AKP Hükümeti’nin Alevi milletvekilleri eliyle Alevilere yönelik olarak düzenlediği iftar yemeğinin tartışmaları sürüyor.
AKP Hükümeti’nin Alevi milletvekilleri eliyle Alevilere yönelik olarak düzenlediği iftar yemeğinin tartışmaları sürüyor. Yemeğe ve AKP Hükümeti’nin Alevilere ilişkin politikalarına yönelik konuştuğumuz Tuncelililer, geçmişi ortada olan AKP’den bir beklentileri olmadığını, AKP’yi bu konuda samimi bulmadıklarını ifade ettiler. Aleviler, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun varlığı ne kadar yanlışsa dedelere maaş bağlanmasının da o kadar yanlış olduğunu belirttiler.
Önce özür dilemeli
Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta Alevilerin kanına girenlerin Aleviler için iyi şeyler istediklerinin düşünülemeyeceğini söyleyen Düzgün Polat, “AKP yemekte geçmişte yapılanlar için Alevilerden özür dilemedi. Başta yapması gereken buydu. Ben AKP’yle yan yana yürüyenlerin Alevi olduğunu düşünmüyorum. Alevilerin yapması gereken, kendi kültür ve inançlarını yaşatmaları için birlik olmalarıdır; başkalarından beklentiye girmemeliyiz. Bu ülkede bir cemaatin liderini (Fethullah Gülen’i) eleştiren gazeteciyi savcılar tehdit ediyor. Bu durum herhalde halimizi iyi bir biçimde ifade ediyor” dedi.
Terzilik yapan Aysel Yüksel, AKP’nin kendi siyasal çıkarları için adım attığını, bugüne kadar Aleviler için kimse bir şey yapmadığı gibi AKP’nin de yapacağına inanmadığını söylüyor. Alevilerin her yerde küçümsendiğini, hor görüldüğünü, kısıtlandıklarını anlatan Yüksel, “AKP’nin Aleviler için iyi şeyler yapacağını düşünmüyorum. Bu konuda onları samimi bulmuyorum. AKP sadece siyaseten bir çıkar güdüyor. Bu onlar açısından Alevileri de kontrol altına almak isteğidir” dedi.
‘Muaviye siyaseti’
AKP’nin adımını seçim politikası olarak niteleyen Kader Keskin, “Ben herkesin kendi ibadetini, inancını özgür bir biçimde yaşamasını istiyorum. Bu konuda AKP’yi samimi bulmuyorum. Belediye seçimleri yaklaştı, bu adımı Alevilerin oylarını almak için sahte bir adım olarak görüyorum. Tuncelililer olarak bizler eğitimde, vergide, devlete hep birincilik vermişiz, ama devlet bize bir şey vermemiş” diye konuştu.
“Dedelerimizin dediği gibi din ve devlet işleri birbirinden tamamen ayrılmalı, biz bunu istiyoruz” diye konuşan Hayrettin Meriç de “Devlet siyaset işidir, din ise inanç işidir. Devlet din işlerine karışmamalı. AKP’nin yaptığı Muaviye siyasetidir” dedi.
‘AKP’den beklenti doğru değil’
Aleviliğin AKP’nin değil cumhuriyetin sorunu olduğunu belirten Ali Kamer Söğüt, “Bu kabul edilmediği sürece sorun çözülemez. Alevilerin AKP’den beklenti içine girmesi yanlıştır. Dedelerin maaşa bağlanması konuşuluyor. Bu çok yanlış, beklenti insanları yıkar çürütür. Bugün ülkemizde Diyanet gibi bir kurumun olması ne kadar yanlışsa Alevilerin devlet tarafından beslenmesi, dedelere maaş bağlanması da o kadar yanlıştır. Alevilerin yapması gereken, bir araya gelerek bu işin manifestosunu oluşturmaktır” dedi.
Olumlu yaklaşanlar da var
AKP’nin açılımını ve Alevilerle bir araya gelmesini olumlu karşılayan Ahmet Yıldız, “İlk kez bir başbakan Alevilerle bir araya geliyor. AKP’nin Alevi açılımı konusunda bir endişemiz yok, olumlu buluyorum. Bazı kişiler cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiyor. Biz insanları inancına göre ayırmayız. Herkes kendi inancını yaşamalı. Biri camiye biri cemevine gidiyor, ayrım yapmamak lazım” dedi. AKP’nin söylemleri ile Alevilerin bir haftadır ülke gündemine oturduğunu, salt bu anlamda bile olumlu bir yanın olduğunu belirten Gönül Ulu, “Yargı cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini reddetti. Başbakan ‘Bana böyle bir talep gelirse gereğini yaparım’ diyor. Biz her şeye karşı çıkmaya, muhalefet etmeye alışmışız. Bizim Aleviler olarak, kendimize olumlu anlamda nasıl pay çıkabiliriz ona bakmamız gerek” dedi. (Tunceli/EVRENSEL)
Tam laiklikten yanayız
Tunceli Cemevi Basın Sözcüsü Celal Karagöz ise AKP’nin Aleviler konusunda ışık veren bir geçmişi olmadığını, Sivas olaylarının faillerinin AKP’li belediyelerde çalıştırıldığını, ‘Karacaahmet Cemevi’ni yıktıramadım, içimde uhde kaldı’ diyen Başbakan’ın sözlerinin ortada olduğunu belirterek “AKP’nin verdiği yemekte Alevilerin talepleri, yeni bir açılım göremedik. Bütün siyasi gruplar gibi AKP de Alevileri yanına çekmek istiyor. Yemeği de bu amaçla düzenlenmiş bir yemek olarak görüyoruz” dedi. Kendilerinin tam laiklikten yana olduklarını, Diyanet’in kaldırılmasını istediklerini belirten Karagöz, “Dedelere maaş verilmesi gündeme getiriliyor. Biz buna karşıyız. Din adamları maaşla, devletin yardımıyla bu işi yürütmemeli. Çünkü siz birine maaş verirseniz o sizin isteklerinizi yerine getirmek zorunda kalır” dedi. Yemeğe katılanların düşkün ilan edilmesine katılmadıklarını belirten Karagöz, “Tunceli Cemevi üyesi olup da bu yemeğe katılanlar oldu. Ancak onlar cemevimizi temsil etmiyorlar, bireysel olarak yemeğe katılmışlardır” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Fermani Altun’un bir TV kanalında yaptığı ‘Tunceli Cemevi bana bağlı’ açıklamasına da tepki gösteren Karagöz, “Biz o gün kanala ulaşıp bu konuyu açıklamak istedik ama olmadı. Tunceli Cemevi Fermani Altun’a bağlı değildir. Gazeteniz aracılığıyla tüm kamuoyunun bunu bilmesini istiyoruz” dedi.
Caner Uğur-Vural Nasuhbeyoğlu
EVRENSEL - 16 Ocak 2008