Genel olarak ülkemizin ve özel olarak Antakya yöremizin renk renk çiçek bahçesi misali kültürel zenginliğimizin en önemli göstergelerinden birisi de yöresel bayramlarımızdır.
Çok çeşitli kültürel yapıların yüzyıllardan beri bir arada yaşamalarının ürünü karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamını haklı olarak bütün dünyaya örnek olarak gösteriyor ve öğünüyoruz.
Ülkemiz çağdaş uygarlık düzeyini hedeflemiş ve bütün sıkıntıları ve sorunları ile bu yolda ilerlemeye çalışıyor.Çağdaş uygarlık düzeyi aynı zamanda çağdaş demokrasi,insan hak ve özgürlükleri ve çağdaş laiklik düzeyidir.
Vatandaşın,inanç özgürlüğü ve inancının güvence altında olması,inancının gereğini hiçbir sorunla karşılaşmadan yerine getirebilme olanağına sahip olması gerçek laiklik ve demokrasi ve çağdaş uygarlık düzeyi’nin gereğidir.
Dünyanın yeniden organizasyon sürecinde olduğu bu dönemde, değişimin,yenileşmenin ve ileriye doğru atılımın altyapısını karşılıklı saygı,hoşgörü ve kardeşlik taşları ile döşemek Türkiye’nin en büyük güvencesidir.Bu perspektif ile inançlarımızı ve farklılıklarımızı yani kısaca yaşamı kafamızda oluşturduğumuz suni kalıplara sıkıştırmaya çalışmadan olduğu gibi kabul etmeliyiz.
Antakya hoşgörü kültürünü yaşam tarzı haline getirmiş ve bu ortamda devamlılığını sağlayabilen çok sayıda yöresel bayrama sahiptir.Bu yöresel bayramlarımızın en önemlisi Ğadir bayramı olarak bilinen bayramımızdır.Her yıl kurban bayramın dan yaklaşık bir hafta sonra en büyük yöresel inanç bayramımız Ğadir bayramı kutlanır.İlimiz de mevcut olan zenginliğin bir parçasının (Nusayri Aleviler) inancına dayanan bir bayram olmasına rağmen hangi inançtan olursa olsun ötekine saygı gereği olarak bütün vatandaşlar tatil yapar.Arap Alevileri(Nusayri) inancına göre Ğadir bayramı günü çalışmak veya herhangi bir iş yapmak haramdır.
Esnaf iş yerini açmaz, işçi, işveren, köylü, çifçi vd. iş çalışma yaşamı durur.
Fakat Ğadir bayramı günü okul ve diğer resmi dairelerin açık olması nedeni ile vatandaş inancını ve bayramını yaşamakta sıkıntı ile karşılaşıyor.Vatandaş kendisi için en kutsal ve en büyük bayramda inancının gereğini yerine getirme veya çocuğunu okula yollama,zorunlu resmi işini yerine getirme vb arasında kalmaktadır. Antakya,Samandağ vb yerlerde halk bayramlaşırken okul ve diğer devlet dairelerinin normal mesailerine devam etmeleri gerçekliğe aykırı olduğu gibi vatandaşı da sorunlu bir durumla baş başa bırakıyor.
Demokrasinin olmaz ise olmaz koşullarından olan laiklik ve inanç özgürlüğünün ve inançlar arasında var olan saygı,sevgi ve hoşgörünün gereği olarak her yıl Ğadir bayramı gününün idari tatil yapılmasını talep ediyoruz.
Valilik ve kaymakamlıkların inisiyatifinde olan idari tatil uygulamasının bu yıl ve her yıl Antakya,Samandağ ve talebi olan diğer ilçelerde Ğadir bayramı günü için uygulanmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. 26 Aralık 2007 Çarşamba gününe rastlayan Ğadir bayramının Antakya,Samandağ ve talep eden diğer ilçeler için idari tatil uygulaması talebimizin olumlu karşılanmasını ümit ediyoruz.
MEVLÜD ORUÇ
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu Üyesi
ADRES: Atatürk Mahallesi Alaiddin Cilli Caddesi
M.Ali Kanlı Sokak Samandağ /Hatay
ALEVİ HABER AJANSI - 26 Kasım 2007