Alevilerin yaşadığı bölgelere Yavuz adı neden verilir?

Alevilerin yaşadığı bölgelere Yavuz adı neden verilir? Yüksel Fırat / EvrenselKartal, Alevilerin yoğun yaşadığı bir yerleşim yeridir. Kartal’la...

Kartal, Alevilerin yoğun yaşadığı bir yerleşim yeridir. Kartal’la özdeş olan Kartal SSK Hastanesi’nin adı 2005 yılında Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi olarak değiştirildi. Kartal’ın Petrol-İş Mahallesi de aynı yoğunlukta bir yerleşim yeridir. Petrol-İş Mahallesi’nin ilköğretim okuluna Yavuz Selim adı verildi. Mahalledeki Petrol-İş Parkı’nın adı ise Yavuz Selim Parkı olarak değiştirildi.

Yavuz Selim dönemi, Alevilerin belleğinde ve sohbetlerine Alevi katliamlarının yaşandığı bir dönem olarak yer almaktadır. Yavuz Selim dönemi, 100 bin çocuk, kadın ve erkeğin idam edildiği, çoluk çocuk demeden kesilerek kuyulara doldurulduğu bir dönem olarak anılmaktadır.

Aleviler tarafından ‘Alevi kıran Selim’ olarak adlandırılan birinin adının buralara verilmesi ve korunması; Alevilerin atalarını kesen bir padişahın adıyla, demoklesin kılıcının Alevilerin başının üstünde tutulması olarak yorumlanmaktadır. Başta Aleviler olmak üzere ilerici ve aydın halk bu durumdan rahatsızdır. Petrol-İş Mahallesi’ndeki parkın adının değiştirilmesi hikayesi halkın bu kaygılarının haklılığını göstermektedir.

Mehmet Ali Büklü zamanında Petrol-İş Parkı olarak davul zurnayla açılan parka AKP’li Belediye Başkanı Arif Dağlar zamanında cami yapılmak istendi. Mahalle halkı topladıkları imzalarıyla bu alanın park olarak kalmasını istediler ve bunu başardılar. Ancak belediye bu kez bu alanı imara açarak, parkı ortadan kaldırmaya çalıştı. Fakat mahalle halkı bunu da engelledi. Bu gelişmelerin ardından 2007 yılında bir anda Petrol-İş Parkı, Yavuz Selim Parkı olarak ad değiştirdi.

Alevi vatandaşlar bu değişikliğin bilinçli olarak yapıldığını ve Yavuz Selim adı üzerinden ‘Bakın sizin atalarınızı kesen bir padişahın adını verdik, bunu kulağınıza küpe yapın’ mesajı ile gözdağı verildiğini düşünmektedir. Mahalle sakinleri, “Alevi ve Sünni vatandaşlar olarak çocuklarımızı oynattığımız oturup sohbet ettiğimiz parkımızın girişindeki bu ad bizim komşuluğumuza ve dostluğumuza gölge düşürmektedir. Parkımızın adı kötü bir niyetle değiştirildi. Bundan dolayı parkın yeniden eski adına kavuşturulmasını istemekteyiz” diyorlar.

Park çevresinde oturan insanlar, Kartal Belediyesi’nin kendi duyarlılıklarını anlaması ve parkın adını değiştirmesi için toplu imzalarıyla belediyeye başvuracaklarını belirtiyorlar.

Yüksel Fırat (Kartal/İstanbul)

Evrensel

Makale Haberleri

Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku