AK Parti’nin Alevi açılımı AB’nin de ilgisini çekti. Avrupa Komisyonu üyeleri AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu’nu ziyaret ederek reform paketine ilişkin bilgi aldı, sorular yöneltti.
Başbakan Erdoğan'ın danışmanlığına getirilen AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun Aleviler konusunda hazırladığı geniş kapsamlı reform paketi, yalnız Türkiye'de değil, Avrupa Birliği'nin de ilgisini çekti. Avrupa Komisyonu Türk Delegasyonu üyeleri Sema Kılıçer ve Diego Mellado, Çamuroğlu'na sürpriz bir ziyarette bulunarak, Alevi cemaatine yönelik hazırlanan reform paketi hakkında bilgi aldı.
Kılıçer ve Mellado, AB 2007 İlerleme Raporu'nda da yer alan, Cemevleri'nin ibadethane sayılmamasının önündeki engellerin ne zaman kaldırılacağı, Alevi kesime mali destek verilip verilmeyeceği, zorunlu din derslerinin dini çeşitliliği dikkate almadığı ve bu konulara ilişkin adımların ne zaman atılacağına ilişkin soruları gündeme getirdikleri öğrenildi.
SAMİMİYİZ...
Kendisinin de Alevi kökenli olduğunu hatırlatan Çamuroğlu, AK Parti'nin sorunların çözümü konusunda samimi bir çaba içinde olduğunu belirterek, “Reform paketini tartışmaya açtık. Gerekli adımlar atılacaktık. Ancak, bunun için biraz zamana ihtiyacımız var" dedi.
BU BÜYÜK BİR CESARET
İlahiyatçı Alevi Dedesi Mehmet Yaman: Hükümet samimi bir şekilde bu adımları atması halinde Türkiye'de birlik ve bütünlük sarsılmaz bir şekilde sağlanacak. Bu gerçekten büyük bir olay ve cesaret. Bu açılımları hiçbir menfaat kaygısı taşımadan, samimiyetle yaparlarsa çok faydalı olur. Alevilerin huzuru sağlanır ve hissiyatları doruğa çıkar.
Alevi toplumundan da, Sünni toplumundan da bunu horlayanlar olacaktır. Her iki kesimden de bağnazlar çıkabilir. Bu açılımlarla ilgili şüpheleri izale etmek için zamana ihtiyaç var. Bence Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmamalı, aynen kalmalı. Kaldırılırsa hercümerç ve anarşi olur.
BİN YILDIR BUNU BEKLİYORDUK
Abdal Musa Vakfı Başkanı Ali Tören: Bin yıldır bunları bekliyorduk. Biz bu açılımların arkasındayız. Bizim için Alevi Enstitüsü'nün yapılması önemli. Kimlerin yaptığı önemli değil. Kim hizmet veriyorsa bizim için onlar önemli. Alevi toplumunun yüzde 90'ı bu açılımlardan memnun. Her toplumda olabileceği gibi yüzde 10 karşı çıkan olabilir. Bunlar memlekette kaos çıkarmak için var.
DESTEĞİMİZ ADIMLARLA ŞEKİLLENECEK
Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu: Son günlerdeki gelişmeler biz Alevileri umutlandırıyor. Temsil ettiğimiz halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, mağduriyetlerini giderecek, bir defaya mahsus değil süreklilik arz edecek her türlü çalışmaya destek olacağımızın bilinmesini isteriz.
Ama bu desteğimiz elbette atılacak samimi adımlara göre şekillenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Alevi- Bektaşi ve Mevleviler’i kucaklayacak şekilde yeniden yapılandırılmalı, genel bütçeden Aleviler'e pay ayrılmalı, din derslerinde Alevi inancı da öğretilmeli, TRT'de Aleviliğe yer verilmeli.
SİYASET PEŞİNDEKİLER RAHATSIZ
Pir Sultan Abdal Musa Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Aslan: Daha önce bu tür girişimler hep sözde kaldı. Bugünkü hükümetin ortaya koyduğu bu hamleci tavırların sözde kalmamasını ümit ediyoruz. Reha Çamuroğlu kendi üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin uğraşısı içerisinde.
Alevi toplumunda büyük memnuniyet var. Bu açılımlara karşı çıkanlar, siyasi kaygılarla hareket ediyor. Siyaset yapmak isteyen insanlar rahatsızlar. Ama siyaset yapmayan, olayın özüne bağlı kişilerde büyük memnuniyet var. Siyaset yapan kurumların çözüm sağlanması halinde ellerinde malzeme kalmayacak. Bunun telaşını yaşıyorlar. Bunların itirazları tabanda destek bulmuyor. Alevi vatandaşlarımız hükümetin açılımını destekliyor.
DESTEK VAR AMA UMUT YOK
Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: Başbakan Erdoğan 5 yıl önce de 20 milletvekili ile birlikte, Dünya Ehli Beyt Vakfı'nın düzenlediği toplantıya katıldı. Başbakan bu toplantıda tarihi bir açılım yapacaklarını açıkladı. Çok iyi bir konuşma yaptı. Çok umutlandık. Ama daha sonra arkası gelmedi.
AK Parti yönetimlerinde yer alan arkadaşlarımıza milletvekili seçimlerinde listelerde yer verilmedi. Temennimiz bu açılımların boş çıkmaması yönünde. Ben bu açılımları olumlu buluyorum ama Dünya Ehli Beyt Vakfı'na danışmadan, temsilcileri ile görüşmeden yapmaya çalışıyorlar. Yapılmak istenen doğru ama yöntemde hata var. Açılımları destekliyoruz, ama umutlu değiliz.
Ali Kuş - Ozan Köse - Düzgün Karadaş
Bugün - 29 Kasım 2007