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Taksim Meydanı'na üç koldan gelecek. Şişli'de DİSK, Dolmabahçe'de Türk-İş ve Şişhane'de KESK pankartları arkasında buluşacak yaklaşık 75 sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve dernek, meydana doğru yürüyecek. Üç konfederasyonun oluşturduğu Tertip Komitesi, "Ayakların başı yönettiği yerde kıyamet kopar" diyen Başbakan'a da sürpriz bir dövizle yanıt verecek. Komitenin 1 Mayıs kutlamasına ilişkin hazırladığı plandan bazı başlıklar şöyle:

Türk-İş Dolmabahçe'de toplanıp Gümüşsuyu'ndan Taksim'e yürüyecek. Bu noktada, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) de buluşacak.

DİSK, Şişli Camisi'nin avlusunda buluşup Harbiye üzerinden yürüyecek. DİSK'e Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve 11 örgütten oluşan Devrimci 1 Mayıs Platformu katılacak.

KESK'in buluşma noktası ise Şişhane. KESK, Tarlabaşı üzerinden Taksim'e yürüyecek. KESK'e Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nun oluşturduğu Emek, Barış ve Demokrasi Bloku katılacak.

1 Mayıs kutlamasına katılanlar saat 10.00'dan itibaren toplanmaya başlayacak, saat 11.00'de de yürüyüşe geçilecek. Komite saat 13.00'te alana girişlerin tamamlanmasını planlıyor.

Kameralı özel çekim

1 Mayıs'ın bu seneki sloganı "Herkes için sosyal adalet, bağımsızlık, demokrasi, özgürlük, eşitlik, barış" olacak.

Taksim Meydanı'nda, yaklaşık 1.5 milyon kişinin yerleşebileceği bir organizasyona gidildi. En az 500 bin kişi bekleniyor.

Kutlamaya katılanlar, Başbakan'ın "Ayakların başı yönettiği yerde kıyamet kopar" sözlerini, 'lolipop' adı verilen dövizlerle protesto edecek.

Kutlamaya 1977'de açılan ateş sonucu Kazancı Yokuşu'nda öldürülen 34 kişi anısına ve Taksim Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlanacak.

Sanatçılardan Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Edip Akbayram ve Genco Erkal'a da 1 Mayıs'a katılmaları için teklif götürüldü.

Bazı dövizlerde, 'AKP sağlığa zararlıdır', 'Sosyal güvenlik ve sağlık hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz' sloganları yer alacak.

Yürüyüş kolları ve alanında 20 kamerayla çekim yapmayı planlayan tertip komitesi, kutlamaları ve olası müdahaleleri belgeleyecek.

Taksim'deki kutlamaya katılmak için diğer illerden gelecekler için 3 bin otobüs tutuldu.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL - 25/04/2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor