Sivas 1993 Madımak Katliamında sonsuzluğa uğurlanan Asım Bezirci ve Nesimi Çimen İstanbul’da Mezarları başında anıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Gençlik Platformu üyeleri (AGEP) önce Zircirlikuyiu Mezarlığı’nda Asım Bezirci’yi, ardından Karacaahmet’teki Nesimi Çimen’in mezarları başında anma düzenledi. Anmalarda,“Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok” denildi.
Sivas olaylarının 17. yılında Asım Bezirci, Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı. Saat 13:00′te Mezarlığın ana giriş kapısında toplanan Pir Sultan Abdal Derneği İstanbul şubeleri (PSAKD), Asım Bezirci’nin mezarına kadar yürüdü.
Kitle yürüyüş boyunca “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek“, “Madımak Oteli Müze Olacak” ve “Sivas şehitleri ölümsüzdür” sloganlarını haykırdı.
Mezar ziyaretlerinde açıklama yapan PSAKD Genel Başkan Yardımcısı ve Eyüp Şubesi Başkanı Hüseyin Güzelgül, “2 Temmuz ’93 insanlık tarihinin çok az rastlanan kapkara olaylarından biridir. 2 Temmuz, 17 yıldır sorumlularının yargılanmadığı, himaye edildiği, boyutlarının ve arkasındaki gerçek gücün açıklanmadığı bir katliamdır” dedi.
Asım Bezirci’nin mezarını ziyaret eden kitle yine Zincirlikuyu’da bulunan Halk Ozanı Ruhi SU mezarını ziyaret ederek saygı duruşunda bulundular.
Daha sonra halk ozanı Nesimi Çimen Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Saat 15:00′te Karacaahmet Dergahı önünde toplanan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Gençlik Platformu üyeleri (AGEP) mezarlığa kadar sloganlarla yürüdü.
Nesimi Çimen’in kabri başında yapılan saygı duruşunun ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Güzelgül, “Nesimi Çimen’in halk ozanlığının yanında muhalif, halkçı, emek dostu bir işçi önderi olarak da görülebileceğini ifade etti. “Nesimi Çimen, 1967′de Dersim’de sergilenen Pir Sultan Abdal oyununda oynayıp, deyişler söylediği için gözaltına alınıp ağır işkenceler görmüştür” dedi.
Asım Bezirci için, “Birçok aydının dile getirmekten korktuğu gerçekleri halkına anlatmış, bunun için ağır bedeller ödemiş, hakkında pekçok dava açılmış, hapishanelere konulmuş, sürgün edilmiş ve tüm bunlara rağmen davasından vazgeçmemiş önemli bir aydınımızdır” diyen Güzelgül, “Bir kez daha haykıryoruz, Madımak’ta yakılan canlarımızın anısına saygı için Madımak Oteli müze olmalıdır” şeklinde konuştu. “Onlar kavgamıza ışık olacaktır” dedi.
Anmada “Sivas şehitleri ölümsüzdür“, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “Madımak Oteli müze olacak” sloganları atıldı.
Anmadan sonra tekrar karacaahmet Dergahına kadar yürüyen kitle olaysız bir şekilde dağıldı.
Nedim Gülsen – Pirhaberajansı (4 temmuz 2010)