Hükümetin ‘Alevi açılımı’ üst üste düzenlenen sonuçsuz çalıştaylarla devam ediyor.
AKP hükümetinin, Alevilere dönük çalıştaylarının dördüncüsü 30 Eylül’de Ankara’da yapılacak. Amacı, ‘Alevilerin istek ve temennilerinin belirlenmesi ve atılacak adımların hayata geçirilmesi’ olarak tarif edilen ‘Alevi Çalıştayı’nın dördüncü oturumuna 35 kurumun temsilcisi katılıyor. Kurumların genel başkan düzeyinde temsil edileceği katılımcı listesinde, işçi ve memur sendikaları, Mazlum-Der, Mülkiyeliler Birliği, TESK, MÜSİAD, Türk Ocakları, Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Genç Siviller, İnsani Yardım Vakfı, Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı ve Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun isimleri öne çıkarken, ayrıca sanatçılar Sabahat Akkiraz ve Ferhat Tunç da bulunuyor. Alevi örgütlerinin temsilcileri ise, taleplerini iletmelerine rağmen hükümetin adım atmak yerine kendilerini çalıştaylarla oyaladığını ifade ediyor ve Kasım ayında İstanbul’da büyük bir miting için hazırlık yapıyorlar.
Önceki çalıştaylar
Hükümeti Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’in temsil ettiği çalıştayların ilki, 35 Alevi örgütünün katılımı ile geçtiğimiz Haziran ayında yapılmıştı. Alevi örgütlerinin, inanç ve ifade özgürlüklerini engelleyen uygulamalara son verilmesini somut taleplerle ifade ettikleri bu çalıştayın ardından, AKP hükümeti, akademisyenlerin katılımı ile Temmuz ayında ikinci bir çalıştay düzenledi. Alevi Bektaşi Federasyonu’nun bu ve bundan sonraki çalıştaylara gözlemci olarak katılma talebi bakanlık tarafından reddedilirken, Federasyon Başkanı Ali Balkız toplantıda Alevilerle ilgili 'darbecilerin yandaşı', 'iç ve dış güçlerin kullandıkları bilinçsiz bir topluluk' gibi ifadelerin kullanıldığını söyledi. Balkız, “Darbeler sürecinde en ağır baskılara, zulme ve asimilasyona uğramış bir toplum olan Alevilere bu yakıştırmalarda bulunmak, haksızlık, küstahlık, hatta aymazlıktır. Bu sözleri şiddetle kınıyoruz. Bu sözler düpedüz, Alevilerin bu çağdaş yüzüne yönelik bir saldırıdır” dedi.
Üçüncü çalıştay, Ağustos ayında ilahiyat profesörleri ve müftülerin katılımı ile yapılırken, ele alınan konu ‘ Aleviliğin diyanetteki temsiliyeti’ idi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan üçüncü çalıştay ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cemevi inşa ederken arsa ve maddi yardım istiyorlarsa alsınlar buna hiçbir mani yok. Ama 'bu mekan camiye alternatif, Alevi-Bektaşilerin mabedi' denirse bunda sakınca görüyoruz” dedi. Alevi örgütlerinin tepkisi ve ilahiyatçıların tavrına rağmen, çalıştaylarını Ekim ayına kadar sürdürmeyi planlayan hükümet adına değerlendirme yapan Faruk Çelik’in “ kayda değer düzeyde mesafeler alınmaya başlandığı” ndan neyi kastettiği anlaşılamadı.
Alevi örgütleri miting düzenliyor
Öte yandan Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze olması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Diyanet’in kaldırılması ve Hacıbektaş Veli Dergâhı’nın kendilerine verilmesi taleplerinin hiç birinin yerine getirilmediğini ve Kasım ayında İstanbul’da büyük bir miting düzenleyeceklerini açıkladılar.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu “ Biz Aleviler bu çalıştaylardan bir sonuç beklemiyoruz. Hükümet, gördüğümüz kadarıyla, Aleviler ile Alevi kurum ve kuruluşlarını kafalarındaki çözüme ortak etmeye çalışıyor; Aleviler ile ilgisi olmayan kişi ve kuruluşlar çalıştaylara katılıyor, Aleviler hakkında konuşuyor. Bu da çalıştayın samimiyetini sorgulamamıza neden oluyor. Bu işin artık kitlesel eylemlilik haline dönüştürmek ve Alevi konularındaki hassasiyeti sağlamak istiyoruz. 8 Kasım’da, en az 1 milyon kişinin katılımıyla miting yapacağız” dedi.
(soL – Haber Merkezi) - 26.09.2009