Eski Ankara Milletvekili, Hukukçu Kamil Ateşoğulları Alevi toplumu içinde kabul görmeyen tartışmalı isimlerin de içinde yer aldığı Ocakzadeler Meclisi’ni PİRHA‘ya değerlendirdi.
“ALEVİLERİ YOK SAYAN, AŞAĞILAYAN ZİHNİYET YAPAY GÜNDEMLER YARATMAYA ÇALIŞIYOR”
Ateşoğulları “Son günlerde, daha önce denenmiş ama sağduyu ve soğukkanlı bir tutum ve davranışla ötelenen bir takım provokasyonlar, değişik biçim ve yöntemlerle yeni aktörler kullanılarak yeniden sahneye konuluyor” diyerek Ocakzadeler Meclisi oluşumuna tepki gösterdi.
“Bugüne değin Alevilerin hiçbir sorununa çözüm getirmediği gibi, yok sayan, aşağılayan bir zihniyet, yapay gündemlerle toplumda yersiz ve gereksiz tartışmalar yaratmaya çalışmaktadır” diyen Ateşoğulları konuşmasının devamında şunları belirtti:
“İNANCIMIZDA İKRARDAN DÖNMEK ”DÜŞKÜNLÜKTÜR”
“Aslında yapılması gereken şey, sorunlarımızı ortaklaşarak hangi yöntemlerle çözeceğimize dair yanıt aramamız gerekirken, bir kesimin küçük çıkarları büyük programların önüne geçmekte ve birliği baltalamaktadır. Bir yandan ”Bir olalım, iri olalım, diri olalım” derken, verilen ”birlik sözleri” unutulmaktadır. İnancımızda ikrardan dönmek ”düşkünlük” nedenidir ve bunun bilinmesine karşın yaşanılan ise düşkünlükten de daha ağırdır.”
“ALEVİLER YAPAY GÜNDEMLER YERİNE KENDİ ÖZGÜN GÜNDEMLERİNE YOĞUNLAŞMALI”
“Ne ülkemizde, ne de yurt dışında yaşayan Aleviler örgütlerinin yapay gündemlerle uğraşma yerine farklı konulara kafa yormaları gerekmez mi?” diye soran Ateşoğulları bu konu başlıklarını şöyle kaydetti:
* Varlıklarının korunması,
* Dışlanmama,
* Ayrımcılığa uğramama,
* Zaman içinde eritilmeme (asimile edilmeme)
“HER ŞEYDE BİRLİK İKRAR VE RIZALIK ESAS ALINMALIDIR”
Ateşoğulları, “Aleviliğin inanç felsefesi, maddi olan ”ben” ile ideal olan ”ben” arasındaki ilişkinin tasarımını yapar ve açıklamasına çalışır. Kabul ettiği insancıllık ve ”her şeyde birlik” arayışı ona göre dinler üstü bir kimlik kazandırdığından da evrenseldir. Alevilik bir ”insan-ı kamil” toplumu ”yaratma projesidir. Bunun için ise ”ikrar” ve ”rızalık” esastır ve bir ”Rıza Şehri” ütopyası vardır” dedi.
“ZENGİN BİR İNANCA SAHİP OLDUĞUMUZUN BİLİNCİNDE OLALIM”
Kamil Ateşoğulları, “Nasıl bir inanç ve zenginlik içinde olduğumuzun ayrımında olma bağlamında aşağıdaki dörtlüğü yeniden değerlendirmelerini öneriyorum diyerek dörtlüğü seslendirdi.
Isılık oddadır, sacda değildir,
Us ise baştadır, tacda değildir,
Hakkı ister isen, ademde iste,
Kudüs’te, Mekke’de, Haç’ta değildir.
Aşk-ı niyazımla”…
Cebrail ARSLAN/ANKARA