Alevilik denilince Hace bektasi Velinin “Ilim ile gidilmeyen yolun sonu karanliktir” sozu geliyor aklima. Dergahi geliyor. Dergahinda isledigi ezoterik semboller geliyor. Dailigi geliyor. Ve bu dainin bu dergahta isledigi Anadolu BAtiniligi.
Bugun Alevilik uzerindeki kilifin farkina varmisdir. Gelisen gençlik ALeviligin kokenini, inanç rituellerinin temelini, olusum surecini anlamaya baslamisdir.
Gun be gun dalga dalga daha fazla insana ulasmakta, daha fazla insan suphelere dusmekte ve sorular sormaya baslamaktadir. Sorular nedenleri nedenler sorulari dogurmaktadir.
Ve gorulmektedir ki Alevilik hz ALi ile 1400 yil one dogmus bir inanç degildir. Anadolu ALeviligi Arap degildir. Anadolu ALeviligi Arap kulturunden ve dininden uzaktir. Deyisler incelendikçe batinilik, batinilik incelendikçe ezoterik inançlar gorulmektedir. Aleviligin ezoterik bir inanç temeline dayandigi, kaynaginin bu oldugu buradan beslendigi anlasilmaktadir.
Bu ezoterik inanç yasanilan cografyalarda farkli farkli isimler ile, farkli farkli egemen din ve egemen devlet altinda takiyye yaparak yasamaya baslamisdir. Bu inançlar gizlenmeyi bir nevi korunma mekanizmasi olarak kullanmisdir. Kendi inançlarini, inançlarinin sirlarini belirli rakamlar içinde saklama yoluna girmislerdir. Bu rakamlara o an içinde yasadiklari egemen dinin elbiselerini giydirmislerdir.
Bu sekilde gelismisdir. Birçok farkli inancin suyunu içmis ama onlar olmalisdir.
Alevilik HErmesin ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Platonun ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Samanizmin ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Zerdustun ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Manihezmin ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Hiristiyanligin ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Masonlugun ne içindedir, ne disinda.
Alevilik Islamin ne içindedir, ne disinda.
Bu ve benzeri birçok inançtan etkilenmis, onlari etkilemis bir nevi ezoterik/batini inanç sistemiydi Alevilik.
Bu yuzden kendisiyle kokendas olan diyer butun inançlarla buyuk benzerlikler gostermekteydi.
Bu yuzden bu damardan gelen HErmes binlerce yil once “Insanlar olumlu tanrilar, tanrilar ise olumsuz insanlardir” demekteydi.
Hermesle,
Platonla,
Eflatunla,
Hace Baktas ile
Hasan Sabbah ile
Pir Sultan ile
Ahlehaklarla,
Aliilahilerle,
Nusayrilerle,
Ezidilerle,
Ismaililerle,
Dailerle …
ayni degerleri, ayni deger yargilarini, ayni inançsal ogeleri, ayni inanç temellerini tasimaktaydi. Tek sorun ayni çesmesnin suyunu farkli zamanlarda farkli cografyalarda içmekten geliyordu.
Yukaridaki derlememde Alevilik içindeki inançsal rakamlarin nereden ve nasil geldigi uzerinde durmaya çalistim. Eksiklerimin varligini biliyor ama dogruluguna inanarak arasdirarak ilerliyorum. Saçma sapan, alayvari, bilgiden, bilimden uzak, kisilere, mesajlara cevap vermek artik beni yordu. Varsa cubbenizde bilgi biliminiz buyrun tartisiriz adam gibi, yoksa yine buyrun (hos sus desekte susmazsiniz) ama ben cevap vermem.
Aleviligin inanç temelleri, Aleviligin içindeki rakamlar apaçik birer ezoterik bilgilerdir. Ezoterik ogretilerdir. Bunlar sadece Anadolu Aleviliginde degil (Siilik ve Caferilik bunlarin disinda kalir) bu batini ezoterik inanç ile sekillenmis butun inançlar içinde kendisini gostermisti.
Ornegin,
ates————-toprak ——–su (12 ELEMENT)
isis ————osiris ——–horus (12 TANRI)
baba ————ogul ———-kutsal ruh (12 HAVARI)
tanri —– —–meleketavus—-sey adi (12 HANEDAN)
hak————–muhammed——-ali (12 IMAM)
Alevilik gibi ezoterik bir inanç olup Hiristiyanlik içinde kendisini saklayan Tapinak Sovalyelerinde 12 Sovalye…
12 Melek diye dahada çogaltabiliriz.
Bugunun ALevi cemlerine tarihi arastirmalar sonucunda elde edilen bilgilere gore MO 5000 yillarindaki Sumerlerde kolaylikla rastlayabiliyorsak, Sumerlerin dini inançlarinda Ates-toprak-su = SU teslisi varsa, Sumerler dunyadaki butun canlilarin Sudan yaratildigi fikrine sahiptiyse, Gunesi ve atasi kutsama gibi ogeler barindirmis ise bu demek oluyor ki tarihde kesinti yoktur.
Bizler bugun tek birseyden eminsek oda Caferilik ve Siilik disinda kalan onlara hiç benzemeyen Anadolu Aleviliginin 1400 yillik Islam ve hz Ali oncesine dayanan bir ezoterik/batini inanç sistemi oldugudur.
kaynak;
Umit Algunerhan