Aleviler sokakları ısıtacak

Aleviler sokakları ısıtacak Aleviler, zorunlu din derslerinin kaldırılması için Ankara’da oturma eylemine başladılar. Üniversitelerde türban...

Aleviler sokakları ısıtacak

Aleviler, zorunlu din derslerinin kaldırılması için Ankara’da oturma eylemine başladılar. Üniversitelerde türban serbestisi için “İnanç özgürlüğünün gereği” diyen hükümetin Alevi çocuklarını asimile eden zorunlu din derslerinde ısrar etmesinin eleştirildiği eylemde, Alevilerin eşit, özgür, laik bir ülke ve demokratik bir anayasa için sokakları ısıtacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dört bir yanından Alevi örgütlerinin temsilcileri Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) çağrısıyla Ankara’da bir araya geldiler. Kolej Meydanı’nda toplanan Aleviler, “Asimilasyona son, zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Diyanete değil, eğitime bütçe” yazılı pankartlar taşıdılar. “Devletin Alevisi olmayacağız” sloganlarıyla hükümetin Alevi açılımına inanmadıklarını belirten Alevilere, aralarında Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin’in de bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi de destek verdi.

Hükümete tepkilerini gösteren sloganlarla Sakarya Caddesi’ne yürüyen Aleviler, burada oturma eylemine başladılar. Oturma eylemi öncesinde temsili olarak cem yapıldı.

AKP SABRIMIZI TÜKETTİ

Yapılan konuşmalarda ise Alevilerin eşit yurttaşlık haklarının sağlanması ve demokratik bir anayasa talebi öne çıktı. PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din derslerinin 12 Eylül darbesinin bir ürünü olduğunu söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Alevi çocuklarına zorunlu din dersi okutulmasının insan hakkı ihlali olduğu yönündeki kararının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hükümetin adım atmamasını eleştiren Gümüş, “Türban söz konusu olunca inanç özgürlüğünden bahseden iktidar, söz konusu Aleviler olunca iki yüzlü davranıyor. Madem inanç özgürlüğünü savunuyorsunuz neden Alevi köylerine cami yapıyorsunuz, neden zorunlu din derslerini sürdürüyorsunuz?” diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Alevi örgütlerine ilişkin “Bunların derdi AKP karşıtlığı” yönündeki sözlerine yanıt veren Fevzi Gümüş, “Bakan doğru söylüyor. AKP’ye karşı sabrımız tükendi” dedi. Anayasa değişikliğinde Alevilerin ve eşitlik bekleyen kesimlerin taleplerini görmeyen AKP’nin hukuk tanımaz bir tavır takındığını kaydeden Gümüş, “Onlara hukuku, adaleti tanıtmak için sokakları ısıtacağız” diye konuştu.

YENİ BİR ANAYASA İÇİN BİRLEŞELİM

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de, Alevilerin bundan sonra hakkını sokakta arayacağını söyledi. Geçmez, “Uçakta demokrat olanlar, Türkiye’de işkence olmadığını söyleyenler, Alevi çocuklarına zorunlu din dersiyle her gün işkence yapıldığını görmüyorlar mı?” dedi. Hakkını arayan Kürtlere Dersim katliamını örnek gösterenlerin, binlerce Alevi’nin ölümünden sorumlu Ebu Suud’dan övgüyle söz etmesinin gözdağı verme amaçlı olduğunu belirten Geçmez, eşit yurttaşlık talebinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Demokrasi güçlerine seslenen Geçmez, “Gelin yeni bir anayasa için birlik olalım. Parlementoda oturup Türkiye halkının görmeyenlere sesimizi duyuralım” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da, 20 milyon Alevi’nin 30 yıldır devlet kurumları eliyle yürütülen bir asimilasyon politikasının taarruzunda olduğunu söyledi. Devletin Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla misyonerlik faaliyeti yürüttüğünü ifade eden Balkız, bu zulme sessiz kalamayacaklarını vurguladı. Balkız, Alevi, Sünni, Türk, Kürt, inanan, inanmayan, işçi, emekçi, öğrenci, aydın tüm kesimlerin yeni bir Anayasa için birlik olması gerektiğini söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da, Alevilerin zorunlu din dersininin kaldırılması talebinin yanında olduklarını söyledi. EDP Genel Başkanı Ziya Halis’in konuşması sırasında referandum tartışması yaşandı. Halis’in konuşması sırasında hükümeti eleştirmesi üzerine alandan “Referandumda evet derken düşünecektiniz” diye sesler yükseldi.

HER TÜRLÜ AYRIMCILIK SON BULMALI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, AKP iktidarı ile birlikte laikliğe karşı uygulamaların son bulması yönündeki taleplerin daha yüksek sesle dile getirildiğini, ancak AKP’nin bu talepleri görmezden geldiğini söyledi. AKP’nin bu tavrının anayasa değişikliği sırasında da görüldüğünü kaydeden Tüzel, AKP’nin Türk-İslam sentezci anlayışı ve dini esasların toplumda yaygınlaşması tavrını ısrarla sürdürdüğüne dikkat çekti. “Aile imamlığı” uygulamasını eleştiren Tüzel, uygulamanın hükümetin anlayışını gözler önüne serdiğini dile getirdi. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasının sadece Alevi yurttaşların değil, aynı zamanda demokratik laik bir ülke isteyen herkesin talebi olduğunu vurgulayan Tüzel, “İşçilerin, emekçilerin, halkların inançları, dilleri, kültürleri nedeniyle farklı muamele görmesine karşıyız. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Diyanet İşleri Başkanlığı dağıtılmalı, Alevilerin eşit yurttaşlık talebi karşılanmalı ve diller, inançlar arasındaki her türlü ayrımcılık son bulmalıdır” dedi.

Evrensel - 10 Ekim 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR