Abdal Musa Dergahı Asimilasyon Merkezi Yapılıyor başlıklı haberimizle kamuyouna duyurduğumuz, Elmalı Tekke Köyü'nde kurulması planlanan ve Alevi dedelerini imamlaştırma, dede-imamlar yetiştirme amacıyla kurulması planlanan ALEVİ ENSTİTÜSÜ finansman sıkıntısına takılmış.
Zaman Gazetesinin haberine göre AKP iftarının finansörü Abdal Musa Vakfı yöneticisi Ali Tören inşaat çalışmalarının maddi desteğin kesilmesi nedeniyle durduğunu söylüyor. AKP'nin "Alevi Açılımı" adı verilen ve tamamen Alevileri asimile etmeyi amaçlayan planının bir parçası olan Enstitü, başta Tekke Köyü halkı olmak üzere tüm Alevilerden tepki almıştı. Zaman Gazetesinin konuya ilişkin haberi şöyle:
Alevi enstitüsü, finansmana takıldı
Para sıkıntısı sebebiyle inşaatı yarım kalan Alevi enstitüsünde gençlere birinci elden dinî bilgilerin aktarılması amaçlanıyor.
Antalya'nın Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde bulunan Abdal Musa Külliyesi, kaynak bulunamaması sebebiyle hizmet veremiyor.
Osmanlı Padişahı 2. Mahmud zamanından beri kapalı olan külliyeyi yeniden canlandırmak için üç yıl önce başlatılan çalışmalar yarım kaldı. Alevi enstitüsünün kurulmasını da içine alan proje çerçevesinde başlatılan inşaatların temel ve birinci kat aşamasında durması, Abdal Musa Türbesi'ni ziyaret edenleri üzüyor. Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Ali Tören, inşaatların finansman yetersizliğinden durduğunu belirtiyor.
Abdal Musa, yaşadığı dönemde dergâhında önemli Bektaşi dedelerini yetiştirdi. Dede-babalar Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Anadolu'dan Mısır ve Akdeniz'deki adalara kadar giderek Bektaşiliğin yayılmasını sağladı. Abdal Musa'nın Hz. Muhammed (sas) soyundan gelmesi, Alevi ve Sünni toplumlarında önemli bir yer edinmesini sağladı. Dergâhın kapatılmasıyla Alevilerin ikinci büyük tekkesinin içindeki her şey yağma edildi. Sonraki yıllarda, Alevi toplumunu yönlendirecek birikimli dede-babalar yetişmedi. Abdal Musa misyonunu yaşatmak için yıllardır faaliyet gösteren Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği dışında üç yıl önce de Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı kuruldu. Türbenin bulunduğu Tekke köyünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2002 yılında yaptırdığı kültür merkezinin dışında bir tesis bulunmuyor. Kurban kesim yerleri, etlerin pişirildiği tencere ve pişirme yerlerinin yetersizliği, ziyarete gidenlere büyük sıkıntı çektiriyor. Köyde otel ve pansiyon gibi yerlerin olmaması sebebiyle ziyaretçiler ya birine misafir oluyor ya da kültür merkezindeki cemevinde sabahlıyor. En büyük sıkıntı ise tuvalet eksikliği.
Abdal Musa misyonunu canlandırmak üzere yola çıkan vakıf, 182 yıl önce yıkılan külliyeyi yaptırmak için harekete geçti. Hazırlanan mimarî projede, Alevilik eğitim enstitüsünün yanı sıra 200 kişilik yurt, 800 kişilik aşevi, 48 oda, konferans salonu, tenis kortu ve bilgisayar sınıfları yer alıyor. Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet göstermesi planlanan enstitüde yılda 200 kişiye eğitim verilecekti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de sunulan proje, büyük ilginin yanı sıra bazı kesimlerden de tepki görmüştü. Vakıf başkanı Ali Tören, inşaatların durmasının tepkilerle ilgisinin olmadığını belirtiyor. Planlanan tesislerin ziyaretçilere daha iyi imkanlar sunmasının yanı sıra külliye kapsamında inşa edilecek Alevi enstitüsünün kültürün yayılmasına büyük katkısı olacağını savunuyor. İnşaatların maddi sıkıntı sebebiyle durduğunu ifade eden Tören, son bir yıldır hiçbir faaliyet olmadığını dile getiriyor. Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Eriş ise dedelere eğitim verecek enstitünün kurulmasına sıcak bakmıyor.
'Gençler kulaktan dolma bilgiler istemiyor'
Abdal Musa dergâhının kapanmasından bu yana Alevi toplumunu yönlendirecek dede-babaların yetişmediğini dile getiren Ali Tören, kulaktan dolma bilgilere gençlerin itibar etmediğini ifade ediyor. "Dedelerimizden, babalarımızdan öğrendiklerimiz çocuklarımızı tatmin etmiyor." diyen Tören, şunları söylüyor: "Ehli Beyt'i, 12 imamı bilmek, söylemek yeterli değil. 'Allah, Muhammed, ya Ali' dendiğinde biz titriyoruz, ancak gençler için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Onlar, bilimsel açıklama yapacak dede-babalara ihtiyaç duyuyor." Alevi toplumunda büyük saygı gören dedelerin en azından bir yabancı dil bilmesi, sosyoloji, antropoloji ve ekonomiden anlaması gerektiğini savunuyor. Bunun için de eğitim kurumlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Tören, projeyi dedelerin 'soydan gelme' geleneğini sona erdirme gibi gösterenlere de sert cevap veriyor: "Aksine dedelik makamını daha saygın bir yere taşıyacak."
Ali Rıza Karasu
ZAMAN - 30 Haziran 2008, Pazartesi
İLGİLİ HABERLER:
- Abdal Musa Vakfı'nın Kurucuları Kim?
- Abdal Musa Dergahından İhanetçilere ve Asimilasyonculara Tokat Gibi Cevap
- Binlerce Kişi Aşure Gününde Abdal Musa'da Buluştu
- BOP üzerinden Alevilere operasyon
- AKP hükümetinin Alevi planı
- Hızır Paşa sofrasında devlet erkanı buluştu
- AKP'nin 'Alevi' fiyaskosu
- Alevisiz Alevi iftarı?
- Alevi dedeleri: O yemeğe katılan düşkündür
- TCB, AKP'nin 'alternatif Alevileri' mi?