Aleviler uyaracak
AKP'nin iftarını protesto eden 293 Alevi derneği 19 Ocak'ta Antalya'da düzenlenecek oruç açma programında buluşacak. Şubat ayında Ankara'da geniş katılımlı bir toplantı yapacak olan örgütler, sorunlarını ve taleplerini iletmek üzere Başbakan'dan randevu isteyecek.
ANKARA - AKP'nin hüsranla sonuçlanan muharrem orucu iftarını protesto eden Alevi örgütleri 19 Ocak'ta Antalya'daki Abdal Musa Dergâhı'nda geleneksel oruç açma ve aşure dağıtma programında buluşacak. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), bağlı tüm örgütleri Ankara'ya çağıracak. Yapılacak geniş katılımlı toplantı sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'dan bir kez daha randevu istenecek.
'Dipsiz kuyudan su çekmek'
Alevi kesimin matem orucunun bitmesinin ardından bu kez Türkiye'de Alevilerin en büyük çatı kuruluşu olan ABF de bağlı örgütlerin tümünü Ankara'ya davet edecek. Federasyonla dernekler arasında AKP'nin iftar girişimiyle aynı dönemde başlatılan telefon trafiği ikili ve heyetler arası görüşmelerle sürdürülecek.
Federasyon Genel Başkanı Turan Eser , tüm örgütlere birer mektup gönderecek. Mektupta, Alevilerin sorunlarının görüşülmesi ve hükümete iletilmesi konusunda Ankara'da yapılacak toplantıya katılımın geniş olması istenecek. Önümüzdeki ay Ankara'da yapılması planlanan toplantının ardından oluşturulacak heyet adına Başbakan Erdoğan'dan randevu istenecek. Toplantılarda hazırlanacak raporlar Erdoğan'a sunulacak.AKP'nin düzenlediği iftar yemeğinin yapılış tarzını eleştiren Turan Eser, "Hükümet ABF ile diğer Alevi vakıf ve derneklerini yok sayarak, taleplerini görmezden gelerek, kendi ekseninde bir örgütlenme yaratarak sorunu çözme zemini arıyorsa, bunun kabul edilmesi mümkün değil. Böyle bir çaba dipsiz kuyudan su çekmeye benzer" dedi.
'Bu şekilde hüsrana uğrar'
Alevisiz Alevilik açılımlarının her koşulda hüsrana uğrayacağını vurgulayan Eser, AKP'yi "Siz mağdurları çözümün bir parçası haline getirmediğiniz sürece, kabul etmediğiniz sürece bu türlü iftarlarda kendi başınıza kalırsınız" sözleriyle uyardı.
Abdal Musa Dergâhı'nda düzenlenecek iftar yemeğine 5 binin üzerinde katılım beklediklerini söyleyen ABF Genel Başkanı, bu etkinliğin ardından da örgütler arasında yeni bir diyalog sürecinin başlatılacağını söyledi. "Başbakanın 'haberim yok' dediği talepleri yeniden masaya yatıracağız ve kendisine ileteceğiz" diyen Eser, Alevi örgütleri yöneticilerinin diyaloğa kapalı oldukları savlarını da eleştirdi.
'Bu bir hukuk mücadelesi'
Eser, "Yıllardır sorunlarının çözümü için örgütlenenlerin çözümden kaçması kadar tuhaf bir durum olamaz" dedi. Sürekli dile getirdikleri sorunların dışında Alevilerin ruhani alandaki tercihlerine kimsenin müdahale edemeyeceğini belirten Eser, şunları kaydetti: "Alevi sorununun çözümünde akıl rehberliğini Alevi kurumları yapar. Hükümet, sadece bu konuları çözüp çözemeyeceği konusunda irade beyan eder. Aleviler bu ülkenin üniter yapısını tartışmaya açacak taleplerde bulunmuyor. Tam tersine, bir normalleşme sürecine katkı yapmak istiyorlar. Bu diyaloglardan sonuç çıkmazsa, Türkiye ve Avrupa boyutuyla bütün Aleviler, Türkiye'deki bütün mahkemeleri hukuksal davalarla kilitleyebilirler. Bu bir demokrasi ve hukuk mücadelesi."
Fırat KOZOK
CUMHURİYET - 15 Ocak 2008