Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi'ne hitap etmek üzere Fransa'nın Strasbourg kentine davet edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strasbourg'daki "IIiade Kültür Merkezinde" yaklaşık 600 kişinin hazır bulunduğu, Fransa'daki Dernek ve Federasyon temsilcileri ile birlikte düzenlenen özel toplantıya katıldı.
Toplantının soru cevap bölümünde söz alan Fransa Alevi Birlikleri Federasyon Genel Başkanı Durak Arslan'ın sözleri gerici, fasistler tarafından kesilmek istendi.
Durak Arslan'ın kendisini tanıtıp, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu'nun davet edilmesinden dolayı teşekkür ettiğini bildirerek başlayan konuşmasında, « Türkiye'de 20 milyon, Avrupa'da 1 milyon, Fransa'da 150 bin Alevi vatandaşı yaşamaktadır. Avrupa'da 10 ayrı ülkede Federasyonlarımız, çatı örgütümüz Konfederasyonumuz vardır. Avrupa parlementosu bu kurumları muhatap olarak alıyor ve Avrupa'da ki Alevilerin sorunları ile yakinen ilgileniyor.
Fakat ne yazık ki Anadolu'da yaşayan Alevilerin Türkiye'de ki yönetimler tarafından kabul görmediklerini, 400'ün üzerindeki Dernek, Cemevi, Alevi Kültür Merkezlerinin çatı örgütü olan Türkiye'de ki Alevi Bektaşi Fedeasyonu ile hükümetin ve devletin kurumlarının hiç bir diyalog kurmadığını görüyoruz? Yeni Cumhurbaşkanı olarak Alevi Kurumları ile bir diyalog geliştirmeyi düşünüyormusunuz? » diye soran FUAF Genel Başkanı Durak Arslan adından şöyle devam etti:
«Alevilerin inanç merkezleri olan Cemevleri halen yasal bir statüye sahip değildir. Yeni Cumhurbaşkanı olarak Cemevlerinin yasal statüye kavuşması için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Oluşturulan yeni Anayasa da katılımcılığın sağlanması çerçevesinde Alevilerinde görüşlerine baş vuruyormusunuz» gibi soruları Cumhurbaşkanı ve beraberindeki Bakan ve Milletvekililerine yöneltti.
Ardından, «Almanya'da ırkçılar tarafından Sollingen'de Türk oldukları için yakılan masum insanların anısına Alman Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı tarafından açılışı yapılan bir anıt yapıldı ve yakılan evler müzeye dönüştürüldü. Sivas katliamında kalleşçe yakılan canların yakıldığı Madımak otelinin, et lokantası yerine Almanya'nın Sollingen kentinde bulunan Türk Evi gibi müze haline getirilerek yaşanan acı olayların bu şekilde unutulmayacagını düşünüyoruz. Siz Madımak'da yakılan 35 aydın, entellektüel va sanatçı için ne yapmayı düşünüyorsunuz» sözleri bir anda salonun hareketlenmesine neden oldu.
Konu Madımağın Müze olmasına gelince salonda bulunan bazı gerici gruplar konuşmaya müdahale edip Durak Arslan'ın konuşmasını çeşitli küfür ve hakaretlerle kesmek istediler. Cumhurbaşkanı özel korumalarından birinin de Durak Arslan’a tehdit edici müdahalesi dikkat çekti. Taşkınlık yapan gruplara güvenlik güçleri müdahale ederek yatıştırmaya çalıştılar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Madımağın müze olma talebine tepki gösteren gruba dönerek, yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadığı bu tip olayların artık Türkiye'de bile yaşanmadığını, yarım asıra yaklaşan ve yurt dışında yaşayan Türklerin artık bu tip sorunları aşması gerektiğini, din, dil, ırk gibi farkılıklara rağmen ortak sorunarda birbirlerine anlayış güstermelerini ve bu tip gereksiz tepkilere son vermelerini ve sakin olmaya çağırdı.
Daha sonra Durak Arslan sözlerini tamamlayarak Alevilerin demokratik taleplerinin yer aldığı kapsamlı bir dosyayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve beraberindeki heyete sundu.
03-10-2007
Erdal Kılıçkaya- Strasbourg
http://www.alevi-fuaf.com/