ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI
Selamlaşma biçiminden konuşmaya, saç ve bıyık şeklinden giyim tarzına kadar Türkiye’yi giderek muhafazakar bir zemine oturtmaya çalışan siyasl İslamcı zihniyet, Anadolu Alevi müziğinin ve ozan geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel’in kılık kıyafetine de müdahale etti.
Sivas Şarkışla’daki Aşık Veysel heykeli, geçtiğimiz günlerde muhafazakarlığın sembolü haline dönüşmüş ‘takkeli bir heykel’le yer değiştirdi.
Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Emrah, Dadaloğlu gibi halk ozanlarından etkilenerek, o geleneği yaşatan 1930’lu yıllardan, 1973’te Hak’ka yürüyene kadar türkülerin ve deyişlerin Anadolu başta olmak üzere bütün dünyada yaygınlaşmasına büyük katkı sunan Aşık Veysel’e ’takke’ giydirilmesinin nedeni onu bu geleneksel çizgiden uzaklaştırma niyetinden başka bir şey değildir.
Aşık Veysel insanı merkeze alan dünya görüşüne uygun olarak davranan ve giyinen bir ozandı. Aşık Veysel’den bugüne kalan bütün resimlerde ve görüntülerde, ütülü takım elbisesi, başında fötr şapkası, elinde piposu öne çıkar.
Fötr şapkasız Aşık Veysel resmi yok denecek kadar azdır. Yalnızca sevenleri tarafından değil, kamuoyunda bu kadar bilenen Aşık Veysel resmi varken, Aşık Veysel’e tip olarak da hiç benzemeyen, saz tutuş şekli bile başka olan ve takke takan birini Aşık Veysel olarak sunmak tam bir aymazlıktır.
Bırakın Pir Sultan heykelini sokaklarda sürükleyenleri, ozanlar heykelini yıkanları, dün Aşık Veysel’in heykelinin dikilmesini istemeyenlerin, bugün ona takke giydirenlerle aynı zihniyette oldukları görülüyor.
Alevi Bektaşi kültüründen gelen, uzun süre Köy Enstitülerinde bağlama öğretmenliği yapan, Cumhuriyetin aydınlanmacı sembollerinden biri olan Aşık Veysel’e de ‘takke’ ile müdahale etmeye çalışanları kınıyoruz.
Aşık Veysel nasıl birisiydi, resmi nasıldı, bu konuda ‘bir kaşık suda fırtına mı koparılıyor’ diye kimsenin merak etmesine de gerek yok: İnternette ‘Google’ girmek, ‘Aşık Veysel’ yazmak ve çıkan resimleri görmek bütün bu sorulara anında cevap almak için yeterlidir.
Bütün bunlardan dolayı, Alevi Bektaşi Federasyonu olarak ‘bu dava insanlık davasıdır’ diyen Aşık Veysel’i bile muhafazakar göstermeye çalışan bu girişime ‘dur’ diyoruz. Bu zihniyetin değerlerimz ile oynamasına izin vermeyeceğimizi ilan ediyor ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, Sivas Valisini, Şarkışla Kaymakamı’nı göreve davet ediyoruz: Değerlerimize saygısızık anlamına gelen ve Aşık Veysel’le alakası olmayan bu heykeli derhal kaldırtın ve Aşık Veysel’in gerçek heykelini tekrar yerine diktirin.
Ankara, 29 Temmuz 2009
Ali Balkız
Genel Başkan
Alevihaber.com - 29 Temmuz 2009