34 derece sıcak altında 1.5 saat yürüyüp Madımak Oteli’nin önüne gelen kortej, DHA’ya göre 25 bin, yapılan anonslara göre 50 bin kişilikti.
15 yıl önce yakılan 37 kişiyi dün yine bir ‘kebapçı’nın önünde anmak zorunda kalan onbinler isteklerini yineledi: Burası hoşgörü müzesi olsun, sorumlular bulunsun, bu utanç bitsin
SİVAS - “Biz Madımak’ta diri diri yakılan genç kızların kan izleri olan bu duvarlarda et yiyen bu zavallılara temmuzun güneşi yetmediyse belki bu ışık size yeter demeye geldik. Tüm Sivaslılar, tüm Anadolu’da yaşayan insanlar bu utançtan bizi de, kendilerini de kurtarsın. Bu et lokantasını kapatın.”
Eşi saz sanatçısı Hasret Gültekin’i katliamda yitiren Yeter Gültekin, 15 yıl sonra Madımak Oteli önünde yaptığı konuşmada, sokağı dolduran on binlerin isteğini yineledi: Otelin alt katında açılan kebapçı kapansın. Otel hoşgörü ve aydınlanma müzesi olsun...
2 Temmuz 1993 günü Madımak Oteli’nde yakılarak ve dumandan zehirlenerek katledilen 37 aydın, sanatçı ve genç dün ölümlerinin 15’inci yıldönümünde Sivas’ta ve Türkiye’nin çeşitli illerinde anıldı. Sivas’ta iki ayrı etkinlik düzenlendi. Yeter Gültekin, “Kin tutmuyoruz, bu topraklar bizim” derken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş kararlıydı: “Madımak önümüzdeki sene müze olmazsa burada yüz binleri toplayacağız.”
CHP ayrı program yaptı
Sivas’taki anma törenleri, CHP’nin Atütürkçü Düşünce Derneği, Cem Vakfı, Eğitim İş Sendikası ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’yle ortak programıyla başladı. CHP binası önünde başlayıp Madımak’ın önünde biten etkinliğe 25 CHP’li milletvekili de katıldı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, otelin ‘Hoşgörü ve Aydınlanma Müzesi’ yapılmasını istedi.
CHP’nin programı öncesi otel önüne gelmeye başlayanlarsa mum yakarak karanfil bıraktı. Başbakan ve hükümete yönelik tepkilerini dile getiren gruba polis müdahale etmedi.
‘Yobazlar yaktı, devlet baktı’
Etkinlikler Alevi dernekleri, çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan ikinci programla devam etti.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ÖDP Genel Başkanı Ufak Uras, DTP Genel Başkanı Emine Ayna, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in de katıldığı etkinlik, Ali Baba Cemevi önünden Müdımak’a doğru yürüyüşle başladı. 34 derece sıcak altında 1.5 saat süren yürüyüşe yurtiçi ve yurtdışından katılım yoğundu. Yürüyüş ve mitinge DHA’ya göre 25 bin, alanda yapılan anonsa göre 50 bin kişi katıldı.
Polisin geniş güvenlik önlemleri altında, çatılara yerleştirilen keskin nişancılar eşliğinde yapılan yürüyüşte sık sık ‘Yobazlar yaktı, devlet baktı’, ‘ Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek’ , ‘ Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları atıldı. ‘Madımak müze olacak’ dövizleri göze çarptı. Yürüyüş sonunda evladını Sivas’ta yitiren bazı anneler bayıldı.
Madımak Oteli ’nin altında bulunan kebapçıysa bir günlüğüne kapatılmıştı. Camları kâğıtla kapatılan lokantanın kapıları ve camlarına bazı vatandaşların vurduğu görüldü.
TBMM’de de anma vardı
Sivas Katliamı 15’inci yılında TBMM’de anıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye’nin, 15 yıl önce Sivas’ta yaşanan olayları bir daha yaşamamasını temenni etti. DTP’li Gülten Kışanak basın toplantısı yaparken, TBMM Genel Kurulu’nda söz alan milletvekilleri de katliamda hayatını kaybedenleri andı. Ankara, İstanbul, Zonguldak, Eskişehir ve Bodrum’da da anma törenleri düzenlendi.
‘Müze olana kadar geliriz’
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız: Sivas’a kimseleri rahatsız etmeye gelmedik. Burası bizim kentimiz, rüzgâr bizle esiyor, yağmur üzerimize yağıyor. Sünnilerle, herkesle bu güzel Sivas’ı, Sivaslıların gayretleriyle bu ayıptan kurtaracağız.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş: Madımak zihniyetini yaratanlar bugün iktidarda. Unutmak ihanettir, asla unutmayacağız. Madımak Oteli müze olana kadar Sivas’a gelmeye devam edeceğiz.
Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker: Önceleri 15 kişiyle Sivas şehitlerini andık. 50 bine ulaşıldı. Acımıza ortak olmayanlar, 2 Temmuz’da buraya gelmeyen, dut festivaline gidenler Alevi dostu olamaz.
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir: Yaşanan bu vahşetten en çok Sivas halkı zarar görmüştür. Sivas 2 Temmuz ile değil, 4 Eylül ile özdeşleşmiş bir Cumhuriyet kentidir. Başkaca konularda insan haklarından bolca bahsedenler, başta sayın Başbakan olmak üzere bir kere olsun çıkıp bu katliamı kınadığını, insanlık suçu olduğunu, laik Cumhuriyet’e başkaldırı olduğunu ifade etmelidir.
BEHZAT MİSER
FOTOĞRAF: HİLAL YÜKSEL / DHA
RADİKAL - 3 Temmuz 2008