TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Amasya Kız Meslek Lisesi öğrencilerine dini baskı uygulandığı ve 4 öğrencinin bu nedenle okuldan ayrıldığı iddialarının doğru olmadığını, okul ve yurt yönetiminin öğrencilere yönelik bir baskısının tespit edilmediğini ifade etti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi'nin pansiyonunda öğrencilere dini baskı yapıldığı ve 4 öğrencinin bu baskı sonucu okuldan ayrıldıkları yönündeki haberler üzerine başlattığı incelemeyi tamamlayarak raporunu hazırladı. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, bugün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dini baskının son derece ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu belirterek, bu nedenle kendi başkanlığında kurulan ve İstanbul Milletvekili Halide İncekara, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ve Denizli Milletvekili Mithat Ekici'den oluşan alt komisyonun Amasya'da incelemelerde bulunduğunu anlattı. Kız Meslek Lisesi, pansiyon ve öğrencilerin yaşadığı köyde 40 dolayında kişi ile görüştüklerini ifade eden Üskül, hazırlanan raporun dün komisyonda oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi.
"ÖĞRENCİLERDEN SADECE 1'İ YURTTA KALIYOR"
İncelemeler sonucunda adı geçen öğrencilerden sadece 1 tanesinin yurtta kaldığının, 3 öğrencinin ise bir akrabalarının evlerinde kaldığının, pansiyon müdiresinin, öğrencinin yurttan ayrıldığı gün göreve başladığının ortaya çıktığını anlatan Üskül, bazı sendikalardan ve velilerden Valiliğe ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne herhangi bir şikayet dilekçesi gelmediğinin anlaşıldığını açıkladı. Okulda görüştükleri ve içlerinde Alevilerin de olduğu öğretmen, yönetici ve öğrencilerden tümümün öğrenciler arasında inançları nedeniyle ayrımcılık yapılmadığını söylediklerini ifade eden Üskül, halen okulda ve yurtta kalmaya devam eden öğrencilerin, herhangi bir dönemde dini baskı altında kalmadıklarını ifade ettiklerini söyledi. Alt komisyon üyelerinin öğrencilerle yalnız görüşerek öğrencileri susturmak istediği iddialarının ortaya atıldığına işaret eden Üskül, bazı öğrencilerde kendilerini rahat ifade edebilmeleri için yalnız görüştüklerini, tüm görüşmelerin bant kaydının Komisyon'un arşivinde bulunduğunu açıkladı.
Yurtta kalan ve daha sonra yurttan ayrılan öğrencinin, mahalle baskısı da denilebilecek bir arkadaş baskısı altında kaldığını ifade ettiğini kaydeden Üskül, yurt ve okul yönetiminden ise herhangi bir baskı görmediğini söylediğini vurguladı. Diğer 3 öğrencinin de farklı sebeplerle okuldan ayrıldıklarının anlaşıldığını kaydeden Üskül, alt komisyon üyelerinden sonra Amasya'da incelemelerde bulunan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in de benzer tespitlerde bulunduğunu ifade etti. Üskül şunları söyledi:
"Amasya'da sanki bir alevi-sünni çatışması varmış izlenimi isteyerek veya istemeyerek yaratılmaya çalışılmıştır. Görüştüğümüz herkesin kanaati, Amasya'da böyle bir çatışmanın hiçbir dönemde yaşanmadığı, bugün de böyle bir ayrımın olmadığı yönündedir" diye konuştu.
"TOPLU NAMAZ KILINDIĞI YÖNÜNDE BİR SORUN BİZE YANSIMADI"
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Üskül, 'Arkadaş baskısı konusunda okul yönetiminin bir önlem alması gerekmez miydi, Razaman ayında yurtta neden yemek çıkmadı?' soruları üzerine pansiyonda Ramazan ayında yurtta yemek yemek isteyen öğrencilere 'hayır yiyemezsiniz' dendiğini tespit etmediklerini söyledi. Yurtta kalan 176 öğrenciden yaklaşık 150'sinin oruç tuttuğunu, geri kalanların da arkadaşlarına uyarak sahura kalktığını belirten Üskül, bu ortamda öğrencilerin öğle yemeği ihtiyaçlarını kantinden karşıladıklarının anlaşıldığını bildirdi. Öğrencilerin büyük bölümünün namaz kıldıklarını ancak toplu olarak namaz kılınmadığını belirten Üskül, kendilerine bu yönde bir sorunun yansımadığını kaydetti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak her türlü baskıya karşı çıkıp gerekli incelemeleri yapacaklarını ifade eden Üskül, nereden gelirse gelsin kız öğrencilere karşı bir hak ihlali olduğunda komisyonun bunu ciddiye alacağını vurguladı. İncelemeler sonucunda okul yönetiminden veya yurt yönetiminden öğrencilere yönelik bir baskı tespit etmediklerini dile getiren Üskül, yapılan yayınlara tepki gösterdi. Alt komisyon üyelerinin Amasya'ya 4 kırmızı plakalı araçla gittiği iddialarının da doğru olmadığını ifade eden Üskül, incelemeye 1 kırmızı plakalı araç ve 1 sivil araçla gittiklerini söyledi. Üskül şöyle konuştu: "Ortaya çıkan yayınlar, hiç olmayan olaylar üzerinde dini baskı iddiasını ortaya atarak toplumsal ayrışmayı körükleyen yayınlardır. Toplumumuzun bu tür ayrışmaları kışkırtmayı kabul etmesi mümkün değildir. Olmayan kavgayı yaratmak, bu Cumhuriyet'i, demokrasiyi, insan haklarını savunanlara bir fayda getirmez".
İHA - 29 Kasım 2007