Devlet Bakanı Faruk Çelik, son Alevi Çalıştayı'nın 28 Ocak'ta yapılacağını belirterek, "28 Ocak'tan sonra Alevilerle ilgili çıkış yolunu yazdığımız an 1400 yıllık ihtilafı Türkiye'de bitirmiş oluyoruz. Bu büyük bir iş" dedi. Çelik, çalıştaydan çıkacak raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sunacaklarını belirterek, "Herkesin olaya bakışı farklı. Ama büyük ölçüde netice alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerle yaptığı sohbette, 28 Ocak'ta yapılacak son Alevi Çalıştayı hakkında bilgi verdi. Bakan Çelik, "28 Ocak'tan sonra Alevilerle ilgili çıkış yolunu yazdığımız an 1400 yıllık ihtilafı Türkiye'de bitirmiş oluyoruz. Bu büyük bir iş" dedi. Son çalıştayda bazı konu başlıkları olduğunu ve gündem çerçevesinde bunların görüşüleceğini belirten Çelik, "4-5 maddede bir yol haritası çıkartılabilirse talepler de cevaplanmış olacak" diye konuştu.
Alevilerin somut taleplerinin ne kadar cevaplanmış olacağının sorulması üzerine Çelik, "Alevilerin talepleri bir şekilde cevap bulacak. Ama kimin ne kadar istediği ile orantılıdır onu bilemiyorum. Herkesin olaya bakışı farklı. Ama büyük ölçüde netice alacağımıza inanıyorum" karşılığını verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasına ilişkin tartışmalara da değinen Çelik, "Diyanet'in kaldırılmasına ilişkin değerlendirmeler yüzeysel. Diyanet'in durumundan yüzde 73'lük vatandaş kesimi memnun. Diyanet'i kaldırdığınız zaman yüzde 73 rahatsız olacak. Onu nasıl çözeceksiniz? 'Siz kendi talebinize bakın. Diyanet'ten memnun olanlar var' dedik" şeklinde konuştu.
"BAZI UNSURLAR ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN YANA"
28 Ocak 2010 tarihinde yapılacak son çalıştayın 3 gün süreceğini de belirten Bakan Çelik, "Üçüncü gün bir rapor ortaya çıkacak. O raporu Sayın Başbakan'la paylaşacağız" dedi. Tüm taraflarla çalıştay dışında da görüşmeleri sürdürdüklerini bildiren Çelik, bu görüşmelerde de çözüme dönük herkesin bakış açısını sergilediğini kaydetti.
Bakan Çelik, Türkiye'de bazı unsurların çözümsüzlükten yana olduklarını belirterek, "Çözüm birçok kişinin belki de varoluşunu engelliyor. Yani var oluş sebebi çözümsüzlük. Bunu sadece Aleviler için söylemiyorum, birçok alanda bu böyle. Örneğin raylı sistemi taksiciler, minibüsçüler istemiyor. Çünkü varlık nedenini ortadan kaldırıyor. Siyasette de bu böyle. Sosyal kesimler kendisine bir yol çizmiş ve siz oraya müdahale ettiğinizde varlığı ortadan kalkıyor" diye konuştu.
Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi konusunda çalıştay öncesi bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise Çelik, "Cemevlerinin statüsü ile ilgili çalışmamız var. Umarım orada bir uzlaşı sağlarız" yanıtını verdi.
Bakan Çelik, yıllardır yurt dışında çok sayıda Türk ve akraba toplulukların bulunduğuna işaret ederek, ancak Türkiye'nin bu kişilerin sorunlarına ilişkin yeterli bir teşekkül kuramadığını söyledi. Hükümetlerinin Dış Türkler Başkanlığı kurulmasına ilişkin yasayı hazırladığını ve Bakanlar Kurulu'ndan geçtiğini hatırlatan Çelik, "Şubat ayında bir toplantı yapacağız. Dünyadaki bütün dış Türklerle ilgili dernekler ile 2 bin kişiyi aşkın katılımla bir toplantı yapacağız. Elçiliklerimiz de şu anda sorunlarla ilgileniyor. Ama bu birim kurulduğunda, dışarıdaki vatandaşlarımızın sorunlarına spesifik olarak yoğunlaşacak" dedi.
Medyayenigun - 19 Ocak 2010