Aleviler için tarihi adım

Aleviler için tarihi adım İsmail KAPLANAlevilik dersleri Kuzey Ren Vesfalya ve Bavyera Eyaletlerinde başladı. 18. Ağustos 2008 tarihinde beri Almanya`nın...

Aleviler için tarihi adım

İsmail KAPLAN

Alevilik dersleri Kuzey Ren Vesfalya ve Bavyera Eyaletlerinde başladı.

18. Ağustos 2008 tarihinde beri Almanya'nın Kuzey Ren Vesfalya (KRV) Eyaleti'nde Dortmund, Bergkamen, Köln, Duisburg ve Wuppertal şehirlerinde toplam 10 okulda Alevilik derslerine başlandı.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker bu gelişmeyi Alevilerin en büyük kazanımı olarak değerlendirdi.

KRV Eyalet Eğitim Bakanı Barbara Sommer: "Devlet okullarında yapılan Alevilik dersleri entegrasyonu geliştirecektir“ dedi.

Alevilik dersleri Almanca dilinde ve AABF'nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılıyor. Alevilik Derslerini okullarda çalışan ve Alevi olan öğretmenler verecek.

Eğitim Bakanlığı AABF ile ortaklaşa bir ders planı komisyonu oluşturdu. Bu komisyon ilk okullarda okutulacak Alevilik derslerine temel oluşturacak ders planını hazırladı. Bu gelişme ile Alevi çocuklarının yıllardır çektikleri olumsuzluk ortadan kalkmış olacak. Nitekim; Alevi çocukları 1999 yılından bu yana kısmen de olsa İslam din bilgisi derslerine giriyorlardı.. Bilindiği gibi bu derslerde Alevilik konuları yer almıyor. Şu anda sadece KRV Eyaletinde yaklaşık 60-70.000 Alevi öğrencinin okullara devam ettiği tahmin ediliyor.

Bavyera Eyalati’nde ise, Alevilik dersleri bu ders yılında Münih, Augsburg, Neufahrn, Mainburg ve Schweinfurt şehirlerinde toplam 8 okulda başladı.

Hessen Eyaletinde Hanau, Giessen ve Lollar şehirlerinde tüm hazırlıklar tamamlandı. Alevilik dersinin bu şehirlerde bu ders yılı ortasında başlaması bekleniyor.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu 2000 yılında sırasıyla Baden Württemberg (11.03.00), Hessen (17.03.00), Berlin (06.05.00), Bayern (19.09.00) ve 20.06.2001 tarihinde de NRW Eyaletleri için Alevilik Dersleri için hazırlamış olduğu Ders Programı Taslağı ile birlikte dilekçe vermişti. 2001’in Aralık ayında NRW, Hessen, Baden-Württemberg ve Bayern ortaklaşa karar vererek, AABF ve Alevilik konusunda Prof. Spuler-Stegemann ve Prof. Muckel’a bilirkişi raporu hazırlatma görevi verdi.

Prof. Spuler-Stegemann ve Prof. Muckel hazırladıkları raporları Aralık 2004 tarihinde açıkladı. Bu raporlarda, Aleviliğin İslam kökenli kendine özgü bir inanç olduğu, okullarda başlı başına bir ders olarak okutulabileceği ve AABF’nin Almanya’daki Alevilerin bir inanç örgütü olduğu belirtildi.

En küçük bir şüpheye yer vermeyen bu sonuçları dikkate alan eğitim bakanlıkları, Alman Anayasası’nın 7. Maddesinin 3. Bendi gereğince, AABF ile birlikte Alevilik derslerinin alt koşullarını oluşturmak için görüşmelere başladı.

Bilindiği gibi, Alman Anayasası’nın 7. Maddesinin 3. Bendi, din dersleri için dini toplumların ders programı ve organizasyona katılımını öngörüryor. Din derslerinin içeriğini belirleme yetkisi cemaatlerindir ve içeriğinden sorumlu da o inanç toplumunu temsil eden kurumudur. Alman Anayasası, dini grupların hangi koşullarda cemaat oluşturabileceklerini ve hangi durumlarda bu toplumların anayasal statü kazanacaklarını belirlemiştir. Devlet dini cemaatlerin işine karışmaz. Dini cemaatler de devletin şeklini, anayasasını –kendi inanç özgürlüklerini kaybetmeden- kabul etmek zorundadırlar. İnananlar, kendi dini cemaatlerini kimlerle kuracaklarına ve inançlarını nasıl belirleyeceklerine kendileri karar verir. Bu hak devletin dışında tamamen kişilerin kendi anayasal haklarıdır.

Eyaletlerin Alevilik derslerini kabul etmelerinde, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun çoğulcu (pluralist) ve demokratik yapısı böylelikle de rızalık geleneğine uygun olarak gelişmiş uzlaşma kültürü önemli rol oynamıştır.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker, Alevilik derslerinin verilmesinin tarihi bir adım olduğunu ve bu gelişme ile Alevilerin bu toplum içinde önemli bir toplumsal görev üstlendiklerinin bilincinde olduklarını vurgulamıştır. Öker, AABF’nin önümüzdeki ders yılında Alevilik dersi verilen okul sayısını iki katına çıkaracaklarını ve bunun için şimdiden çalışmalara başlandığını bildirmiştir.

Alevilik dersleri burada öğrenim görmüş ve okullarda kadrolu olarak çalışan Alevi öğretmenler tarafından verilmektedir. Bu öğretmenler Eylül 2008 den beri Alevilik ders programının ön gördüğü doğrultuda hizmet içi bir eğitim almaktadırlar. Bu eğitim de ders programı gibi Eğitim Bakanlığı ve AABF ile birlikte yürütülmektedir.

İsmail Kaplan
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Eğitim Sorumlusu
Köln - Alevi.com - 9 Ekim 2008

Diğer Haberler

AABF’ye karşı ‘hakkını arayan’ Beyhan İpek’ten çağrı!
Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Kerbela: Gerçek mi mitoloji mi?
Muharrem Orucu ve Yas-ı Matem Takiyyesi
Alevilik ve İslam farklıdır, Alevilik nedir?
12 imamlar bizden değildir
Minaresiz Camiye benzeyen Cemevleri
Metin Karataş: 'Alevilerin ibadethanesi dört duvar arası değildir!'
İzmir Kınık Alevi Köyleri
Alevi Köyleri Listesi