Cemevlerine hukuki statü tanınması çalıştaya katılanların büyük bölümünün ortak talebiydi. Ama raporda bu yok.
Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayları'nın ön raporunda yer alan tespit ve önerileri Alevi derneklerinin temsilcileri 'Kabul edilebilir olmaktan uzak' diyerek eleştirdi
ANKARA - Hükümetin Devlet Bakanı Faruk Çelik’in koordinatörlüğünde düzenlediği ‘Alevi Çalıştayları’ndan çıkan ön rapor Alevilerde hayal kırıklığı ve tepki yarattı. 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir, “Rapora ciddi itizlarımız var” derken Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, “Çalıştaylar, Alevilerin sorunlarını çözmek yerine çözümsüzlük üretmiştir” ifadesini kullandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise “AKP’nin bu raporu ve ortaya konulan yaklaşımı ikiyüzlü ve aldatmaya yönelik bir yaklaşım olarak görüyoruz” diye konuştu. Değerlendirmeler şöyle:
Sanatçı Arif Sağ: Çıkan rapor, sonucu belirleyen bir şey değil; oradaki görüşlerin özeti. Bizim orada söylediğimiz taleplerimiz devam ediyor. Üç maddede muğlaklık var, zorunlu din dersi ile cemevleri konusu, sonunda muğlak bir yere bağlanıyor. Yine dedeler için hizmet içi eğitim konusunda da belirginlik yok. Alevileri çember içine almak kimsenin haddine değildir, devletlerin bile... Benim hâlâ umudum var; bu rapor çok düzgün hale gelecek.
2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir: Çalıştay raporunun içeriği ve kapsamından çok mutlu olmadık. Bizim sunduğumuz raporla hükümetin hazırladığı rapor temel talepler noktasında örtüşmüyor. Alevilerin kırmızı çizgisi vardır ve sırf bu nedenle bile bu rapora ciddi itizlarımız var.
Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım: AKP hükümeti kendi anlayışı doğrultusunda Aleviliği tanımlama yoluna gitmiştir. Bu kabul edilemez. Zorunlu din dersleri konusunda AKP hükümeti çözüm adına iki din dersi önermektedir. Çalıştaylar, Alevilerin sorunlarını çözmek yerine çözümsüzlük üretmiştir.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil: Hükümetin, Alevi Çalıştayları dizisi sonucu Başbakan’a sunduğu taslak metinde üzerinde mutabakat sağlandığı söylenen konu başlıklarıyla ilgili çözüm önerilerinin hiçbir tanesi Aleviler tarafından ve temsiliyeti olan Alevi örgütleri tarafından kabul edilir çözüm önerileri değildir.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez: Ön raporda ifade edilen tespitler ve çözüm iddiası ile yapılmış önerilere bakıldığında sürecin hemen başlangıcında dile getirmiş olduğumuz görüşlerin, yapmış olduğumuz eleştiri ve itirazların, öne sürdüğümüz kaygıların ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. Gayri meşru bir şekilde Aleviliği tanımlama girişimlerinden vazgeçilmemiştir.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: AKP’nin bu raporu ve ortaya konulan yaklaşımı ikiyüzlü ve aldatmaya yönelik bir yaklaşım olarak görüyoruz. Hükümetin veya bu çalıştayları yapan yetkililerin, Aleviliği tanımlamak gibi bir hak ve yetkililerin olduğunu sanmıyoruz. Aleviliği tanımlama yetkisi Alevilerdedir.
Radikal - BEHZAT MİSER - 08 Şubat 2010