Aleviler Emre Aköz'e Dava Açma Yolunda

Aleviler Emre Aköz'e Dava Açma Yolunda Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz'ün bir yazısında HSYK'deki tıkanmanın sebebini...

Aleviler Emre Aköz'e Dava Açma Yolunda
 
Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz'ün bir yazısında HSYK'deki tıkanmanın sebebini Alevilere bağlaması ve bu yazıyla Alevileri hedef alması üzerine Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız yasal işlem başlatacaklarını açıkladı. Balkız "Günümüzün Muaviye zihniyetinin temsilcisi" şeklinde yorumunda bulundu.

Balkız şunları kaydetti: "Emre Aköz, hukuk fakültesine nasıl girilir, hakim ve savcı olmak için hangi süreçten geçilir? Hangi makama kim nasıl seçilir? Bunları bilmiyor olabilir mi, hadi kendisi bilmiyor kaynak olarak gösterdiği Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel de mi bilmez. Bu belden aşağı vurmanın ötesinde Muaviye zihniyetinin çağımızdaki görünümüdür. Emre Aköz ve benzerleri bilsinler ki bizler uzun tarihimiz boyunca bu tür hakaretleri aşağılamaları iftiraları çokça yaşadık. Ama artık bağışıklık kazandık. Yeni bir yol bulsunlar ki o denenmemiş olsun. Bu büyük bir ayrımcılıktır. Bu konuyu Aleviliğe getirip bağlamak, tam bir bütün olmamız gereken bir dönemde ağaca vurulmuş bir baltadır. Aköz hakkında yasal yollara başvuracağız."

‘AHLAKSIZ BİR AÇIKLAMA’

Konuyla ilgili açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise şunları söyledi: "İnsanlar belkemiksiz omurgasız ve yalak olunca, birilerine yaranmak için böyle gerçekle bağlantısı olmayan sözler sarf etmekten çekinmiyorlar. İktidar yalakalığı insanları nerelere savuruyor, açık olarak görüyoruz. HSYK’daki insanların inanç durumunu bilmiyorum ama kararlarında ve tasarruflarında Alevilerin genel olarak devlet nazarında uğradıkları ayrımcı politikadan farklı davranamayacaklarını biliyorum. Çok talihsiz ve ahlaksız bir açıklama olarak görüyorum. Aleviler, özgürlüklerin genişlemesi için bedel ödediler, bugün de ödemeye de devam ediyorlar. Irkçı, gerici saldırılarla gündemine alamayanlar bu tür saldırılar yapıyorlar."

Aköz’ün iddialarının dayanağı yok

Katıldığı bir programda görüşlerini açıklayan Yargıtay emekli savcısı Ahmet Gündel'in sözlerine dayanarak HSYK'da çoğunluğun isim vermeden Alevilerde olduğunu yazan Emre Aköz'ün savcının sözlerini çarpıttığını ortaya çıkardı. Geçtiğimiz salı günü Yavuz Baydar'ın sunduğu S Haber'de yayınlanan Rota programına konuk olan Yargıtay Emekli savcılarından Ahmet Gündel, HSYK krizini değerlendirmiş ve Aköz de bu değerlendirmeleri köşesine taşıyarak HSYK'de görev yapan kişilerin daha çok Alevi olduğu iddiasında bulunmuştu. Gazeteport'un haberine göre program kayıtları, iddiasını savcının görüşlerine dayandıran Aköz'ü yalanlıyor.

Yargıtay emekli savcılarından Ahmet Gündel programda Türkiye'de yüksek yargı organlarında görev yapan savcı ve yargıçların profillerinin Türkiye'nin genel yapısına uygun olmadığını, burada görev yapanların daha çok siyasal, ideolojik ve mezheplerine (isim vermeden) bakıldığını söyledi. Gündel bu değerlendirmeleri yaparken stüdyoda gazeteci Emre Aköz de vardı. Sonraki gün Aköz Sabah gazetesindeki köşesinde, "Savcının dediği mezhep hangisi?" başlığıyla bir yazı yazarak şok iddiaları ortaya attı.

BİRGÜN - 25 Temmuz 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR