Kahramanmaraş olaylarında resmi verilere göre 105 kişi ölmüş, 176 kişi de yaralanmıştı.
Alevi örgütleri, 9 Kasım’da Ankara’da taleplerini dile getirdikleri mitingin ardından, bu kez de Kahramanmaraş olaylarının 30’uncu yıldönümü nedeniyle alanlara iniyor
Alevi kuruluşları Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde bugün Adana’da “30’uncu Yılında Maraş Katliamı’nı Unutmadık, Unutturmayacağız” adıyla düzenlenecek mitingle Maraş olaylarında hayatını kaybedenler anılacak. Uğur Mumcu Meydanı’nda 13.00’de başlayacak miting için, Türkiye’nin birçok yerinden vatandaşın Adana’ya gelmesi bekleniyor. Mitingde, Maraş olaylarında yakınını kaybeden Ozan Emekçi de konser verecek.
Alevi örgütleri 9 Kasım’da da Ankara’da, taleplerini dile getirmek için bir miting düzenlemişti.
‘Sorumlular yargılanmadı’
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Adana mitingi için, “Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldu ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildiler.
Çünkü, Maraş katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların önce izole edilmesi, sonra bu izolasyon yardımıyla suçsuz ilan edilmesiydi” dedi.
‘Darbeye zemin’
Maraş olaylarında amacın 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak olduğunu da savunan Gümüş, şunları söyledi:
“Halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş’ta Alevi, solcu ve demokrat insanlar kıyıma uğratılmışdır. Böyle büyük ölçekli bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi.
Zaten katliamda baş aktörün derin devlet olduğu, yıllar sonra Bülent Ecevit’in çekmecesinden çıkan bilgi notunda ortaya çıktı. Sivas’ta 33 canımızın yakıldığı katliam için ‘Biz Sivas’taki şeriatçı örgütlenmenin gücünü ve herhangi bir kalkışmada ne kadar sürede kontrol altına alınabileceğini görmek istedik. Ama ipin ucu kaçtı, saldırganlara hakim olamadık’ diyen derin devlet anlayışı tarih boyunca gerici, şeriatçı, faşist güçlerle kol kola idi.
‘Katliam dosyaları yeniden açılmalı’
Maraş olaylarıyla toplum olarak henüz yüzleşmediklerini söyleyen Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, şöyle devam etti:
“19 Aralık 1978’de Maraş’ta başlayan ve 26 Aralık’a kadar köy ve kasabalara da yayılarak süren; yüzlerce insanın öldürüldüğü, binlerce insanın yaralandığı, binlerce ev ve iş yerinin yakılıp yıkıldığı o gerici-faşist katliamın sonunda, hakkında dava açılan 804 sanığın yarıya yakını daha ilk duruşmalarda serbest bırakıldı.
Maraş ve benzeri katliamların dosyalarının yeniden açılması, yargılanmaların doğru dürüst yapılması, yapanın yaptığının yanına kar kalmaması ve bu tür katliamların her yönüyle aydınlanması her şeyden önce bir insanlık görevidir...”
MİLLİYET - ANKARA ANKA - 21.12.2008
Adana’da Maraş buluşması
Maraş katlimanın 30’uncu yıldönümünde Alevi örgütleri ve sivil toplum kuruluşları bugün Adana’da yapılacak olan “Maraş’ı unutmadık” mitinginde biraraya geliyor
Alevi örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, Maraş katliamının 30’uncu yıldönümünde bugün Adana’da buluşuyor. “Maraş katliamını unutmadık, unutturmayacağız” başlığıyla yapılacak miting için Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan binlerce kişi Maraş’ın faillerinin yargı önüne çıkarılmasını talep edecek. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülük ettiği mitinge siyasi partiler, sendikalar ve çeşitli dernek-ler destek veriyor. Uğur Mumcu Meydanı’nda saat 13.00’da başlayacak mitingte Maraş olaylarında yakınını kaybeden Ozan Emekçi de bir konser verecek.
Geçmişle yüzleşilmeli
Mitinge destek veren DTP, Eğitim Sen ve 78’liler Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, geçmişiyle yüzleşmeden, hesaplaşmadan barış içerisinde, etnik ve dinsel çoğulculuğunu koruyarak ortak bir gelecek kuramaz” dendi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Aradan geçen 30 yıla rağmen, yükselen toplumsal muhalefeti bastırmak ve 12 Eylül darbesine giden süreci hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen Maraş katliamıyla yüzleşilmedi. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurularak, diğer benzer birçok olay gibi Maraş katliamı da her yönüyle araştırılmalıdır. MİT’in katliamdaki rolü sorgulanmalı ve gerçek sorumlular ortaya çıkarılarak yargılanmalıdır. Benzer olayların bir daha yaşanmasını önlemenin tek yolu budur. Geçmişle yüzleşme olmadan, ne toplumsal barış sağlanabilir, ne de ortak bir gelecek kurulabilir.”
Maraş’ta ne olmuştu
19 Aralık 1978 ‘de Maraş’ta Çiçek Sineması’na bomba atılmasıyla başlayan ve kısa süre içinde bir iç savaşa dönüşen şiddet olaylarında toplam 111 kişi öldü, 176 kişi yaralandı. Alevi-Sünni ayrımının körüklenmesiyle çıkan ve 26 Aralık 1978’e kadar süren çatışmalar sonrasında 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi.
Olaylarla ilgili olarak 1979’da 803 sanıkla Adana’da yargılama süreci başladı. Olayların ardından çok sayıda Alevi Maraş’tan göç etmek durumunda kaldı. Çatışmalarla ilgili MİT, CIA ve diğer bağlantıların ortaya çıkarılması için yapılan girişimler sonçsuz kaldı. Maraş’tan sonra Çorum’a da benzer olaylar yaşandı.
Taraf/NEVZAT ÇİÇEK - Istanbul - 21 Aralık 2008