ANKARA - AKP hükümetinin Alevi dedelerini devlet kadrosuna alma, cemevlerini ibadethane olarak kabul etme ve Muharrem orucunda Alevilerle iftarda buluşmayı içeren planlarını Aleviler samimi bulmadı.
Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol, dünkü yazısında, AKP'nin Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu'yla geliştirdiği planı aktardı. Buna göre, cemevleri ibadethane olarak kabul edilip Alevi İslam'ın din hizmetleri kamulaştırılacak. Alevi dedeleri ve zakirler devlet kadrosuna alınarak maaş bağlanacak. Bu açılımı destekleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Çamuroğlu'nun yürüteceği çalışmaların koordinasyonu için Cemil Çiçek'i görevlendirdi. Daha önce de Erdoğan'ın muharrem ayında Alevilerin iftarına katılacağı öne sürülmüştü.
'Beş yıldır randevu vermedi'
Bu bilgiler üzerine harekete geçen Alevi örgütleri, bugün düzenleyecekleri basın toplantısıyla, hükümetin bu girişimini samimi bulmadıklarını duyurmaya karar verdi. Alevi Bektaşi Federasyonu, basın toplantısında şunları dile getirecek:
"Alevi kurumlarına beş yıldır randevu vermeyen bir hükümetin Alevilik duyarlılığını samimi görmemiz mümkün değildir. Aleviler olarak, içinde olmadığımız hiçbir çalışmanın çözüm olmayacağını düşünüyoruz."
Bazı Alevi örgütleri de bu projeye şöyle tepki verdi:
Cem Vakfı: Özerk bir yapı olmalı
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: "Basında yazılanların doğru olduğunu kabul edersek, yerel seçimlerin öne alınacağının ve oy avcılığının işareti olarak nitelendirilebilir, Eğer böyle bir proje varsa, AKP Alevilerden oy alabileceğini sezmeye başlamıştır. Alevi dede ve babalarına maaş bağlanmasıyla ilgili 3 bin kadro ayrıldığı duyumları bana da geldi.
Aleviler Diyanet'te özerk bir yapıda yer almalıdır."
'Asimilasyon çabası'
Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: "Bu girişim, Diyanet'in uzunca süredir yürüttüğü Alevilerin Sünnileştirilmesi veya Şiileştirilmesi projesini AKP hükümetinin ciddi olarak yürürlüğe koyduğunun bir kanıtıdır. Alevilerin sorunlarını anlamak ve dinlemek için yemekli bir şova gerek yoktur. Diyanet'ten sorumlu bakan daha dün 'Cemevlerinin ibadethane olamayacağını' açıklamakta iken, 'Diyanet, din derslerinin zorunlu olarak anayasada kalmasını' savunmaya devam ederken, bu samimiyetsiz bir girişimdir."
'Cemevlerinin yasallaşması doğru adım'
Radikal'in görüştüğü Alevi vatandaşlar da, AKP'nin hamlesini inandırıcı bulmadıklarını söyledi:
Hakkı Balkız (Emekli öğretmen): Atama yaparken bile eşinin türbanlı olmasını refererans alan bir hükümetin, laikliğe özünden bağlı bir yapıyı inandırması zordur. Ve gerek de yoktur, Aleviler kendi yağıyla kavrulurlar.
Sinan Akpınar (Garson): Anladığım kadarıyla hükümet Alevilere yaranmaya çalışıyor. Ben buna kesinlikle inanmıyorum; altında bizi asimile etme çabası olduğunu düşünüyorum. Cemevlerimizi kendimiz yaparız; 12 milyon Alevinin buna gücü yeter. Yeter ki hükümet gölge etmesin, beledi'yeler yer göstersin. O zaman yasal statüye kavuşmuş olur. Bence bu, Aleviliği içine çekip kültürümüzü unutturma çabası.
Salih Ağcakaya (Kitap dağıtımcısı): Bence bu girişim, Aleviliğin içini boşaltma çabasından başka bir şey değil. Erciyes Kurultayı'nda semah dönülerek içi boşalmaya başlayan Aleviliğe son darbeyi de hükümet indiriyor. Cemevlerinin yasal statüye kavuşması ise doğru bir adım
Ali Yıldırım (Kafe işletmecisi): Hükümetin bu yaklaşımını olumlu buluyorum. Cami yaptırmak için herkes bir dernek kurarak belediyelerden yer alırken cemevleri için izin verilmiyor. Bunun düzeltilecek olması hoş bir şey. Ama yine de AKP bana ve çevremdeki Alevilere güven vermiyor ve bunun altında başka bir şey yatıyor diye düşünüyorum.
BEHZAT MİSER
24.11.2007 - RADİKAL